MM-kisojen teemamelodia kuullaan Hollo ja Martta -festivaaleilla

Hollo ja Martta -festivaali 2016 järjestetään 30.10.–6.11.2016 Hollolassa ja Lahdessa. Tämän lisäksi festivaali jalkautuu seurojentaloille Päijät-Hämeen alueella.

Tulevien MM-kisojen musiikkimaailmaan tutustutaan jo Hollo ja Martta -festivaaleilla.

– Suurin osa päijäthämäläisistä pelimanneista sekä Lahden musiikkiluokkien kuorot esittävät Hollo ja Martta -festivaalien pääkonsertissa Lahden vuoden 2017 MM-kisojen avajaisiin sävelletyn teemamelodian, taiteellinen johtaja Hannu Kella kertoo.

Teemamelodia on sovitettu Kellan mukaan niin, että pienimmätkin muusikot osaavat soittaa sen helposti.

– Tärkeintä pelimannien yhteissoitossa on tekemisen riemu ja musiikin ilo. Isossa ryhmässä ujoimmatkin pikkupelimannit saavat soittamiseensa uutta virtaa.

Festivaalipäällikkö Aimo Hentisen mukaan tämän vuoden Hollo ja Martta -festivaaleilla on päädytty itäeurooppalaiseen kansantanssikattaukseen siitä syystä, että siellä yksinkertaisesti ovat maailman parhaat kansantanssijat.

– Festivaaleilla esiintyy esimerkiksi kansantanssiryhmä Venäjän Kalmukiasta. Tämä Kaspianmeren rannalla asuva buddhalainen suhteellisen pieni kansa tuo hienolla ja pehmeällä tavallaan esiin kansallista kulttuuriaan joka solullaan kansantansseissaan.

Toinen harvinainen festivaalivieras saapuu Kazakstanista.

– Tämän lisäksi meillä on lasten ja nuorten kansantanssiryhmiä mukana Liettuasta, Puolasta, Slovakiasta ja Venäjältä.

Festivaaleilla esiintyy myös taitavia lapsiryhmiä.

– Lasten festivaalien kansantanssiryhmät ovat erittäin taitavia. Heillä on monivuotinen tausta erilaisten tanssilajien maailmasta, festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo.

Liettualainen Reketukas on valittu maan parhaaksi kansatanssiryhmäksi vuonna 2011.

– Tässä kokoonpanossa esiintyy 60 liettualaista lasta ja nuorta. Maan perinteiset laulut ja leikit muodostavat tämän liettualaisen lapsiryhmän ohjelmarungon.

Puolalainen Jodelki ja slovenialainen Maticiarik ovat vierailleet Hollo ja Martta -festivaaleilla aiemmin.

– Halusimme heidät mukaan uudestaan positiivisen yleisöpalautteen vuoksi. Hollolan Nuorisoseura on tehnyt näiden ryhmien kanssa paljon yhdessä kansainvälistä nuorisokasvatustyötä vuosien saatossa. Molempien ryhmien tanssi-ilmaisu pohjautuu nopeatempoiseen ja näyttävään eurooppalaiseen tanssitraditioon.

Hollo ja Martta -festivaali 2016 järjestetään 30.10.–6.11.2016 Hollolassa ja Lahdessa. Tämän lisäksi festivaali jalkautuu seurojentaloille Päijät-Hämeen alueella. Perjantaina 5.11. Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa järjestetään ekumeeninen vesper, jossa jokainen festivaaliryhmä esittää musiikkinumeron omasta kulttuuristaustastaan. Vesperiin on ilmainen sisäänpääsy.

Tämä vuosi on nimetty Kansantanssi riemuvuodeksi, koska ensimmäisestä esittävän kansantanssin esityksestä on kulunut 150 vuotta.

– Koiviston polska kuullan myös sen vuoksi Hollo ja Martta festivaaleilla.

Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen kertoo, että useille päijäthämäläisille lasten ja nuorten harrastajaryhmille on annettu mahdollisuus osallistua festivaalin toteutukseen. Avajaiskonsertti nähdään Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä 31.10. klo 18.

– Kansainväliset illanvietot järjestetään festivaaliviikon tiistaina Heinolassa, Hollolassa, Kärkölässä ja Lahdessa.

Hollo ja Martta -festivaali on hyväksytty Suomi 100 vuotta -hankkeeseen.

– Ensi vuonna juhlimme 100-vuotiasta Suomea ja Hollo ja Martta -festivaali täyttää 15 vuotta. Silloin lavalla nähdään ennen kokematon kattaus kotimaista sekä ulkomaista kansanperinnettä aivan läheltä.

”– Hollo ja Martta -festivaali on hyväksytty Suomi 100 vuotta -hankkeeseen.”
”– Kansainväliset illanvietot järjestetään festivaaliviikon tiistaina Heinolassa, Hollolassa, Kärkölässä ja Lahdessa.”