Led-lamput soveltuvat kaikkiin yleisvalaistuskohteisiin

Led-lamput säästävät kukkaron ohella ympäristöä. Ne eivät sisällä lyijyä tai elohopeaa. Led-lamppujen käyttöikä on pitkä, joten jätteen määrä vähenee.

Tuoteasiantuntija Kai Pietilä LEDVANCE Oy:ltä kehottaa kotitalouksia siirtymään led-lamppujen käyttöön.

– Led-lamppujen avulla on mahdollista alentaa runsaasti kotien energiankulutusta. Esimerkiksi 60 watin hehkulampun voi nykyaikana korvata 7 wattia kuluttavalla led-lampulla, joka valaisee kuitenkin yhtä paljon ja samalla kuluttaen vähemmän energiaa.

Hehkulampun keskimääräinen käyttöikä on 1000 tuntia, joka vastaa noin vuoden käyttöä, päivittäisen käytön ollessa 2,7 tuntia.

– Led-lampun keskimääräinen käyttöikä on hehkulamppua huomattavasti pidempi, huomauttaa Pietilä.

– Esimerkiksi perinteistä hehkulamppua vastaavan OSRAM SUPERSTAR CLASSIC A led-lampun käyttöikä on 25 000 tuntia, joka vastaa noin 25 vuoden käyttöä, päivittäisen käytön ollessa 2,7 tuntia.

Led-lamput ovat energiankulutukseltaan luokkaa A, kuten taas esimerkiksi halogeenilamput ovat luokkaa D.

Pietilä korostaa myös led-lamppujen ympäristöystävällisyyttä.

– Led-lamput eivät sisällä lyijyä, elohopeaa tai muita myrkyllisiä aineita. Lisäksi niiden energiankulutus on merkittävästi pienempää verrattuna muihin lampputyyppeihin.

Hän muistuttaa led-lampun pitkästä käyttöiästä.

– Vanhan tilalle ei tarvitse ostaa uutta pitkään aikaan, eikä siten synny turhaa jätettä.

Led-lamppujen valon laadussa on eroja. Valon laatuun vaikuttavia asioita ovat muun muassa värintoistokyky, värilämpötila ja himmennystapa.

– Esimerkiksi OSRAM led-lampuilla on erinomainen värintoistokyky jopa ≥ 90 Ra. Värilämpötilavaihtoehtoja on saatavilla lämpimästä 2400 kelvinistä jopa päivänvaloa vastaavaan 6500 kelviniin, Pietilä kertoo.

Hehkulampun värilämpötila on 2595 kelviniä.

Led-lampun himmentämiseen käytetään usein pelkästään pulssin leveys-himmennystekniikkaa, joka voi aiheuttaa valon välkkymistä.

– OSRAM led-lampuissa yhdistetään sekä pulssin leveys-himmennys- että amplitudihimmennystekniikkaa, jolloin saadaan aikaan pehmeämpi, välkkymätön himmennys.

Pietilä kertoo, että led-lamput soveltuvat valtaosin kaikkiin yleisvalaistuskohteisiin, joissa on ennen käytetty halogeeni- ja hehkulamppuja.

– Poikkeuksena ovat todella kuumat käyttökohteet, kuten esimerkiksi sauna.