Kasvattaja Sanna Kekkonen korostaa, että hirvikoiralla on oltava perusominaisuudet kunnossa:

Sanna Kekkonen luovuttaa pennun seitsemän viikon ikäisenä. Hän tapaa henkilökohtaisesti kaikki pentujen ostajat.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Sanna Kekkonen

S anna Kekkonen on pitänyt Hirvensalmella Hullanvuoren Kenneliä vuodesta 2007. Sanna kasvattaa norjanharmaahirvikoiria. Ensimmäisen oman norjanharmaahirvikoiran pennun hän otti vuonna 2005, ja ihastui rotuun niin, että päätti ruveta pitämään kenneliä.

– Norjanharmaahirvikoira on erinomainen jahtikoira, sitkeä metsällä. Luonteeltaan se on avoin ja ystävällinen. Rotu on yleensä myös hyvin terve, Sanna kertoo.

Jahtikoiran tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Sanna nostaa juuri luonteen, terveyden sekä koiran sitkeyden hakea hirveä.

– Koiran on jaksettava viisikin tuntia hakea hirveä. Se kysyy koiralta kärsivällisyyttä.

Tällä hetkellä Sannalla on kuusi norjanharmaahirvikoiraa.

– Kolme koiristani on jalostuksessa, käyttövalioita kaikki. Nämä kolme ovat kaikki narttuja. Kolme muuta on vielä nuoria, yksi niistä on kahdeksan viikon ikäinen urospentu, oma kasvattini.

Sanna kertoo olevansa hyvin tarkka, millaiset nartun ja uroksen valitsee jalostukseen.

– Niin nartun kuin myös uroksen on oltava käyttövalioita. Luonne on oltava ystävällinen. Terveyden kanssa olen hyvin tarkka. Erityisesti on tarkistettava molempien koirien lonkat ja silmät sekä mahdolliset periytyvät ominaisuudet.

Sanna luovuttaa pennun seitsemän viikon ikäisenä. Hän tapaa henkilökohtaisesti kaikki pentujen ostajat. Yleensä pennut ovat varattuja jo ennen niiden syntymää. Pääsääntöisesti tiedustelut ja varaukset tapahtuvat netin, facebookin ja muun sosiaalisen median kautta.

Usein Sannan pentuja myös suositellaan uusille ottajille sekä face to face -kohtaamisissa että somessa keskustelupalstoilla ja -ryhmissä.Pentuvaraukset Sanna varmistaa ottamalla etukäteen varausmaksun. Jälkikäteen hän pitää monta vuotta yhteyttä häneltä pennun ostaneisiin koiranomistajiin.

42-vuotias Sanna Kekkonen on syntyisin Hirvensalmelta.

– Minulla on ollut onni saada kotipitäjästäni työpaikka, hän toteaa.

Sanna työskentelee Hirvensalmen keskustassa Elomaan koulussa erityisluokanopettajana. Erityisluokanopettajaksi hän on opiskellut Jyväskylän yliopistossa.

Sanna on jäsenenä Väisälän ja Viljakkalan Eräveikoissa. Tänä vuonna heillä on 7,5 hirvilupaa: viisi aikuista ja viisi vasaa.

Sanna on tyytyväinen siihen, että hänellä työ ja harrastukset ovat niin erilaiset; harrastus hyvin irrottaa työstä, ja taas työssä harrastus ei häiritse keskittymistä.

”– Norjanharmaahirvikoira on erinomainen jahtikoira, sitkeä metsällä.”

KUKA?

Sanna Kekkonen

Ikä: 42 v

Syntympäpaikka: Hirvensalmi

Asuinpaikka: Hirvensalmi

Perhesuhteet: Sinkku

Ammatti: Erityisluokanopettaja

Harrastukset: Norjanharmaahirvikoirien kasvatustoiminta, metsästys

Elämän motto: ” Kaikhan se muolima muljoo, muilashan se ruilankii” - Topias Väisäläinen, väisälänsaarelainen kyläpersoona