Ilmakuvauskopterien ammattikäyttö kovassa kasvussa
Ilmakuvauskopteria lennätetään radiolähettimellä. Paikannuksensa se hakee GPS-satelliiteista.
Teksti: Reetta Reinman
Ilmakuvauskoptereiden hyödyntäminen ammattikäytössä on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisten puolentoista vuoden aikana, toteaa Kyosho Suomen markkinointipäällikkö Lauri Puustinen.
Samaa sanoo ilmakuvauskoptereiden asiantuntija Ats Mötsnik.
Puustisen mukaan ammattikäytössä ilmakuvauskoptereita käytetään esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa. Mötsnik lisää, että myös muun muassa rakennusalalla, pelastusalalla, poliisi ja palokunta sekä sähköyhtiöt virtalinjoja tarkistaessaan hyödyntävät ilmakuvauskoptereita.
Lauri Puustinen kertoo, että metsätaloudessa ilmakuvauskoptereita voi hyödyntää esimerkiksi kartoittamalla hakkuutarvetta vaikeakulkuisessa maastossa tai metsäpalstan puumateriaalin laskemisessa.
– Maataloudessa ilmakuvauskoptereita hyödynnetään esimerkiksi suunnittelemalla kylvötöiden ajankohtaa sekä pellon kasvun havainnoimisessa kasvukauden aikana.
– Ilmakuvauskopterin kameraksi voi liittää lämpökameran. Lämpökameran taltioimaa kuvaa maataloudessa pystyy hyödyntämään maan lämpötilan havainnoimisessa. Maan lämpötila ja maan kosteus ovat yhteydessä toisiinsa. Lämpötilan muuttuessa maan kosteus muuttuu, tämä on tärkeä tieto viljelijöille. Lämpökameran avulla voidaan tarkkailla myös kasvien sairaustiloja, sillä sairastuessaan kasvin lämpötila usein kohoaa.
Puustinen uskoo, että ilmakuvauskopterit tulevat viiden vuoden sisällä olemaan jokaisen maa- ja metsätilan perustyökalu.
– Usein kysynnän kasvaessa teknologian kehitys kiihtyy ja hinnat tulevat myös alaspäin, hän toteaa.
Ilmakuvauskopterien harrastuskäyttö on hyvin monenlaista.
– Luontokuvauskohteet ovat suosittuja, samoin esimerkiksi kalastuksen harrastajat suosivat ilmakuvauskoptereita. Kopteri seuraa venereissulla mukana ja tallentaa kalastusreissun kuviksi. Kodin juhlia sekä koti- tai mökkipihan tunnelmia kuvataan niitäkin paljon.
Kopteria lennätetään radiolähettimellä. Paikannuksensa se hakee GPS-satelliiteista. Kopterin lentokorkeuden yläraja on 120 metriä, alarajaa ei ole määritelty. Kopterilla voi lentää noin puolen kilometrin päähän. Kopteri osaa paniikkitilanteessa palata lennättäjän luo, napin painalluksella. Kopterin radiolähettimen näytöltä lentäjä näkee koko ajan kameran näkymän reaaliaikaisena.
Paras kuvaussää on aurinkoinen päivä. Tuulta ei optimikuvausolosuhteissa saisi olla viittä metriä sekunnissa enempää. Sateella ja tuulella kuvaaminen ei onnistu, tai silloin ei asiantuntijoiden mukaan kannata kuvata, koska ei saa hyvää kuvausjälkeä.
Kopterimalleja on monenlaisia sen valmistajasta riippuen. Esimerkiksi Kyoshon ilmakuvauskoptereiden myyntipaketeissa ovat myös lentoakut, laturit ja ohjeet.
– Kameran mukana tulee vakautin, joka mahdollistaa, että kamera on aina suorassa ja ottaa näin vakaata ja tarkkaa kuvaa. Stillkuvien tarkkuus on 16 megapikseliä. Kamera kuvaa videokuvaa jopa 4K-tarkkuudella, Puustinen kertoo.
– Kameran saa irti kopterista, ja sen voi liittää käsikahvaan. Käsikahva kuuluu osaan myyntipakkauksista, mutta se on mahdollista ostaa myös erikseen.
– Kopterin lentoaika on mallista riippuen 20-25 minuuttia. Isointa teknistä kehitystä odotellaan tulevaisuudessa juuri akkutekniikan saralta, kertoo Puustinen.
– Samoin tulevaisuudessa kehittyy varmasti se, miten kameroiden tallentamaa tietoa tullaan analysoimaan. Nyt ilmakuvauskoptereiden kameroilla saadaan kerättyä monenlaista tietoa, seuraavaksi tulee varmasti tietokoneohjelmia tuon kerätyn tiedon analysoimiseksi.
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi valvoo Suomessa myös ilmassa tapahtuvaa liikennettä.
– Suomessa saa suhteellisen vapaasti lentää verrattuna muihin Euroopan maihin niin lennokeilla kuin miehittämättömillä ilma-aluksilla, joita ilmakuvauskopterit ovat, sanoo Ats Mötsnik.
Kuvaamisessa tulee kuvauspaikkojen suhteen noudattaa yksityisyyden suojaa, on myös tiettyjä lentokieltoalueita, joilla ei saa kuvata.
– Lentokieltoalueita ovat esimerkiksi lentokentät, puolustusvoimien alueet ja presidentin linnan ympäristö. Lentokieltoalueet löytyvät Trafin nettisivuilta, toteaa Mötsnik.
Lauri Puustinen muistuttaa, että mikäli ilmakuvauskoptereita käyttää ammattimaisesti, esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa, ammattikäytöstä on ilmoitettava Trafille.
– Lisäksi ammattikäyttäjän on hankittava vastuuvakuutus sekä pidettävä lentopäiväkirjaa, sanoo Puustinen.
”– Ilmakuvauskopterin kameraksi voi liittää lämpökameran.”