Ilmojen halki – autot ja keihään kärki!

Urheilukesä 2017 tarjoaa kiinnostavia ilmalentoja suomalaisille, jotka kesällä tiiviimmin tuijottavat ralliauton lentoa ja keihään kaarta, tänä kesänä erityisesti.

Teksti: Ari Stenius

Pohjoismaiden suurin yleisötapahtuma Jyväskylän MM-ralli, jolle rakkaan lapsen tapaan on monta nimeä, kuten Suomen ralli, Suurajot ja Neste Ralli, ajetaan tuttuun tapaan heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Nelipäiväinen Keski-Suomen ralli imaisee helposti neljännesmiljoonaa katselijaa teitten ja katujenkin varsille.

Ja viikko siitä kun ralliohjukset pysähtyvät Paviljongille ja voittajakuskit kiipeävät podiumille, ammutaan yleisurheilun MM-kisat Lontoossa käyntiin.

Suomen kuningaslaji keihäänheitto vangitsee suomalaiset penkkiurheilijat televisioitten eteen lauantaina 12. elokuuta.

Jyväskylän podiumille saattaa suomalainen kiivetä, mutta kuinka on lontoolaisen palkintokorokkeen aamussa kisojen päätöspäivänä 13. elokuuta?

Ralli ja yleisurheilu ovat kesän kiinnostavimmat suomalaislajit, jotka saavat spekulaatiot ja vedonlyönnit käyntiin: pärjääkö suomalainen? Matti Hannus ja Mauri Nurmi ovat kirjantekijöitä ja suosikkilajiensa tuntijat, joita kannattaa kuunnella.

Moottorimies Nurmi arvelee suomalaisten pärjäävän yhdessä maailman arvostetuimmassa rallikisassa.

– Ehkä Monte Carlossa on jotain nostalgisinta, mutta Suurajot ovat RAC-rallin (Englannin) ohella kuljettajien suosikkirallit, uskoo Nurmi.

Nurmi luottaa viisinkertaisen suurajovoittajan Tommi Mäkisen Toyota-talliin ja sen kuskeihin.

– Toyotan tallipäällikkö Mäkinen tietää, mitä tekee ja ”suomalaistallilla” on reviiri- ja kotietu, arvioi Nurmi viitaten Toyotan kotiutumista Mäkisen Puuppolan kotitilalle.

Mäkisen ässä on Jari-Mattila Latvala , joka voitti Jyväskylässä 2014 ja 2015, eikä vaihtunut automerkki vähennä Latvalan mahdollisuuksia.

– Suurajoissa on taikaa, vaikka enää ei yössä ajetakaan. Kannattaa mennä katsomaan, mistä ralli on maineensa saanut, sanoo Nurmi ja luettelee tutunkuuloisia erikoiskokeita ja termejä tyyliin legendaarinen Ouninpohja, arvostettu sorateiden gran prix, kova, nopea, hyppyrit...

Ehkä voisi mennä.

Matti Hannus on yleisurheilumies, joka odottaa Lontoon MM-kisoja, mutta mitä?

– Vaikea sanoa. Kiinnostuksen keihäänkärki on sananmukaisesti keihäässä, alustaa Hannus.

– Saksalaiset ovat olleet alkuvuoden hirvittävän kovia. 4-5 miestä on heittänyt valtavia kaaria. Ykkösenä maailman kaikkien aikojen kakkostuloksen heittänyt Thomas Röhler. Saa nähdä, heittääkö hän olympiakullan jatkeeksi maailmanmestaruuden, arvuuttelee Matti.

Hannus kaipailee Suomelle uusia keihäskykyjä.

– Lontoossa kaikki on täysin Tero Pitkämäen varassa. Muuten tutuilla huippumiehillä on vammaa, ja ura osalla jo loppusuoralla. Kaipaan nuoria uusia heittäjiä, olympia-Tokio 2020 on lähellä. Vielä ei nuorta rintamaa näy, pohdiskelee Hannus tulevia keihäsmiehiä.

Pitkämäessä on aina mitalitoiveet, Lontoossakin, mutta kisa on kovempi kuin koskaan.

– Keihäänheitto on levinnyt. Joka maanosasta tulee kovia keihäsmiehiä, Aasiastakin. Saksalaiset ovat suosikkeja, mutta heillä on myös paineet, laskeskelee Hannus.

– Jos jätetään Saksa pois, niin sekavaa on. Haastajien joukko on suuri, sanoo Hannus.

Maailman nopeimmasta miehestä jamaikalaisesta Usain Boltista kysyttäessä Hannus empii.

– Mystinen mies. Nähdäänkö kisoissa? Kolme olympiakultaa ja kaikkea. Vieläkö on nälkää? Jos tulee, niin koville joutuu, miettii Hannus.

Lontooseen harva penkkiurheilija kesällä lähtee, mutta Jyväskylään...

Ja jos haluaa kansallisempia elämyksiä, niin kannattaa muistaa Sulkavan soudut, Jukolan viesti ja kansallispelin pesäpalloilun Itä-Länsi -tapahtuma Imatralla.

Imatralla voi samalla käydä tutustumassa myös vanhaan Imatran ajojen reittiin.

Urheilukesä 2017 tarjoaa paljon ihmeteltävää.

Tero Pitkämäessä elää keihäskansan toivo. Jyväskylän rallissa mennään eikä meinata. Tuulettaako Jari-Matti Latvala Jysväskylässä?

”– Kaipaan nuoria uusia heittäjiä, olympia-Tokio 2020 on lähellä.”
”– Suurajoissa on taikaa, vaikka enää ei yössä ajetakaan. ”