Keittiörunoutta jääkaapin ovessa

Keittiöpuuhien lomassa jyväskyläläinen harrastajakokki Irma Rissanen, 60, antaa runosuonensa pulputa.

Irman jääkaapin ovi onkin luovuuden runsaudensarvi, sitä tilkuttavat hauskat runolappuset. KauppaSuomessa julkaistaan niistä yksi kerrallaan. Juttusarjan kuvatekstissä Irma pohtii ravinnon ja hyvinvoinnin yhteyttä. Tällä kertaa hän kertoo laajemmin teen terveysvaikutuksista.

Lukuisat tutkimukset puhuvat teen terveysvaikutusten puolesta. Erityisen terveysvaikutteiseksi on osoittautunut vihreä tee. Ero mustan ja vihreän teen välille syntyy teelehtien sadonkorjuun jälkeen.

Vihreä tee valmistetaan siten, että tuoreet teepensaan lehdet höyrytetään kevyesti. Mustan teen valmistuksessa lehtien annetaan käydä eli ne fermentoidaan. Vihreän teen flavonoidit ovat valmistusmenetelmästä johtuen aktiivisempia kuin mustan teen.

Kansainvälisissä tutkimuksissa todetut vihreän teen terveysvaikutukset ovat erityisen hyödyllisiä meille suomalaisille. Lukuisten tutkimusten mukaan vihreä tee ennaltaehkäisee kansainsairauksiemme riskitekijöitä. Eräässä japanilaistutkimuksessa todettiin, että suuria määriä vihreää teetä juovilla on alhaisemmat kolesteroliarvot. Päivittäin 3–10 kupillista vihreää teetä juovilla hyvän kolesterolin eli HDL:n osuus lisääntyi, pahan eli LDL:n määrä laski.

Vihreä tee näyttäisi myös estävän verihiutaleiden kasaantumista, joka on verisuonitukosten riskitekijä. Lisäksi oletetaan, että vihreän teen runsas nauttiminen on yksi tekijä japanilaisten alhaisessa syöpäsairastavuudessa.

Orgaaninen rooibostee vastaa ominaisuuksiltaan vihreää teetä. Rooibosteessä ei ole lainkaan kofeiinia, mutta erityisen runsaasti antioksidantteja.

Rooibos-kasvia kasvatetaan ainoastaan Etelä-Afrikassa. Tässä pienessä pensaassa on neulamaiset lehdet ja pieniä keltaisia kukkia. Kesäisin lehdet kerätään ja kuivataan auringossa.

Vihreä rooibos on samasta kasvista kuin punainen rooibos, mutta käsittelyprosessissa lehtiä ei fermentoida. Tästä syystä vihreä rooibostee sisältää vielä paljon punaista enemmän antioksidantteja. Erittäin runsaan C-vitamiinimääränsä vuoksi vihreä rooibostee on tehokas flunssan torjuja ja flunssan hoitaja. Sitä on esimerkiksi Ryytihyppysen valikoimissa.