Kirstin Hieronnan varauskirjat täyttyvät kuukausia, vuosia eteenpäin. Monesta perheestä Kirstin hoidossa käyvät kaikki sukupolvet: vauvoista isovanhempiin. Rakkaus toi helsinkiläisen Kirstin Kittilän Sirkan kylään toukokuussa 1995. Rakkaus Lappiin toi Kirstin ruskamatkalle myös syksyllä 1991.Tuleva mies toimi tuolloin ruskamatkalaisten eräoppaana.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Rakkaus toi toukokuussa 1995 Kirsti Leppäsen Helsingistä Kittilään Sirkan kylään.

– Tapasimme Reijon kanssa syksyllä 1991, kun olin Voi Hyvin -lehden lukijamatkalla Levillä. Reijo toimi meille eräoppaana.

Muutaman vuoden Kirsti kävi aina Lapin lomillaan Reijon luona, kunnes pariskunta päätti muuttaa yhteen. He asuvat Reijon syntymäkodissa Sirkan kylässä Kittilässä. Lapsia heillä ei ole.

Kannonkoskella syntynyt, lapsuutensa nastolassa asunut, 15-vuotiaana Helsinkiin muuttanut 68 vuotta tänä vuonna täyttävä Kirsti on toiminut Elannossa somistajana ja mainonnan kouluttajana. Vuonna 1986 hän joutui Helsingissä Mannerheimintiellä vakavaan auto-onnettomuuteen: punaisissa valoissa auto ajoi kovalla vauhdilla Kirstin perään.

– Kuntoutuksen jälkeen lähdin työn ohessa opiskelemaan hierojaksi, Kirsti kertoo.

Hänellä on monta tutkintoa. Kirsti on muun muassa klassinen hieroja, urheiluhieroja, hermoratahieroja, jäsenkorjaaja ja vyöhyketerapeutti sekä vauvojen koliikkihoitaja ja vauvahieronnan ohjaaja. Omassa hierontatyössään hän yhdistää kaikkia osaamisalueitaan, aina asiakkaan tarpeen mukaan. Yrityksensä Kirstin Hieronta palvelee asiakkaita Levillä. Asiakkaiden maantieteellinen jakauma on laaja. Moni tilaa hieronta-ajan jopa vuotta aikaisemmin, heti kun Levin matkan aika on selvillä.

– Minulla käy asiakkaita pitkittäin ja poikittain ympäri Suomen: etelästä pohjoiseen, idästä länteen. Myös norjalaisia ja ruotsalaisia asiakkaita käy runsaasti.

Vakioasiakkaita Kirstillä on paljon. Hänen on monen perheen luottohoitaja, vauvasta isovanhempiin. Kirstillä on tarjolla eripituisia hierontoja.

– Eniten asiakkaat suosivat kahden tunnin kokovartalohierontaa.

Kirsti tekee yhteistyötä lääkärien ja fysioterapeuttien kanssa, ja mikäli huomaa, että asiakkaansa tarvitsee heidän konsultaatiota, niin hän kehottaa hakeutumaan lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Kirstin mielestä hänen tulee hoitajana olla asiakkaan rinnalla kulkija sekä kuuntelija.

– Luottamus on ehdottomuus. Kaikki, mitä asiakkaat minulle kertovat, menevät minun kanssani hautaan.

Innokkaana Lapin kävijänä Kirsti on aikoinaan ”kolunnut” kaikki Lapin tunturit.

– Minulla oli tapana tehdä vuosittain kaksi Lapin matkaa ja yhden ulkomaanmatkan.

Lappiin muuton myötä Kirstin rakkaus Lappiin on entisestään syventynyt. Liikkuminen luonnossa on hyvin mieluisaa.

– Golfin pelaamisen ja pyöräilyn olen joutunut jättämään, kun vuonna 2012 loukkasin selkäni.

Vesijuoksu ja vesijumppa ovat Kirstille mieluisat ja selälle hyvät liikuntaharrastukset.

– Samoin voimistelu, voimisteluliikkeitä teen, mitä selkä kestää tehdä.

Kirstin mies, Reijo on ahkera marjojen poimija. Omakotitalon ylä- ja alakerta on vuorattu pakastimilla, jotka pullistelevat Reijon poimimia marjoja: lakkoja, mustikoita ja puolukoita.

– Pääsääntöisesti syömme marjat sellaisenaan, marjat maistuvat meille myös turkkilaisen jogurtin kanssa, Kirsti kertoo.

Kasvis- ja kalarikasta ruokavaliotaan hän täydentää D-vitamiinilla sekä muilla vitamiineilla ja rasvahapoilla. Leipänä Kirsti suosii pehmeää, viljatonta leipää.

D-vitamiinin tärkeyttä hän korostaa.

– Meillä Suomessa auringonvalo ei riitä D-vitamiinin lähteeksi. Otan D-vitamiinia ympäri vuoden. Monista lääkäreiden haastatteluista esimerkiksi televisiossa olen pannut merkille, että nykyään myös lääkärit suosittelevat suomalaisille D-vitamiinia ympäri vuoden.

KIRSTI LAAJENTAA jatkuvasti omaa osaamistaan. Hän on valmistunut vuonna 2015 elämäntaideohjaajaksi ja opiskelee nyt elämäntaidevalmentajaksi Rovaniemellä lohjalaisen Marja-Riitta Hämäläisen ohjauksessa, Hämäläistä opetuksessa avustaa rovaniemeläinen Ulla Hoikka.

– Hoitotyöni on koko ajan kasvattanut minua elämäntaidon ymmärtäjäksi, niin monenlaisia elämäntarinoita saan kuulla.

Opintojensa myötä Kirsti saa työvälineitä tunteiden käsittelyyn sekä siihen, miten auttaa ihmisiä purkamaan tunnelukkojaan, jotta elämä kulkisi valossa ja valoon.

”– Minulla käy asiakkaita pitkittäin ja poikittain ympäri Suomen: etelästä pohjoiseen, idästä länteen. Myös norjalaisia ja ruotsalaisia asiakkaita käy runsaasti.”