Kauppojen yö perjantaina 2. syyskuuta on ihanaa aikaa

Kauppojen yössä

Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon käytävillä saattaa tavata ihan oikean taikurin, kaksikin ja Velho-oppilaan tai vaikkapa yksipyöräisellään liikkeellä olevan kasvomaalarin,

Tiina-taitajan.

Teksti: Ari Stenius

Taikuri Elias Kvist on nuori taikuri, jolla on kokemusta enemmän kuin ikää, ainakin melkein.

– Sinä, juuri sinä saatat kohdata taikaa ja taikuutta, olla jopa sitä – sellaista on, kun on taikaa ilmassa, lupaa Elias, joka Taiteitten yössä Oulussa hurmasi lavashow´llaan yli kolmeasataa lumoon jäänyttä kaupunkilaista.

Nuorimies tuo taikansa Ylivieskan Kärkkäiselle Kauppojen yöhön syyskuun ensimmäisenä perjantaina, 2.9. ja antaa takuun, naurutakuun.

– Taika on naurua ja ihmetystä, koko perheen hetki, yhteinen matka hämmästyksestä hymyyn, sanoo Elias, mutta ei ole varma, paljastaisiko temppunsa.

Elias voi esiintyä lavalla tai lähitaikuuden hallitsijana, yllättää asiakkaita henkilökohtaisesti myös myymälän käytävillä.

– Minulla on mukana kummia kolikoita, joiden kanssa ei kannata mennä kassalle. Ne saattavat lisääntyä hetkessä ja kadota tai jopa muuttaa väriään. Katsellaan niitä siellä jossain muualla kuin kassajonossa suunnittelee Elias, joka aikoo syyskuussa olla myös Iin Kärkkäisen Lastenpäivillä, kuten muukin tiimi.

Kyyhkysiä Elias ei ota mukaan, sillä kyyhkyset muuttivat jo ennen Eliasta, joka hänkin on löytänyt uuden kodin. Kyyhkyset muuttivat etelään, Elias muutaman kilometrin pohjoiseen.

Taikatavaraa ajokortiton Elias kuitenkin tuo joka paikkaan, minne menee, sillä taikaryhmä osaa yhteistyön ja kuski löytyy. Ei tosin ihan aina:

– Ajakaa turvallisesti ja varovasti, sillä minä olen kävellen liikkeellä, muistutti Elias Oulun Korttelihaipakan taikaesityksensä loppupuolella viime viikolla.

Viesti muistutti 17-vuotiaan taikurilahjakkuuden käyvän autokoulua, josta Oulun Tähtisirkuksella oli ollut jo viikonloppuna puhetta.

– Pian pääsee itse kulkemaan joka paikkaan, kun saan ajokortin, tuumasi ajorttia odottava Elias taikurien kokoontumisessa.

Tähtisirkuksen monipuolisuusihme, Tiina, lohdutti heti nuorta poikaa:

– Elias, sinä voit lainata siihen asti minun pyörääni, kunnes saat ajokortin, lupasi Tiina.

Elias kiitti, mutta antoi Tiinan pyörän olla sirkuksen seinäkoukussa. Yksipyöräisellä pelkkä ajo on jo vaikeaa, saati sitten taikapöydän kuskaaminen...

Sirkuksella aikuisten ja lasten ryhmiä ohjaava Tiina Kumpumäki olisi hyvä esitellä, mutta hän on niin muuntuva, että hän saa joka kerta esitellä itsensä tiimilleenkin.

– Minä olen Tiina, tänään 28-vuotiaana musiikinopettajaksi opiskeleva sirkusharrastaja, sanoo 12 vuotta kilpacheerleadingia harrastanut ja lajissa kaksi MM-joukkuemitalia voittanut oululainen.

Kauppojen yössä Tiina muuntuu moneksi, joitakin rooleja voi jo paljastaa.

– Kasvomaalari ja ilmapalloeläinten tekijä. Ehkä myös jonglööri, lupailee Tiina, joka ei tuo Kauppojen yöhön soitinta mukanaan.

– Ei, minulla ei ole omaa soitinta, mutta jos olisin ranskalainen sirkuskoululainen, niin minulla olisi. Siellä henkilökohtainen soitin on pakollinen. Vanha perinne, tietää Tiina.

– Otan pensselin ja teen kasvotaidetta, sanoo Tiina ja hymyilee ujosti, kun hänet mainitaan kasvomaalauksen Picassoksi.

Velho-oppilas Minna kasvomaalauksineen on tuttu tekijä Kärkkäisen Lasten päivillä ja Kauppojen yössä, eikä taikurinakaan ihan yössä.

– Esitin Valkean taikani Oulun päivillä, ja se taisi riittää tittelin Velho-oppilaan muuttamiseen. Taikuriyhdistys harkitsee jäsennyyttäni, hymyilee ilmapalloistakin taidetta tekevä Minna, jonka on saattanut löytää Tähtisirkuksen katon rajasta – ilma-akrobatiaa tekemästä.

Elias, Tiina ja Minna ehtivät tiimikuviin, mutta Reino , niin Reino keskittyi tulevaan Ylivieskan taikailtaansa niin, että se ei sallinut kuvamutkaa eikä – matkaa.

– Otin selfien, sanoo Reino, joka rehellisen taikurin tavoin pistää kortit pöytään.

Kuvassa ne näkyvät, mutta muuten saattaa silmä pettää, kun Reino Terho tekee temppujaan.

– Mitä tarkemmin katsoo, sen vähemmän huomaa, sanoo Taikuri-Terho, joka ei keikoillaan pidä korttejaan piilossa. Seuraava on siis Ylivieskassa.

Kauppojen yöt alkavat Ylivieskassa perjantaina toinen syyskuuta.

– Tervetuloa, maalataan, mitä toivotaan ja yllätetään hauskoilla jutuilla. Taikuripojat kiertää ja hämmästyttää ja kummastuttaa. Me Minnan kanssa maalataan kasvoja ja tehdään eläinilmapalloja, ehkä jotain muutakin. Kaikki mukaan karnevaalimeininkiin, toivottaa Tiina ja tiimi.

”– Elias, sinä voit lainata siihen asti minun pyörääni, kunnes saat ajokortin.”
”Taiteitten yössä Oulussa Elias Kvist hurmasi lavashow´llaan yli kolmeasataa kaupunkilaista.”