Ravintolisien käyttö parantaa ikäihmisten elämänlaatua ja säästää merkittävästi yhteiskunnan kustannuksia, osoittaa uusi englantilaisten, irlantilaisten, italialaisten ja saksalaisten tutkimuslaitosten yhteinen raportti (Clinical Nutrition 2015 http://20.fi/13911). Kustannustehokkaimpia ravintolisiä ovat D-vitamiini ja kalaöljy.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kokosi tiedot 19 erillistutkimuksesta, joissa laitoshoidossa olevien ihmisten ravintolisien käyttö oli dokumentoitu vähintään vuoden ajalta. Ravintolisät paransivat ihmisten vointia ja vähensivät hoitokustannuksia lähes kymmenen prosenttia. Ne vähenivät jo kolmessa kuukaudessa 270 euroa hoidettavaa henkilöä kohti.

Leikkaushoitoon tulevien potilaiden aiheuttamat kulut vähenivät lähes 500 euroa henkilöä kohti. Ravintolisät paransivat laitoshoidossa olevien ihmisten elämänlaatua, vähensivät infektioita, leikkausten jälkeisiä komplikaatioita, kaatumisia ja toimintakyvyn heikkenemistä. Sairaalaan joutumiset vähenivät 16,5 prosenttia ja ennenaikaiset kuolemantapaukset vähenivät niin ikään. Ravintolisien nykyistä laajempi käyttö vähentäisi myös laitoshenkilökunnan työtaakkaa, korostaa tutkijaryhmä.

Yli miljoonan amerikkalaisen sairaalapotilaan seuranta vuodelta 2013 vahvisti, että potilaille kannattaa antaa ravintolisiä. Ne ovat edullisia, ja niiden käyttö on hyvin kustannustehokasta, sanoi tutkimusta johtanut Chicagon yliopiston professori Tomas Philipson. Australialainen terveystaloustutkimus osoitti vuonna 2010, että kalaöljyn ja muiden ravintolisien anto potilaille säästäisi yli 220 miljoonaa Australian dollaria vuodessa. Ravintolisät ovat tehokkaita yleisten ja kalliiden kansantautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa, päättelivät tutkijat.

Pelkästään D-vitamiinilisän anto vanhainkodin asukkaille säästi 2442 Australian dollaria henkilöä kohti vuodessa parantamalla elämänlaatua ja ehkäisemällä kaatumisia ja murtumia. Yli 80 mikrogramman päivittäinen D-vitamiiniannos ehkäisee kotonaan asuvien vanhusten kaatumisia ja niistä aiheutuvia vammoja ja kustannuksia, osoittaa tuore amerikkalainen tutkimus. Sitä vastoin Tampereella UKK-instituutin tekemässä tutkimuksessa viranomaissuosituksen mukainen 20 mikrogramman päiväannos oli tehoton. Saksassa D-vitamiinin saantisuosituksen nostaminen tutkimustiedon edellyttämälle tasolle säästäisi 37 miljardia euroa vuodessa, arvioi professori Armin Zittermann. Suomen väkilukuun suhteutettuna säästö olisi 2,5 miljardia euroa vuodessa. Etelä-Koreassa pelkästään kalaöljyn käyttö yli 65-vuotiaiden ihmisten ravintolisänä vähentäisi noin 93 000 sydänkohtauksesta johtuvaa sairaalakäyntiä ja säästäisi noin 165 miljoonaa euroa seitsemän vuoden kuluessa, kertoo tutkimus. Vuonna 2013 Helsingin kaupungin tutkimuksessa 88 prosenttia laitoshoidossa olleista vanhuksista oli enemmän tai vähemmän aliravittuja.

Tohtori Matti Tolonen

tritolonen.fi