Vehnäterrieri Paavo haluaisi kaikki vastaantulevat koirat hippaleikkikavereiksi

Viljasen perheen 7-vuotias vehnäterrieri Gaeltacht Orga Eachann, kutsumanimeltään Paavo, on vehnälle allerginen. Kutiseva, allerginen ihottuma pysyy kurissa vehnättömällä ruokavaliolla.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Tiina Viljanen

Pentuiän jälkeen Viljasen perhe vaihtoi Paavo-koiran ruoan aikuisille koirille tarkoitettuun kuivaruokaan.

– Muutamassa viikossa ruoan vaihtamisen jälkeen Paavolle tuli kutiseva ihottuma, joka äityi nopeasti niin pahaksi, että Paavo raapi itsensä verille, Tiina Viljanen kertoo.

Paavo vietiin eläinlääkäriin, joka sanoi, että todennäköisesti Paavo on vehnälle allerginen, ja kutiseva ihottuma aiheutuu siitä.

– Vaihdoimme eläinlääkärin ohjeen mukaan vehnättömään kuivaruokaan, ja Paavo parani nopeasti.

Ruokavaliomuutoksen lisäksi aluksi Paavoa hoidettiin eläinlääkärin määräämällä ihottumalääkkeellä, lääkkeestä saatiin luopua melko nopeasti. Ihottuma pysyy kurissa ruokavaliohoidolla.

Paavo syö Hau Hau Champion -merkkistä, vehnätöntä kuivaruokaa, vehnättömiä koiranmakkaroita ja -pateita sekä Much-raakapakastelihoja.

– Paavo syö vain tarpeeseensa, ja on todella timmissä kunnossa. Paavolla ei ole liikakiloja, eläinlääkärimme kertoi, että nykyään ylipaino on merkittävä ongelma myös koirilla.

Vehnäallergiaa lukuun ottamatta Tiina kertoo nyt 7-vuotiaan Paavon olleen aina hyvin terve koira, mistään sairauksista se ei ole kärsinyt.

Paavoa käytetään trimmauksessa 3–4 kertaa vuodessa. Paavon turkin Tiina pesee usein koirashampoolla. Pesun jälkeen ja myös pesujen välissä turkkia harjataan. Paavon kynnet Tiina leikkaa tarpeen mukaan.

– Vehnäterrieriltä ei irtoa karvaa lainkaan, se on mukava asia, Tiina toteaa.

Koiranäyttelyissä Paavo ei käy, vaan se saa nauttia leppoisasta kotielämästä.

Tiinan mukaan Paavo oli vaativa kasvatettava.

– Vehnäterrieri on terrierimäisen itsepäinen, mutta samalla äärimäisen kiltti, sosiaalinen ja perhekeskeinen koira.

Paavoa hän luonnehtii rotunsa tyypilliseksi edustajaksi.

– Paavo on tyypillinen terrieri: älykäs, vahvan vahtivietin omaava, iloinen ja puuhakas koira.

Tiinan mukaan Paavo tulee toimeen kaikkien koirien kanssa.

– Paavoa onkin mukava ulkoiluttaa. Paavo ei hauku muille koirille, vaan se on kaikkien kaveri. Paavo haluasi hippaleikkikaveriksi kaikki muut vastaan tulevat koirat! Tiina naurahtaa.

Paavolla ei ole lainkaan metsästysviettiä.

– Sorsat ja jäniksetkin ovat sen kavereita!

Mistä nimi Paavo?

– Kun Paavo tuli pentuna meille, niin perheemme neljä lasta miettivät yhdessä nimivaihtoehtoja. Yhteistuumin he päätyivät siihen, että Paavo on paras nimi.

Ennen Paavoa Viljasilla ei ole ollut koiraa.

– Perheessämme on eläinallergiaa, ja ajattelimme, että emme voi ottaa koskaan koiraa. Sitten luimme lehtiartikkelin, jossa kerrottiin, että vehnäterrieri ei aiheuttaisi allergiaa, ja näin todellakin oli.

Nyt Paavo on Hollolassa asuvan Viljasen kuusihenkisen perheen seitsemäs rakas perheenjäsen. Heillä koko perhe on koiraihmisiä. Perheessä kaikki pyrkivät lenkittämään Paavoa.

– Mutta eniten Paavo liikuttaa meitä äitiä ja isää, mikä onkin meille vain hyväksi, kun työpäivisin tulee paljon istuttua, Tiina toteaa.

Tiina työskentelee hyllytyspäällikkönä J. Kärkkäinen Oy:n Lahden tavaratalossa. Hän kiittää työpaikkansa hyviä lemmikkiosastovalikoimia.

– Kärkkäisen lemmikkiosaston valikoima on niin laaja ja kattava, että meidän Paavollekin löydämme omasta talosta kaiken: valjaat, lelut, ruoat ja lisäravinteet. Kärkkäisen lemmikkiosaston tuotteet ovat laadukkaita, erikoiskaupan tasoa, ja hinnoiltaan kuitenkin hyvin kilpailukykyisiä.

”– Paavo on tyypillinen terrieri: älykäs, vahvan vahtivietin omaava, iloinen ja puuhakas koira.”
”– Vaihdoimme eläinlääkärin ohjeen mukaan vehnättömään kuivaruokaan, ja Paavo parani nopeasti.”