Miedon makuinen basilika maustaa keväiset salaatit, pataruoat ja pikkusuolaiset. Basilikan suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät tai viininpunaiset. Basilikan maku johtuu sen sisältämistä eteerisistä öljyistä, jotka haihtuvat helposti ruuanlaitossa. Siksi se kannattaa lisätä ruokaan vasta ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa. Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa, vaan se säilytetään huoneenlämmössä, mielellään vielä vesiastiassa, ettei se kuivuisi. •

Resepti

Pupusämpylät

2 dl maustamatonta jogurttia

2 dl vettä

noin 30 g hiivaa

sokeria, suolaa, basilikaa maun mukaan

8–10 dl sämpyläjauhoja

2 dl juustoraastetta

1/2 dl ruokaöljyä

1 kananmuna

Lämmitä jogurtti-vesiseos kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja mausteet sekä jauhoja vähitellen alustaen. Alusta taikinaan loput jauhot, juustoraaste ja öljy, kunnes taikina irtoaa käsistä ja on kimmoisaa. Kohota taikinaa puolisen tuntia lämpimässä paikassa.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinasta 1/3 erikseen pupujen korvia varten. Jaa lopputaikina 25 palaan.

Pyörittele palat 8 sentin pitkiksi, soikeiksi sämpylöiksi. Pane sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja peitä leivinliinalla.

Jaa lopputaikina 25 palaan. Pyörittele paloista noin 8 senttiä pitkät nauhat. Jaa nauhat kahtia puoleen väliin asti. Paina yhtenäinen osa leveämmäksi ja aseta sämpylän päälle niin, että osa levennyksestä taittuu sämpylän alle. Näin muodostuu pupun pää ja korvat. Paina puolitetut rusinat silmiksi. Kohota liinan alla. Paista 225 asteessa noin 8–10 minuuttia.

Resepti on tallinnalaisen on Auli Pihlakin mukaelma.