Nyhtökaura on ekologinen ja kotimainen vaihtoehto lihalle

Nyhtökaura sisältää paljon proteiinia ja tarjoaa etenkin kasvisyöjälle erinomaisen proteiinivaihtoehdon.

Nyhtökaura on suomalaisen Gold&Green Foodsin valmistama kasvipohjainen proteiinituote, joka on valmistettu kaurasta ja palkokasveista: härkäpavusta ja keltaherneestä. Nyhtökauraa myydään sekä maustamattomana että valmiiksi maustettuna.

– Kyseessä on kasviproteiinivalmiste, joka toimii hyvin lihan korvikkeena. Nykyisin ihmiset syövät yhä enemmän kasvisruokaa, ja vegaanitkin ovat löytäneet nyhtökaurasta erinomaisen proteiinin lähteen, toteaa Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen. Hän on kirjoittanut kirjan Vegeruokaa - Nyhtökauraa & Härkistä.

Nyhtökauran rinnalle on tullut samantapainen tuoteuutuus Härkis, joka on valmistettu härkäpavuista ja herneproteiinista.

– Näiden molempien koostumus muistuttaa lihaa, erityisesti tutuksi tullutta pulled porkia. Molempien maku on samantapainen, nyhtökaura on aavistuksen kuivempaa, kertoo Jaakonen.

Tuotteesta riippuen sadassa grammassa nyhtökauraa on 9,6–9,9 grammaa hiilihydraatteja, 3,8–4,7 grammaa rasvaa ja 27–31,4 grammaa proteiinia. Nyhtökauran hiilihydraatit koostuvat pitkälti tuotteen kauraleseistä.

Nyhtökaura on hyvä maustaa oman maun mukaan.

– Kirjani resepteissä on käytetty maustamatonta nyhtökauraa; olen siis itse maustanut annokset. Tuotteita saa kuitenkin myös valmiiksi maustettuina.

– Eräs kirjan esittelytilaisuudessa ollut henkilö moitti nyhtökauran makua, mutta osti kuitenkin kirjan, koska ei halunnut antaa periksi. Kerroin hänellekin, että proteiinit saavat lähes lillua maustekastikkeissa. Ne voidaan upottaa vaikkapa chilikastikkeeseen tai soijaan, näin niihin saa hyvän maun. Eihän kukaan syö jauhelihaakaan maustamattomana.

Hellapoliisi Kati Jaakosen kirjaan on koottu 50 reseptiä, joissa jokaisessa on käytetty nyhtökauraa. Voit halutessasi korvata nyhtökauran myös Härkiksellä. Kirja soveltuu kaikille, jotka haluavat käyttää kasviksia ruoanlaitossa. Reseptit eivät kuitenkaan ole vegaanisia, koska valmistuksessa on käytetty myös kananmunia ja maitotaloustuotteita.

– Lähdin siitä, että suunnittelen reseptit suomalaisten suosimien ruokalajien mukaan. Ihmiset tekevät muutenkin keittoja, lihamakaronilaatikkoa, kiusauksia ja muita perusruokia. Mietin siis sitä, mistä ihmiset pitävät ja muutin reseptin niin, että eläinvalkuaisen sijasta käytin nyhtökauraa ja härkistä.

Jaakonen kehottaakin lähtemään siitä, että valmistaa omaa lempiruokaansa ja korvaa lihan, kalan tai kanan nyhtökauralla.

– Nyhtökaura muistuttaa revittyä kananlihaa. Se on kaupasta ostettaessa täysin valmista, jota voi syödä sellaisenaan, kylmänä tai lämmitettynä. On kuitenkin hyvä muistaa maustamisen voima makuelämyksiä tuomassa.

Hellapoliisin omasta keittiöstä löytyy runsaasti kasviksia. Peruskasviksiin kuuluvat tomaatti, kurkku, porkkana ja sipuli sekä usein myös varsiselleri, palsternakka ja kyssäkaali.

– Lisään kasviksia erilaisiin arkiruokiin. Pidänkin perusraaka-aineista paljon, niitä on kiva välillä täydentää jollain vähän erikoisimmilla aineksilla.

– Kehittelemäni reseptit ovat ehkä siksikin suosittuja, että valmistusaineet löytyvät lähikaupasta, eivätkä reseptit ole turhan monimutkaisia.

Jaakonen ei vierasta myöskään puolivalmisteita. Jos pitää kokata kiireessä ja paljon, hänelle kelpaavat myös pakastevihannekset.

Mahdollisuuksien mukaan Jaakonen suosii kotimaista.

– Tulee hyvä fiilis siitä, että laittaessani kotimaisen tomaatin ostoskoriin myös suomalainen yrittäjä saa leipää pöytäänsä.

”– Laittaessani kotimaisen tomaatin ostoskoriin suomalainen yrittäjä saa leipää pöytäänsä.”