Potkurit kiinni ja lentämään!

Ilmakuvauskopteria lennätetään radiolähettimellä. Paikannuksensa se hakee GPS-satelliiteista.

Teksti: Reetta AholaKuva: Valmistajalta

Ilmakuvauskopterilla kuviin saa enemmän fiilistä, enemmän tarinaa. Näin sanoo Yuneec-ilmakuvauskoptereita markkinoiva Sami Virtanen .

– Luontokuvauskohteet ovat suosittuja, samoin esimerkiksi kalastuksen harrastajat suosivat ilmakuvauskoptereita. Kopteri seuraa venereissulla mukana ja tallentaa kalastusreissun kuviksi. Kopteri siis seuraa lennättäjäänsä – olet kameran keskipisteessä liikkuessasi, tarkentaa Virtanen.

Kodin juhlia sekä koti- tai mökkipihan tunnelmia kuvataan niitäkin paljon.

Kopteria lennätetään radiolähettimellä. Paikannuksensa se hakee GPS-satelliiteista. Kopterin lentokorkeuden yläraja on 120 metriä, alarajaa ei ole määritelty. Kopterilla voi lentää noin puolen kilometrin päähän.

– Kopteri osaa paniikkitilanteessa palata lentäjän luo, napin painalluksella.

– Kopterin radiolähettimen 5.5 tuuman näytöltä lentäjä näkee koko ajan kameran näkymän reaaliaikaisena, Virtanen kertoo kopterin ominaisuuksista.

Paras kuvaussää on aurinkoinen päivä.

– Tuulta ei optimikuvausolosuhteissa saisi olla viittä metriä sekunnissa enempää. Sateella ja kovassa tuulessa kuvaaminen ei onnistu, sanoo Virtanen.

Kuvaamisessa tulee kuvauspaikkojen suhteen noudattaa yksityisyyden suojaa, on myös tiettyjä lentokieltoalueita, joilla ei saa kuvata. Ne selviävät Trafin nettisivuilta.

Ilmakuvauskoptereiden myyntipaketissa on mukana kaikki tarvittava, myös lentoakut, laturit ja ohjeet. Lentoaika yhdellä akulla on 25 minuuttia. Akkuja pakkauksessa on kaksi.

– Kameran mukana tulee myös vakautin, joka mahdollistaa, että kamera on aina suorassa ja ottaa näin vakaata ja tarkkaa kuvaa. Stillkuvien tarkkuus on 16 megapikseliä, video tallentuu FullHD-tasoisena.

– Kameran saa myös irti kopterista, ja sen voi liittää kopterin mukana tulevaan käsikahvaan.

Virtasen mukaan ilmakuvauskoptereilla kuvaaminen on yhtä helppoa kuin kermavaahdon vatkaaminen. Yuneec-ilmakuvauskopterin perusmalli maksaa noin 1 200 euroa.