Anu Kiiverin hyvinvointi rakentuu kasviksista, liikunnasta ja levosta

Anu Kiiverin mukaan kauneus ei ole pintaa eikä kalliita ihonhoitotuotteita, vaan syntyy kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin sivutuotteena.

Anu Kiiverin käsitys kauneudesta on mullistunut vuosien varrella. Aikaisemmin hänen huomionsa oli enemmän ulkoisessa kauneudessa.

– Vaikka olin liikunnallinen, saatoin syödä huonosti, hieman epämääräisesti ja epäsäännöllisesti. Kun valmistuin personal traineriksi vajaat kymmenen vuotta sitten, ravitsemuksessa korostettiin proteiineja, niitäkin lihasten ja kiinteämmän kehon vuoksi. Vasta muutama vuosi sitten havahduin ravinnon merkitykseen syvällisemmin. Lähdettyäni opiskelemaan ravintoneuvojaksi Terveysopisto Salukseen edessäni aukesi kokonaan uusi maailma, Anu kertoo.

Anun mukaan niin hyvinvointi, jaksaminen kuin ulkonäkökin pohjautuvat monipuoliseen ja ravintorikkaaseen ruokaan, jossa kasvikset ovat pääosassa.

– Syön vihanneksia sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja smoothiejuomissa, mutta erityisesti hyvää oloa tuovat itse valmistetut, tuorepuristetut mehut. Päiväni aloitan tuorepuristetulla vihannesmehulla, jonka makeutan jollakin herkullisella hedelmällä. Marjoista ja maustamattomasta, hapatetusta jogurtista pyöräytetty smoothie on myös hyvä päivän alku, Anu sanoo.

Lounaalla Anu suosii kirkasliemisiä keittoja tai ruokaisia salaatteja. Kermaisia pastoja hänen lautasellaan tapaa harvoin.

– Välipalaksi nautin tuorepuristettua mehua tai smoothien. Illalliseksi valitsen usein kanaa tai kalaa monipuolisten kasvisten kera. Toisinaan syön lisukkeena täysjyväpastaa tai kvinoaa. Puuroa tai leipää syön hyvin niukalti, ja eineksiä vältän niin pitkälle kuin se on suinkin mahdollista.

Anu suosii luonnonmukaisesti tuotettua lihaa.

– Syön eläinproteiineja, kuten kananmunia ja lihaa, mutta valitsen luomutuotteita. Minulle syy valita luomulihaa on puhtaasti eettinen.

Anun ravitsemuksen kulmakivi piilee siinä, ettei hän kiellä itseltään mitään.

– Mikäli mieleni tekee jotakin makeaa, voin huoleti herkutella. Pidän kuitenkin huolen siitä, että nautiskelen jotakin sellaista, mitä todella haluan. Tärkeää on, ettei herkuttelu muodostu päivittäiseksi tavaksi. Noudatan 80-20 ruokavaliota, jossa suurin osa ravinnosta on terveellistä, näin voi toisinaan suoda itselleen makupalojakin, Anu sanoo.

Anun ravinto sisältää hyvälaatuisia ja luonnonmukaisia rasvoja.

– Oliiviöljy, kookosöljy ja esimerkiksi avokadot kuuluvat ruokavaliooni. Käytän myös puhdasta luomuvoita ja syön kovia juustoja.

Aikaisemmin nautin runsaasti pähkinöitä ja erityisesti manteleita, mutta havaitsin niiden aiheuttavan iho-ongelmia. Kun lopetin kosmetologini, Beauty Mixin Susanna Monosen vinkistä pähkinöiden syömisen, iho tasoittui, Anu sanoo.

Terveellisen ravinnon ohella Anu täydentää ravitsemustaan ravintolisillä ja superfoodeilla.

– Käytän säännöllisesti D-vitamiinia, Terranovan luonnonmukaista monivitamiini- ja B-vitamiinivalmistetta sekä Solgarin kalaöljyä, C-vitamiinia, magnesiumia ja antaksantiinia. Lisäksi syön E-vitamiinia, rautalisää sekä sinkkiä kuureittain. Lisään myös etenkin smoothien sekaan erilaisia Foodin-merkin superfoodeja, kuten macaa, lucumaa ja chian siemeniä. MCT-öljyt ovat minulla päivittäisessä käytössä, Anu kertoo.

Anulle ravitsemuksesta huolehtiminen on kauneudenhoitoa.

– Uskon täysin siihen, että olet, mitä syöt. Iho ja hiukset peilaavat suoraan ravitsemustilaamme. Vitamiinien puutokset voivat näkyvät erilaisina iho-ongelmina, liika suolan syöminen saa aikaan turvotusta esimerkiksi silmien alle.

Anu on aina panostanut kosmetiikkatuotteisiin. Nykyisin hän on alkanut pohtia, onko kalliilla voiteilla lopulta merkitystä.

– On ollut jännä todeta, että sen jälkeen, kun lisäsin ruokavaliooni hyviä rasvoja, en ole tarvinnut juurikaan kosteusvoiteita. Iho saa tarvitsemansa ravinteet ja kosteuden sisäisesti.

Luonnonkosmetiikka kiinnostaa Anua päivä päivältä enemmän.

– Elinympäristömme on täynnä kemikaaleja, joita on miltei mahdotonta välttää. Kosmetiikan kemikaalikuormaa voimme sen sijaan rajata omilla valinnoillamme. Yritänkin vaihtaa käyttämäni tuotteet vähitellen luonnonmukaisiksi, alumiinittomasta deodorantista alkaen.

Mineraalimeikit ovat olleet suosikkejani jo pidempään. Etenkin Bare Minerals -sarjan meikit sekä ihonhoitotuotteet ovat ihania, Anu innostuu.

Anun kauneusrutiineihin kuuluvat säännölliset kosmetologikäynnit. Kun iho kaipaa erityistä puhdistamista, Remingtonin kasvoharja tuo mukavan lisän kauneudenhoitorutiineihin.

Riittävä lepo on ihonhoidon ohella yksi tärkeimpiä asioita Anun kauneudenhoidossa.

– Pyrin nukkumaan ainakin kahdeksan tuntia yössä. Mikäli nukun vähemmän, huomaan sen heti jaksamisessani ja etenkin ulkonäössäni. Olen onnekas, sillä omaan hyvät unenlahjat. Tutut iltarutiinit, kuten hyvän kirjan lukeminen ja meditaatio auttavat rauhoittumaan yöpuulle, Anu neuvoo.

Anun mieleisin liikuntamuoto on kuntosaliharjoittelu.

– Treenaan salilla viitisen kertaa viikossa käyden monipuolisesti läpi kaikki lihasryhmät.

Erityisesti Anu keskittyy vahvistamaan selän puolen lihaksia.

– Työskentely tietokoneen ääressä saattaa kiristää rintalihaksia ja vetää ryhdin kasaan. Jotta ryhti säilyisi hyvänä, selän lihaksisto tarvitsee harjoitusta. Etureidet vahvistuvat luontaisesti enemmän esimerkiksi kävellessä. Sen sijaan takareidet ja pakarat jäävät arjessa usein käyttämättä ja niitä tulee harjoittaa kuntosalilla, Fustra-personal traineriksi valmistunut Anu kertoo.

Kuntosaliharjoittelun päätteeksi Anu huolehtii venyttelystä.

– Salin jälkeen venyttelen kevyesti aina koko kehon. Tunnen kehossani valtavan eron, jos en venyttele. Suosittelenkin varaamaan aikaa pieneen venyttelyhetkeen treenin jälkeen. Bikram Hotjooga, jossa käyn kerran pari viikossa, pitää sekin lihakset vetreänä.

Aktiivisesti liikkuva Anu valitsee salille ja joogaan joustavia ja hengittäviä urheiluvaatteita, joita voi huoletta pestä usein. Etenkin urheiluliivien ja trikoiden on Anun mielestä istuttava hyvin.

– Olen erityisen ihastunut värikkään kauniisiin ja toimiviin, australialaisen Lorna Janen urheiluvaatteisiin, itsekin Australian Gold Coastilla asunut Anu vinkkaa.

Treenivaatteissa Anu luottaa lilaan, turkoosiin ja pinkkiin. Vapaa-aikanaan hän viihtyy ajattoman tyylikkäissä perusväreissä javaatteissa: farkunsinisessä, ruskeassa, harmaassa ja mustassa.

– Kun ostaa ”aina muodissa olevia värejä”, kestävät ne kauan menossa mukana, Anu neuvoo.

Vaatehankinnoissaan Anu suosii laatumerkkejä.

– Hyvät kengät ovat minulle tärkeät, panostankin kenkien mukavuuteen ja pitkäikäiseen laatuun. Moni pilaa jalkansa kävellessään huonoilla kengillä. Käytän mokkakenkiä ja nahkatakkia, jotka kestävät käytössä vuosia, mutta turkiksia tai turkissomisteita en pukisi ylleni. En voi sietää eläinten oikeuksien polkemista, samasta syytä valitsen luomulihaa ja pyrin tekemään kosmetiikassa eettisiä valintoja, Anu toteaa.

Hiljentyminen joogaamalla ja meditoimalla sekä rakkaiden ystävien tapaaminen ovat Anulle tärkeitä. Henkisen hyvinvoinnin kannalta ylimääräistä stressiä kannattaa Anun mielestä pyrkiä välttämään.

– Vaikka työelämän kiireisiin ei useinkaan voi vaikuttaa, koen silti, että moni luo itse itselleen ylimääräistä stressiä yrittämällä pitää liian monia lankoja hyppysissään ja haalimalla itselleen turhan paljon aktiviteetteja. Periaatteessa ihan kaikesta voi stressata. Mikäli työ on hektistä ja stressaavaa, vapaa-ajalla olisi hyvä pyrkiä tasapainoon esimerkiksi löytämällä rauhoittavaa tekemistä, sen sijaan, että juoksisi lukuisissa, vauhdikkaissa harrastuksessa, Anu pohtii.

Stressin ydin piilee usein itselleen listatuissa, tekemättömissä töissä.

– Mielestäni olisi hyvä pysähtyä pohtimaan esimerkiksi kotitöitä, ja kysyä itseltään, miksi haluan, että kaikki on aina tip top. Onko se aidosti oma juttu, vai kenties lapsuuden kodista kumpuava painolasti. Haluan toki, että kotonani on viihtyisää, mutta minun kodin ei tarvitse olla kuurattu lattiasta kattoon.

Myös ruokailujen suhteen Anu kannustaa miettimään omaa elämää ja toimintaa.

– Kun menee jääkaapille, on hyvä kysyä itseltään, onko minulla nälkä, vai onko syömiseen jokin muu syy. Olenko esimerkiksi yksinäinen tai tunnenko oloni masentuneeksi. Kun pysähtyy kysymään itseltään, miksi toimii jollakin tavalla, voi löytää tien ulos hyvää oloa tuhoavista tavoista.

Anulle tärkeää on löytää asioissa ja ihmisissä niiden myönteinen puoli.

– Ihailen ihmisiä, jotka yrittävät rohkaista, kannustaa ja motivoida toisia. Suomessa on perinteisesti arvostettu vaatimattomuutta, eikä kulttuuristamme ole juurikaan löytynyt tsemppihenkeä, kateutta ja ennakkoluuloja usein sitäkin enemmän. Koen, että tällaisen aika on ohi. Pyrin itsekin ympäröimään itseni positiivisilla, inspiroivilla ihmisillä, jotka kannustavat minua tavoittelemaan unelmiani.

Yksi Anun suurista unelmista toteutui 2.1.2017 kirjoittamansa Kaunis, terve ja hyvinvoiva -kirjan ilmestymisen myötä.

– Kirjan ohella unelmani ravintoterapeutin ammatista on jatkuvasti lähempänä toteutumistaan. Kaikki on mahdollista, kunhan uskaltaa unelmoida ja uskoa itseensä, Anu kannustaa.

”– Sen jälkeen, kun lisäsin ruokavaliooni hyviä rasvoja, en ole tarvinnut juurikaan kosteusvoiteita.”
”– Olen tehnyt aina sellaista työtä, mikä on tuottanut minulle pelkästään iloa. En tarvitse työstäni lomaa.”

Kuka?

Anu Kiiveri

Ikä: 43 v

Syntymäpaikka: Helsinki

Asuinpaikka: Vantaa

Ammatti: Yrittäjä, tietokirjailija, freelancer toimittaja ja ravintoneuvojaopiskelija

Harrastukset/ intohimon kohteet: Kaikenlainen liikunta, terveellinen elämä, matkustelu ja onnellisuuden etsiminen.

Elämän mottoja:

”Nauraminen on, ja tulee aina olemaan, parasta terapiaa.”

”Olet sitä mitä ajattelet.”

”Löydä aina aikaa niille, joita rakastat.”

”Tee se nyt! Joskus ”myöhemmin” ei tule koskaan.”