Koeajossa Volvo S90 D3 Business aut

Runsaan väännön ansiosta Volvo S90 D3 Business aut tuntuu jopa yllättävän tehokkaalta, joten D3 riittää moottoriksi mainiosti. D3-moottori on myös mukavan taloudellinen.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Volvon uuden S90-malliston hinnat alkavat 45 100 eurosta. Lähtöhinta kuulostaa varsin houkuttelevalta, sillä onhan kyseessä iso ja näyttävä premium-luokan neliovinen. Katsotaan mitä kaikkea perusmalli tarjoaa, ja mitä ehkä voisi kaivata siihen lisää.

Aloitetaan moottorista. S90-malliston perusmoottori on D3, eli 2.0-litrainen ja 4-sylinterinen diesel. Se tarjoaa tehoa 110 kW (150 hv), mikä saattaa vaikuttaa hieman vaatimattomalta isolle autolle.

Vääntöä löytyy kuitenkin mukavat 320 Nm. Huippuvääntö on käytössä kierrosalueella 1750-3000 rpm, minkä myös huomaa ajossa.

Runsaan väännön ansiosta auto tuntuu jopa yllättävän tehokkaalta, joten D3 riittää moottoriksi mainiosti. Moottorin pariksi voi valita joko manuaali- tai automaattivaihteiston. Automaattivaihteisto nostaa hieman hintaa (46 897 eur), mutta tuntuu melkein välttämättömältä valinnalta.

Automaattivaihteisto kun on niin olennainen osa tätä autoa. D3-moottori on myös mukavan taloudellinen. Auton yhdistetty kulutus on 4,4 l/100km ja CO2-päästöt 115 g/km.

Jos nämä kehut eivät vielä vakuuttaneet, vaan haluat kuitenkin jotain hieman tehokkaampaa konepellin alle, löytyy S90-malliin toki tehokkaampiakin vaihtoehtoja. Mallistossa ovat D4 (190hv) ja D5 (235hv) -dieselit, T5 (254hv) ja T6 (320hv) -bensakoneet sekä T8 -hybridimalli.

D3 on ainoa, joka on saatavissa manuaalivaihteisena. Muiden moottoreiden yhteydessä on aina automaatti. Tehokkaammissa malleissa myös AWD-neliveto.

Auton perusvarustelutaso on Momentum. Business-mallin, joka sisältää myös Winter-paketin, saa nyt samaan hintaa, joten valitaan ehdottomasti Business-versio. Winter-pakettiin kuuluvat polttoainetoiminen lämmitin sekä lämmitettävät ohjauspyörä, takaistuin ja tuulilasin pesusuuttimet.

Auton vakiovarustelu on todella kattava. Vakiona tulee muun muassa avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, LED-ajovalot, 8” digitaalinen mittaristo, Sensus Audio High Performance -järjestelmä 9,3” kosketusnäytöllä, ja mukautuva vakionopeudensäädin ohjausaputoiminnolla. Tietysti Volvossa on myös kattava turvavarustelu, kuten törmäysvaroitin automaattisella täysjarrutuksella, jalankulkijan, pyöräilijän ja isojen eläinten havaitsemistoiminto, kaistavahti, tieltäsuistumissuoja ja liikennemerkkien tunnistus.

Saatavissa on myös Business Plus (Momentum Plus) varustelu, joka sisältää 4-alue ilmastoinnin, navigoinnin, säädettävät ajotilat, 12,3” digitaalisen mittariston, mukautuvat LED-ajovalot, täysaktiiviset LED-kaukovalot, pysäköintiavustimen ja puolinahkaverhoilun.

Plus-varustelu nostaa hintaa yli 4000 euroa, mutta kannattaa ehdottomasti ottaa harkintaan, sillä auto kaipaa nahkapenkkejä tai vähintään puolinahkaverhoilua.

Yksi lisävaruste on kuitenkin lähes välttämätön, nimittäin metalliväri.

Auton perusvärit ovat musta ja valkoinen. Näiden perinteisten suosikkien sijaan S90:n tyylikkäät muodot tulevat paljon paremmin esiin kun ulkokuorta korostaa metalliväri. Omia suosikkeja ovat muun muassa tummanharmaa ja tummanruskea. Metalliväri nostaa hintaa reilut 1000 euroa, mutta auton ilme muuttuu sen avulla täysin toisenlaiseksi.

Jos hinta saa nousta yli 55 000 euron, löytyy autoon myös todella ylellinen Inscription tai sporttinen R Design -varustelu. Mieleisensä Volvon voi koota virtuaalisesti Volvon nettisivuilla, ja tarkistaa, minkähintaiseksi unelma muodostuu.

”– Vakiovarustelu on todella kattava.”