JYP-hyökkääjä maaliskuussa vaimolle:

Playoffien aikaa pitää uskaltaa pelata ja nauttia, lomalla levätä ja nauttia. Näin sanoo Jani ”Allu” Tuppurainen.

Teksti: Ari Stenius

Kevät ja playoff-aika on jääkiekkoilijan parasta aikaa, sanotaan. Jyväskylän JYPin kokenut laitahyökkääjä Jani Tuppurainen, 37, tuntee ja tietää pleijarien vievän mukanaan myös henkisesti.

–Sanon aina vaimolle, että heippa, nähdään seuraavan kerran toukokuussa, nauraa ”Allu”, joka on pelannut Jyväskylässä pian kymmenen kautta.

Tuppuraisen aikana JYP on pelannut joka kausi playoffeissa ja kiekkoa seuraavat jyväskyläläiset tunnistavat ”hurrikaanin”.

– Joo, laji-ihmiset tunnistaa, myöntää Allu, mutta tietää, kuka on todellinen julkkis.

Matti Nykänen , sille tasolle ei tässä kaupungissa yllä kukaan, hymyilee Tuppurainen, jota ei alkuun tuntenut edes oman seuran toimitusjohtaja...

Kärpissä liigakasteen saanut ja Kuopion KalPan kautta keväällä 2008 Jyväskylään tullut Tuppurainen joutui heti kättelyissä kahteen perättäiseen isoon leikkaukseen.

– Se oli kovaa aikaa huhtikuusta joulukuuhun ilman pelejä. Kaikkea piti kuitenkin seuran nimissä tehdä, sopimuksessa kun oltiin, muistaa Allu alkuajan Keski-Suomessa.

– Olin yhteistyökumppanien illassa joulupukkina eikä edes seuran toimitusjohtaja Jukka Seppänen tunnistanut. Hyvin meni se rooli, naureskelee Tuppurainen, joka ehti peleihin vasta kevääksi.

– Siitä tuli hieno kevät, voitimme mestaruuden. Ehdin pelata kevään ja pääsin mukaan juhlimaan, sanoo Allu.

Seuraavan JYPin mestaruuden Tuppurainen muistaa vieläkin paremmin. Muhoksen Jääklubin kasvatti oli kevään 2012 paras liigapelaaja ja palkittiin playoffien arvokkaimpana pelaajana.

Mies valittiin myös Leijonien MM-kisajoukkueeseen ja syksyllä Tuppurainen siirtyi pelaamaan Venäjän KHL:ään.

– Mestaruuskausi tunnustuksineen oli upea kausi, sanoo Allu, jolle ei kiekkoammattilaisen uraa oltu valmiiksi katettu.

– Ei ollut helppo tie, myöntää mies, jonka tie Liigan huipulle on muovannut miehen sellaiseksi kuin hän on.

– Pelaajatyyppi, jaa – varmasti sellainen joka tykkää taistella ja luistella lujaa. Työntekijä, peräänantamaton pelaaja, joka tykkää kovasta pelistä. Malttia on tullut vuosien varrella, arvioi Allu kiekkoilija-Tuppuraista.

Tuppurainen tietää ammattinsa arvaamattomuuden: paha loukkaantuminen voi lopettaa uran tai jonakin iltana tulee puhelu, joka vie miehen uuteen seuraan, ehkä jopa uuteen maahan tai maanosaan.

Allu rakastaa ammattiaan ja hyväksyy lajin elämälle asettamat vaatimukset.

– Kroppa on työkalu, jota mieli ohjaa. Pitää pitää itsestä huoli, fyysisesti ja henkisesti. Kannattaa elää niin, että on aina valmis. Ohipelejä ei saisi tulla ja asiat korostuvat playoffien aikaan.

– Pelipäivä, välipäivä, peli. Se on kevään elämänrytmi, tietää Tuppurainen, jolle tulee välieräsarjassa sata playoff-peliä täyteen.

Hektisten playoffien jälkeen koittaa loma, jota jokainen jääkiekkoilija yrittää lykätä mahdollisimman pitkälle.

– Tässä ammatissa aikainen loma on pettymys, mutta se loma kyllä tulee, muistuttaa Tuppurainen, joka osaa elää hetkessä.

– Playoffien aikaa pitää uskaltaa pelata ja nauttia, lomalla levätä ja nauttia, opastaa Tuppurainen, joka allekirjoittaa vanhan sanonnan: ihmisen mieli lepää tulen liekkiä, veden liplatusta tai koiran leikkiä seuratessa.

– Se on totta. Takkaa tulee tuijotettua, järven liplatusta ihmeteltyä ja nyt kun tuo koirakin on ollut meillä vuoden verran, niin siinä se mielen lepopaketti on kasassa, hymyilee Allu.

Mutta, ensin on taisteltava lomaa vastaan, tavalla ja hengellä, joka sopii koko hurrikaanijoukkueelle.

– JYP on joukkue, jonka olemus sopii kevääseen. Periksiantamaton ja taisteleva. Ollaan varmasti vastustajan kannalta rasittava, sillä emme anna helppoja hetkiä ja olemme joka ilta valmiita. Meillä on kevään kaikki palikat valmiina, uskoo ja tietää Tuppurainen.

Playoff on monille pelaajille aika, jolloin parta kasvaa ja taikausko hiipii mieliin. Allu ei myönnä olevansa taikauskoinen, mutta hänellä on slogan, jonka hän hiljaisesti hyväksyy.

– (Tommy) Tabermannilla on runo, jota päätösten kynnyksellä kannattaa miettiä, sanoo Tuppurainen.

”Epäröinnin kynnyksellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä.”

Edesmenneen runoilijan hymyyn ”pakottava” kysymys sopii elämään – ja jääkiekkoon. Pelimies lupaa joukkueensa käyttävän kaiken rohkeuden kevätjäillä – maalina on seurahistorian kolmas mestaruus.

”– Pitää pitää itsestä huoli, fyysisesti ja henkisesti.”

MITÄ?

Pieni CV Jani Tuppurainen

Syntynyt 30. maaliskuuta 1980 Oulussa.

Ammatti: jääkiekkoilija.

Perhe: salibandyseuran Happeen riveissä pelaava vaimo-Mari ja kääpiövillakoira.

Ensimmäinen seura: Veli-isän perustama jääpallo- ja kaukalopalloseura Muhoksen Jääklubi.

Ensimmäinen jääkiekkoseura: Oulunsalon Kiekko-Ketut.

Liigassa pelannut Kärpissä, KalPassa ja JYPissä, pelannut kauden KHL:ää ukrainalaisseurassa Donbassa Donetsk. Edustanut myös (kevään 2008) Ruotsin Färjestadia.