KauppaSuomi kokosi perinteisiä joululaatikoiden ohjeita sekä pari uutta tuttavuutta. Kermalla ja voinokareella saa mukavaa meheyttä pakastimesta otettuihin laatikoihin.

Perunalaatikko

1 kg jauhoisia perunoita

vettä

1/2 dl vehnäjauhoja

noin 6 dl maitoa

50 g voita sulatettuna

2 tl suolaa

1/4 tl muskottipähkinää

vähäsen siirappia, jos haluat makeampaa laatikkoa

Keitä perunat joko kuorineen tai kuorittuna suolattomassa vedessä kypsiksi. Keitinveden on oltava siksi suolatonta, että laatikko ilmeltyy. Soseuta perunat perunatömpällä tai sähkövatkaimella.

Sekoita vehnäjauhot perunasurvokseen. Anna imeltyä lämpimässä paikassa tai uunissa (n. +50-60 asteessa) 2–4 tuntia tai mieluiten yön yli.

Sekoita peruna-vehnäjauhoseosta muutaman kerran imeltymisen aikana.

Lisää imeltyneeseen soseeseen maito, sulatettu voi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka puolilleen, koska laatikko kuohuu voimakkaasti paistettaessa. Paista 150 asteeessa 2-3 tuntia.

Bataattilaatikko

1 kg bataatteja

1 sipuli

3 perunaa

1 1/2 rkl tuoretta inkivääriraastetta

1 kasvisliemikuutio

1 tl vettä

3 keltuaista

2 dl kuohukermaa

2 rkl korppujauhoja

25 g voita

3/4 dl siirappia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Päälle: 1/2 dl korppujauhoja

Kuori ja kuutioi bataatit, sipulit ja perunat. Kuori ja raasta inkiväärit. Keitä kasvikset ja inkivääriraaste kasvisliemikuutiossa maustetussa vedessä kypsäksi. Säästä keitinvedestä desin verran, kaada loput vedet pois. Soseuta kasvikset. Jäähdytä. Sekoita keltuaiset ja kerma keskenään. Turvota korppujauhoja keltuais-kermaseoksessa muutama minuutti. Kaada seos kasvissoseeseen. Sulata voi ja lisää massaan. Lisää myös siirappi, mausteet ja keitinliemi. Sekoita tasaiseksi. Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia.PORKKANALAATIKKO

2 dl puuroriisiä

8 dl vettä

1 tl suolaa

800 g porkkanoita (kilon pussi kuorittuna)

1 tl suolaa

1/2 tl muskottipähkinää

vajaa 1/2 tl valkopippuria

vähäsen siirappia

3 munaa

1 l maitoa (tai kermamaitoa)

Kuori ja keitä porkkanat ja soseuta ne.

Keitä riisit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

Anna jäähtyä hetkisen. Lisää porkkanasose riisiin. Sekoita munat, maito ja mausteet. Lisää se riisi-porkkanaseokseen. Sekoita tasaiseksi.

Tarkista maku. Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa reilu tunti.

LANTTULAATIKKO

1 kilo lanttuja

vettä ja suolaa

3 dl kermamaitoa

2 tai 3 munaa

vajaa desi vehnäjauhoja

2 rkl fariinisokeria tai siirappia

1 tl muskottipähkinää

1 tl inkivääriä

2 tl suolaa

vähäsen valkopippuria

korppujauhoja, voinokareita

Keitä lantut kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja survo lantut soseeksi. Lisää kermamaito, munat, vehnäjauhot ja mausteet. Tarkista maku. Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan ja koristele painelemalla pintaa lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Paista 180 asteessa reilu 1,5 tuntia.

Maksalaatikko

2 dl riisiä

4 dl vettä

6 dl maitoa

2 munaa

300 g jauhettua naudan maksaa

1/2 dl fariinisokeria tai siirappia

2 sipulia

1 dl rusinoita

1/2 rkl suolaa

vähäsen valkopippuria ja meiramia

voinokareita

Kypsennä riisi suolalla maustetussa vedessä. Lisää maito, kun vesi on imeytynyt riisiin. Anna hautua puuroksi. Valmiin puuron annetaan jäähtyä hetki.

Kuori ja silppua sipuli, kuullota se pannulla.

Lisää jäähtyneeseen riisipuuroon jauhettu maksa, kuullotettu sipuli, rusinat, mausteet ja munat.

Kaada laatikkoaines voideltuun uunivuokaan. Lisää pintaan voinokareita.

Paista 180 asteessa reilu 1,5 tuntia.

Punajuuri-perunalaatikko

2 isoa etikkapunajuurta raasteena

300 g jauhelihaa

400 g peruna-purjosekoitusta

1 lihaliemikuutio sulatettuna 1/2 dl:aan kuumaa vettä

2 dl ruokakermaa

vähäsen valkopippuria

suolaa maun mukaan

Pinnalle:1 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha, sekoita joukkoon peruna-purjosekoitus. Paista pannulla, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää punajuuriraaste, vesitilkkaan liotettu lihaliemikuutio ja ruokakerma sekä mausteet.

Tarkista maku.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste.

Paista 225 asteessa, kunnes juusto on sulatunut.