Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Vääksyn kirja- ja paperikauppaa pitävällä Elina Jantusella on erityisen ammattitaitoinen ote kauppansa valikoimiin. Hän on opiskellut kirjallisuuden tutkimusta Turun yliopistossa. Ylioppilastutkinnon Elina suoritti 1990 Lahden yhteiskoulun iltalinjalla.

– Olen Asikkalasta kotoisin, eli olen paluumuuttaja!

Asikkalaan Elina muutti takaisin 2008. Elina aloitti opinnot Helsingin yliopistossa ja kulki siellä Lahdesta käsin. Sitten hän siirtyi opiskelemaan Turun yliopistoon ja muutti Turkuun. Vuosituhannen alussa hän kävi Turusta Helsingissä töissä puolitoista vuotta.

45-vuotiaalla Elinalla on kolme lasta: 13-vuotias tytär sekä 10- ja 8-vuotiaat pojat. Elinan ja lasten ilona on perhoskoira sekä kaksi pikimustaa tyttökissaa.

Elina on tehnyt toimisto- ja tiedotustöitä. Kosmetologialan lehteen hän on kirjoittanut juttuja Turussa ja Helsingissä asuessaan kahdeksan vuotta. Edelleen hän kirjoittaa free lancerina Päijät-Häme -lehteen. Kirjallisuudentutkimusta opiskellessaan Elinaa kiinnosti erityisesti reseptiotutkimus eli vastaanottotutkimus. Reseptioestetiikan mukaan lukija luo suhteensa tekstiin tietyssä kommunikaatiotilanteessa.

– Suomalaisista kirjailijoista nuorena minua kiehtoivat erityisesti Leena Krohnin sekä F.E. Sillanpään teokset. Nykyään työt vievät niin suuren ajan elämästä, että ehdin valitettavan vähän lukea, Elina kertoo.

Elinan mielestä kirjan tekee hyväksi tarina, joka kantaa läpi teoksen. Reseptioestetiikkaan perehtyneenä Elina pohtii kunkin kirjan kohdalla aina myös sen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Kirjakauppansa Elina määrittelee perinteiseksi kirjakaupaksi, jonka valikoimissa on laaja-alaisesti kirjoja kaikenikäisille, kortteja sekä askartelu-, paperi- ja toimistotarvikkeita. Asiakkaiden toivomuksesta Elina tilaa heidän haluamansa kirjat nopeasti valikoimiin.

– Asiakkaat ovat hyvin kiinnostuneita paikallisten kirjailijoiden teoksista sekä paikallista kulttuuria ja maisemaa kuvaavista postikorteista. Tällä hetkellä asiakkaiden suosiossa on esimerkiksi Vääksyssä asuvan Petri Tammisen kirjoittama Suomen historia, joka on vähän erilainen tarinakatsaus itsenäistymisestä tähän päivään.

Tamminen tunnetaan lyhytproosan ja lakonisen huumorin mestarina.

Kirjakauppayrittäjäksi Elina Jantunen tuli neljä vuotta sitten. Hän hankki osan kirjakauppansa alkuvarastosta yli 40 vuotta toimineen Marjatta Sepän Asikkalan kirja- ja paperikaupasta. Seppä oli tuolloin lopettamassa kauppaansa ja jäämässä eläkkeelle.

– Marjatta Sepältä sai alussa paljon apua ja valtavasti tieto-taitoa, Elina kiittää.

Elinalla oli myös Matkahuolto kirjakaupan yhteydessä, siitä hän luopui kolmisen kuukautta sitten. Tällä hetkellä hänellä on yksi työntekijä puolivuotiskaudella.