Jyväskylän kaupunki panostaa Palokkaan, asukasmäärä kasvaa tuhansilla

Palokan kaupunginosaa Jyväskylässä kiitetään sen erinomaisesta sijainnista: samalla sekä lähellä kaupungin keskustaa että lähellä luontoa. Erityiskiitokset saa Palokan palvelutarjonta. Palokankeskuksessa on kauppaneliöitä yli 62 000.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jyväskylän kaupunki ja J.Kärkkäinen Oy

Palokan liikekeskusalue, Palokankeskus Jyväskylässä nelostien varressa, sen länsipuolella, alkoi kaavoittua ja rakentua 1990-luvun lopulla. Kaava vahvistettiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa joulukuussa 1997. Kaavasta oli pari yksityistä valitusta. Tuolloin Palokka kuului Jyväskylän maalaiskuntaan. Alueen maat omisti sähkölaitos Keski-Suomen Valo Oy. Vattenfall osti Keski-Suomen Valon vuonna 2000, vuonna 1996 IVO osti Keski-Suomen Valosta 16 %.

Maanomistusjärjestelyistä Keski-Suomen Valo Oy ja Palokankeskuksen rakentaja Skanska pääsivät 1990-lopulla molempia tyydyttävään vaihtokaupparatkaisuun. Jyväskylän maalaiskunta liittyi Jyväskylän kaupunkiin 2009.

Palokka sijaitsee Jyväskylän pohjoispuolella, Palokkajärven ja Alvajärven rannoilla nelostien molemmin puolin noin viiden kilometrin päässä Jyväskylästä. Palokasta on hyvät julkiset liikenneyhteydet Jyväskylän keskustaan. Polkupyörällä Palokasta pääsee pyöräteitä käyttäen kaupungin keskustaan puolessa tunnissa. Omalla autolla Palokasta on Jyväskylän keskustassa noin vartissa.

Ensimmäisenä tavaratalona Palokankeskukseen avattiin vuonna 1998 Euromarket, jossa oli Euromarketin lisäksi kolme isoa vaateliikettä, Lindex, Seppälä ja Kapp Ahl; kunkin ketjun ensimmäiset liikkeet hypermarketissa kaupunkikeskustan ulkopuolella. Euromarketin yhteydessä palveli myös Alko. Nykyään Euromarketin paikalla Palokassa on Prisma.

Marraskuussa 2000 Palokan kauppakeskusalue laajeni Kotikeskuksen avaamisen myötä. Kotikeskuksessa palvelivat muun muassa Kodin Ykkönen, Asko, Sotka, Eurokangas, MattoKymppi sekä pikaruokaravintoloita. Vuonna 2004 Palokan palvelutarjonta lisääntyi rautakaupalla K-Raudan avaamisen myötä. Citymarket avasi ovensa Palokan kauppakeskuksessa keväällä 2013.

Liiketilaneliöitä Palokankeskuksessa on yhteensä noin 62 000. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on omistanut alusta saakka kaikki Palokankeskuksen Skanskan rakentamat liiketilat.

Tämän vuoden huhtikuun alussa, 6.4.2017, Kotikeskuksen Kodin Ykkösen tiloissa avattiin Kärkkäisen viides tavaratalo. Jyväskylän Palokan lisäksi Kärkkäisellä on tavaratalot Ylivieskassa, Lahdessa, Oulussa ja Iissä. Verkkokauppa www.karkkainen.com palvelee koko Suomessa 24/7.

Jyväskylän Kärkkäisen tavaratalossa on henkilökuntaa noin 73.
Jyväskylän Kärkkäisen tavaratalossa on henkilökuntaa noin 73.
 

Myymäläpinta-alaa Jyväskylän Kärkkäisen tavaratalossa on 7400 neliötä, kaiken kaikkiaan varasto- ja konttoritiloineen vähän alle 8000 neliötä. Jyväskylän Kärkkäisessä on henkilökuntaa 73. Tavaratalopäällikkönä on tuttu mies Jyväskylän kauppamaailmasta, Kodin Ykköstä aikaisemmin vetänyt Kimmo Litendahl.

Jyväskylän Kärkkäisen parkkipaikalla on parkkiruutu 400 autolle.

– Ruuhkapäivinä autopaikkojen määrä on osoittautunut liian pieneksi, toteaa Litendahl.

Kaiken kaikkiaan Palokankeskuksessa on parkkialuetilaa 1850 autopaikan verran, nämä ovat jakaantuneena neljään eri kauppapaikkaan: Kotikeskuksen, Prisman, Citymarketin ja K-Raudan eteen.

– Kärkkäisen tavaratalon myötä Palokankeskuksen palvelutarjonta laajeni merkittävästi. Palokankeskukseen saatiin monen alan ”erikoisliikkeitä” Kärkkäisen tavaratalon erinomaisesti ja erikoisliikkeiden valikoiman tavoin varustettujen osastojen kautta, esimerkkeinä metsästys-, erä- ja retkeilytuotteet, urheiluvälineet ja -tekstiilit, autotarvikkeet, kodin sisustus- ja elektroniikkatuotteet sekä luontaistuotteet, sanoo Palokankeskuksen suunnittelusta sen rakentumisen alusta saakka vastannut Konsulttitoimisto Martti Ronkainen Oy:n omistaja-toimitusjohtaja Martti Ronkainen .

Ronkainen kertoo, että olennainen tekijä, kun Palokan liikekeskusaluetta alettiin 1990-luvun lopulla suunnitella oli se, että kaupan rakennemuutoksen myötä Jyväskylän pohjoispuolelta hävisi runsaasti käyttötavarakaupan toimijoita.

– Esimerkiksi Äänekoskella, Viitasaarella ja Saarijärvellä S-ryhmän S-verkon yhdistymisten myötä alueiden Sokos-tavarataloista tuli S-marketteja. Osuustoiminaan tavaratalojen katoamisen myötä tuli luontainen tarve käyttötavarakaupalle.

Ronkainen laski, että Jyväskylän eteläpuolella ns. siirtyvästä ostovoimasta on yksi kolmannes ja Jyväskylän pohjoispuolella kaksi kolmannesta. Nelostien varressa olevaan Palokkaan on helppo tulla asioimaan myös Jyväskylän pohjoispuolelta.

– Laskin, että asioimissäde Palokkaan ulottuu vähintään 130 kilometrin etäisyydelle.

Kauppojen kanta-asiakaskorttien myötä saatujen asiakastietojen kautta on voitu sittemmin havaita, että Palokankeskuksessa käydään ostoksilla muun muassa Pihtiputaalta, Pyhäsalmesta, Viitasaarelta, Keuruulta, Hankasalmelta ja jopa Perhosta saakka, sanoo Ronkainen.

– Käyttötavarakaupan Palokkaan saatavissa olevaa ostovoimaa lasketaan Palokankeskuksen toimintasäteellä olevan noin 60 miljoonaa euroa.

Ostovoimaa on erittäin runsaasti myös aivan Palokankeskuksen tavaratalojen kupeessa. Palokassa asuu tällä hetkellä reilut 10 000 jyväskyläläistä. Jyväskylässä on noin 140 000 asukasta.

– Tämä lähiostovoiman merkittävän suuri määrä oli tärkeä Palokankeskuksen kaavoittamista aikoinaan puoltanut seikka. Asutusta lähellä olevaan tavaratalokeskittymään on helppo tulla jalan tai pyörällä; se on ekologista, sanoo Ronkainen.

Palokan asukasmäärä on voimakkaasti kasvamassa.

– Jyväskylän kaupungilla on mittavia rakennusprojekteja parhaillaan menossa ja myös suunnitteilla Palokkaan, kertoo kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.

– Mannisenmäen rakentaminen on juuri aloitettu, tälle uudisalueelle tulee yli 2000 asukasta. Mannisenmäelle rakennetaan monipuolisesti asumisvaihtoehtoja: kerrostaloja, rivitaloja ja pientaloja.

Mannisenmäki on Saarijärven tien varrella, Palokankeskuksen tavaratalojen eteläpuolella, aivan niiden välittömässä läheisyydessä.

– Toinen Palokan uusi asuinalue on Savulahti I Ruokkeentien ja Laajavuorentien kupeessa. Sen rakentaminen on juuri alkamassa. Savulahti I:seen tulee kolme kerrostaloa, rivitaloja ja pientaloja 200–300 asukkaalle sekä päiväkoti ja koulu. Ruokkeentien länsipuolelle tulevan Savulahti II:sen kaavoitus on juuri käynnistymässä. Palokan keskustassa on menossa Keskuskorttelin rakentaminen, sinne tulee 250 senioripainotteista, uutta asuntoa. Näiden hankkeiden lisäksi Palokassa on runsaasti pienimuotoisempaa täydennysrakentamista, ja on huomattava, että tulevaisuuden rakentamisreserviä Palokassa on edelleen runsaasti, eli potentiaalista rakennusmaata.

Kaupunginarkkitehti Leila Strömbergin mukaan Palokan vetovoiman taustalla ovat sen erinomaiset palvelut, sijainti lähellä keskustaa, mutta myös samalla lähellä keskisuomalaista järviluontoa; ulkoilumahdollisuuksia Palokassa on monipuolisesti.

”– Käyttötavarakaupan Palokkaan saatavissa olevaa ostovoimaa lasketaan Palokankeskuksen toimintasäteellä olevan noin 60 miljoonaa euroa.”
”– Jyväskylän kaupungilla on mittavia rakennusprojekteja parhaillaan menossa ja myös suunnitteilla Palokkaan.”