Takalon koulun 6b-luokan haaveesta tuli totta

Muut vaihtoehdot leirikoululle olivat Kuortaneen ja Varalan urheiluopistot.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Maria Huuki

Kannuslainen Takalon koulun 6b-luokka toteuttaa syyskuussa, 5.–9.9. vaellusleirikoulun Pallaksella. Pallaksella he vaeltavat yhteensä noin 42 kilometriä. Opettaja Maria Huuki on opettanut vaellusleirikouluun lähtevää luokkaa ensimmäisestä luokasta saakka.

– Luokkamme on hitsautunut tiiviiksi ja toimivaksi porukaksi, jonka kanssa on mukava ja helppo toteuttaa erilaisia projekteja.

Metsäretkeilyn luokka on aloittanut ensimmäisellä luokalla. He ovat myös yöpyneet jokavuotisilla metsäretkillä. Erätaitoja on harjoiteltu monipuolisesti, tutustuttu luontopolkuun sekä herkuteltu luonnossa makkaraa, tikkupullaa ja lättyjä paistamalla.

– Retkeilystä on tullut ”meidän juttu”. Oppilaat alkoivat toivoa muutaman reissun jälkeen, että lähtisimme ”oikeasti” vaeltamaan, Huuki kertoo.

Ensin hän ajatteli, että Lapin vaellus 17 kuudesluokkalaisen kanssa voisi olla liian kova haaste.

– Viime kesänä kävin itse ensimmäistä kertaa vaeltamassa Pallaksella. Ihastuin niin paikkaan, että päätin kuitenkin ehdottaa oppilaille leirikouluvaellusta yhtenä leirikouluvaihtoehtona.

Viidennen luokan syksyllä Huuki kertoi oppilaille leirikouluvaihtoehdoista, ja Pallas vei voiton. Muut vaihtoehdot olivat Kuortaneen ja Varalan urheiluopistot.

Vanhemmat ovat Huukin mukaan suhtautuneet heti ensimmäisestä luokasta alkaen positiivisesti luokan metsäretkeilyyn. Myös vaellusleirikoulu sai heti positiivisen vastaanoton vanhemmilta.

– Jos vain uskallat viedä, niin siitä vain! vanhemmat ovat kannustaneet minua.

Mukaan vaellusleirikoululle lähtee Maria Huukin lisäksi myös toinen opettaja: Miika Jokinen , joka tuntee oppilaat hyvin ja on kokenut vaeltaja.

Vaellusleirikoulu starttaa maantaiaamuna 5. syyskuuta kello kuusi. Kannuksesta on Pallakselle matkaa noin kuusisataa kilometriä. Suunnitelmissa on, että luokka käy matkalla Ruotsin puolella Ikeassa aamupalalla sekä Euroopan suurimmassa karkkikaupassa, ja sitten matka jatkuu kohti Pallasta.

Ensimmäinen yö ollaan Vuontispirtissä mökkimajoituksessa. Seuraavana aamuna alkaa varsinainen vaellus Ketomellasta telttayöpymisineen.

Luokkalaiset ovat valmistautuneet vaellusleirikouluun muun muassa harjoittelemalla rinkan kanssa kulkemista, teltan pystytystä sekä trangian käyttöä. Toukokuun lopulla ennen kevätlukukauden päättymistä he kävivät kävellen Kannuksen keskustassa jäätelöllä 6-15 kilon rinkat selässään.

– Maksimissaan rinkka voi mielestäni painaa vaelluksella noin 14 kiloa.

Pyrimme kuitenkin, että suurimmalla osalla rinkkamme eivät paina 10 kiloa enempää, Huuki kertoo.

– Luokkamme oppilaat ovat melko hyväkuntoisia ja sinnikkäitä. Uskon, että jokainen selviää vaellusreissusta oikein hyvin.

Vaellusleirinkoulun budjetti on 6000 euroa. Rahan keräämisen luokka on aloittanut ensimmäisellä luokalla. Oppilaiden vanhemmat ovat laittaneet joka kevät ja syksy 20 euroa luokan tilille. Lisäksi luokka on kahvittanut erilaisissa tilaisuuksissa, myynyt Pilkkoset-tuotteita ja järjestänyt myyjäisiä. Vaellusleirikoulu on tarkoitus toteuttaa niin, että reissussa oppilaat eivät tarvitse omaa rahaa.

– Rinkat, makuupussit ja -alustat saimme haalittua kokoon melko helposti. Trangiat ja teltat saamme lainaan partiolippukunnaltani, Kannuksen Korvenkävijöiltä, Huuki kertoo.

Vanhempien hankittavaksi jää vaelluskengät ja vaatteet: alus- ja päällysvaatteet.

– Kärkkäiseltä luokkamme oppilaat saavat 10 prosentin alennuksen retkeilytuotteista: kengistä, vaatteista ja muista varusteista, Huuki kertoo.

Hän neuvoo panostamaan hyvälaatuiseen vaelluskenkään.

– Vaelluskengän on hyvä olla vedenpitävä, siinä on oltava riittävän korkea varsi, ja pohjan on oltava tarpeeksi jäykkä.

Toisiksi jalkineiksi Huuki neuvoo ottamaan Crocsit-tyyppiset sandaalit taukoja varten.

Oppilaat laittavat ruoat itse trangioilla vaellusleirikoululla. Perus-

elintarvikkeet Maria Huuki pyrkii saamaan koulun keittiön kautta.

– Muiden retkiruokien ostamisesta olemme saaneet kehiteltyä mukavan yhteistyön Kärkkäisen tavaratalon kanssa, Huuki iloitsee.

Vettä Pallakselle ei tarvitse kantaa mukanaan.

– Vaellusreitin varrelta löytyy hyvin puroja, joista voi suoraan juoda vettä.

”Jos vain uskallat viedä, niin siitä vain! vanhemmat ovat kannustaneet minua.”
”Luokkamme oppilaat ovat kaikki erittäin hyväkuntoisia, uskon että jokainen selviää vaellusreissusta oikein hyvin.”