Vesieristyksiä ja kylpyhuoneremontteja tekevä Iisakki Salmi muistuttaa kodin kosteiden tilojen säännöllisen siivoamisen tärkeydestä.

Teksti ja kuvat: Petri Görman

Tällä hetkellä tyypillisin kohde, jonne vesieristys tehdään, on parikymmentä vuotta kylpyhuone- tai saunatila, vesieristyksiä tekevä yrittäjä Iisakki Salmi kertoo.

Vesierityksiä alettiin tehdä tässä muodossa 1990-luvun puolivälissä.

– Suurin osa tällä hetkellä työn alla olevista saneerauskohteista on rakennettu juuri ennen tätä.

Vesieristyksiä ja kylpyhuoneremontteja yli 20 vuotta tehnyt Salmi muistuttaa, että kodin kosteissa tiloissa on myös syytä tehdä jatkuvasti tarkkaa siivoustyötä.

– Esimerkiksi suihkunurkkiin ei saa porata reikiä ja asentaa metallisia telineitä, koska se voi rikkoa vesierityksen. Kahden seinän rajapinnassa oleva silikonisuojaus tulisi vaihtaa viiden vuoden välein.

Suihkutilojen lattiapintaan ja seiniin levitettävä vesieristepinnoite on elastinen.

– Joustavan ja kumimaisen olomuodon vuoksi se ei päästä vettä rakenteisiin, vaikka saumalaastissa olisikin pieni reikä.

Ammattilainen kiinnittää aina huomion siihen, millainen kaivo sauna- ja suihkutiloissa on.

– Vanhojen kaivojen ja korokerenkaiden liitoskohdat ovat alttiita vesivuodoille. Silloin pienikin määrä vettä saattaa aiheuttaa homekasvustoa, kun suojaus pettää.

Nykyään kaikki vesijohdot ja esimerkiksi pyykkikoneiden poistojohdot rakennetaan pääosin seinien ulkopinnalle ja vesi johdetaan sitä pitkin lattiakaivoon. Joskus pesukoneiden viemäröintejä upotetaan lattiarakenteisiin samaan tapaan kuin muita viemäreitä.

– Silloin nähdään pienetkin vuodot heti lattiapinnassa, eikä kosteus pääse etenemään seinärakenteissa vuosia.

Salmi toteaa, että kosteiden tilojen remontit vaativat yrittäjältä erityisosaamista monessakin eri asiassa. Perheet asuvat yleensä remontin ajan kotona. Heidän elämänsä on tehtävä remontin ajaksi mahdollisimman helpoksi.

Tämän lisäksi yhdessä sovittu aikataulu ei saa Salmen mielestä joustaa ainakaan asiakkaan kannalta väärään suuntaan.

– Jos pohdit kosteiden tilojen tai saunan remontointia syksyksi, niin suunnittele kokonaisuus valmiiksi rauhassa ja ota sen jälkeen yhteyttä yrittäjään. Tällä hetkellä jokaisella yrittäjällä on saneerauskohteita sen verran paljon, että asiakkaiden tulisi varata aika riittävän ajoissa.

Usein tilaajalle on yllätys se, että kosteiden tilojen remonttiin ei mene yleensä kuin kuukausi aikaa.

– Itse otan aina vain yhden kohteen kerralla operoitavaksi, koska haluan toimia asiakasystävällisesti. Silloin, kun suihku- ja saunatilat ovat pois käytöstä, eikä pyykinpesukaan onnistu, niin ihmisen tavallinen arki vaikeutuu ihan riittävästi. Muutama ylimääräinen päivä hankaloittaa varsinkin perheellisten elämää remontin keskellä.

Ihmisten tietoisuus vesierityksen merkityksestä on Salmen mukaan kasvanut viime vuosien aikana todella paljon.

– Vesieristys on yksi eniten palstatilaa saanut aihe rakennus- ja sisustuslehdissä.

Salmi muistuttaa, että jos saumat ovat tummuneet laatoituksessa, niin silloin on syytä kutsua asiantuntija paikalle.

– Jos sinulla on 20 vuotta vanha asunto ja et tiedä, onko siinä vesieristys, niin ota yhteyttä asiantuntijaan. Asuntoon tehty vesieritys nostaa sen myyntiarvoa jonkin verran ja samalla säästyt myös itse ikäviltä yllätyksiltä.

Kotitalousvähennys tuo rahaa takaisin.

– Olen erittäin tyytyväinen yrittäjänä siitä, että meillä on Suomessa olemassa kotitalousvähennys. Kotitalousvähennys on vähentänyt epärehellisten yrittäjien määrän hyvin pieneksi meidän alalla.

Yrittäjä Salmi myöntää sen tosiasian, että työn teettäminen on Suomessa todella kallista.

– Olen huomannut, että kotitalousvähennys innostaa perheitä teettämään päivitysremontteja.

– Kotitalousvähennys on valtiolta iso ojennus esimerkiksi ruuhkavuosia eläville perheellisille, joilla suurin osa tuloista menee lasten hyvinvointiin.

Iisakki Salmi korostaa, että hänen työssään tarvitaan luovuutta.

– Tässä työssä on pakko olla luova ja sosiaalinen. Aika usein lopulliset sisustusratkaisut pohditaan yhdessä asiakkaan kanssa keskustellen ja vastavuoroisesti ideoita heitellen.

Yrittäjältä vaaditaan myös asiallisuutta sekä hienovaraisuutta, koska remonttityö tapahtuu poikkeuksetta asutussa kodissa.

– Tottahan toki tämän työ on raskasta ja polvet ovat monesti lujilla, mutta sen vuoksi ammattimies huoltaa lihaksiaan liikkumalla.

” – Tottahan toki tämän työ on raskasta ja polvet ovat monesti lujilla, mutta sen vuoksi ammattimies huoltaa lihaksiaan liikkumalla.”
” – Vanhojen kaivojen ja korokerenkaiden liitoskohdat ovat alttiita vesivuodoille. Silloin pienikin määrä vettä saattaa aiheuttaa homekasvustoa, kun suojaus pettää.”

MITÄ?

* Jos silikoni alkaa tummua kylpyhuoneessa, niin on aika vaihtaa silikonisuojaus.

* Jos huomaat saumojen murtumista lattiassa ja seinissä, niin silloin on syytä tehdä päivitys kylpyhuoneelle.

* Jos laatat kopisevat lattialla tai seinällä, soita ammattimies paikalle arvioimaan tilanne.

* Jos suihku- ja wc-tilat näyttävät tunkkaiselta, päivitä ne hyvän suunnitelman kera nykyaikaiseksi.