Tapio Pelkonen on kirjoittanut perheensä omakotitaloprojektin etenemisestä KauppaSuomen lukijoille.

Teksti: Tapio Pelkonen

Taloprojektimme Nurmijärven Klaukkalassa eteni loppuun asti jouhevasti. Saimme muuttaa uuteen kotiimme viikon etuajassa. Muutto sujui mukavasti. Jo ensimmäisenä iltana saimme nauttia uuden saunan löylyistä.

Olimme projektin alussa valinneet omiksi töiksi talon maalaamisen, takaterassin rakentamisen, keittiö- ja kiintokalusteiden asentamisen sekä saunan lauteiden rakentamisen. Kaikki olivat sellaisia, että niiden valmistumistahti vaikutti hyvin vähän rakentajien aikatauluun.

Talon maalaaminen onnistui nopeasti, sillä meillä oli käytettävissä työmiesten kevyet alumiinitelineet, joilla pääsimme vaivatta korkeimpaankin kohtaan. Takaterassin rakentamiseen meni parin työpäivän lisäksi viikon verran arki-iltoja. Säät suosivat kummassakin projektissa. Maalaaminen ja takaterassin rakentaminen toimivat mukavana vastapainona päivätyölle.

Maaurakoitsijan saapumisen jälkeen tontilla oli harvoin hiljaista. Perustusten päälle nousi nopeasti pulpettikattoinen runko, joka pian peitettiin modernilla profiililla varustetulla ulkoverhouslaudalla. Lattiavalun jälkeen sisäseinien rungot nousivat pian omille paikoilleen. Kohta timpurit olivat levyttämässä seiniä ja paneloimassa kattoa.

Odotus omaan kotiin muuttamisessa kasvoi käynti kerrallaan, kun joka kerta oli jotain uutta nähtävää. Vaikka materiaalivalinnat olimme tehneet kuukausia aikaisemmin, niin saatoimme vain todeta, että värit ja laattojen koot olivat tähän taloon sopivat. Suosimme pääosin vaaleita materiaaleja. Kodinhoitohuoneessa arkieteisalue laatoitettiin pienillä tummilla laatoilla.

Talon käyttöönottokatselmus oli sovittu muuttopäivälle ja oli ennalta odotettavastikin hieman hermostuttava tilanne. Vastaava oli käynyt ennalta kaikki loput tarkistukset läpi ja sanoi varmuudella talon menevän läpi. Papereita on usein tässä kohtaa hukassa, mutta paljon auttoi Dekotalon meille toimittama muistitikku, joka sisälsi kaikki taloon liittyvät piirustukset, materiaalit ja laitteet sekä näiden hoito-ohjeet.

Olimme olleet hieman myöhässä talon numeroinnin suhteen, joten katselmuksen ajan seinässä oli kaksi ilmastointiteipillä tehtyä ”ykköstä”. Se kelpasi kunnan tarkastajalle oikein hyvin.

Meille tärkeintä oli se, että taloon muutettaessa kaikki on valmista viimeistä vaihetta myöten. Muuton jälkeen oma työtahti pysähtyy helposti kokonaan, sillä niin moni asia tulee tärkeämmäksi kuin viimeiset katto- ja lattialistat.

Vaikka emme kokeneet projektin kuormittaneen meidän elämää kuin parin viimeisen kuukauden verran, niin voin jälkeenpäin todeta, että ensimmäinen kuukausi meni silti illat uudessa kodissa leväten ja projektista palautuen. Paikkakunta oli vaihtunut, lasten koulut ja hoitopaikat olivat vaihtuneet: kerralla tulleelle moninkertaiselle muutokselle oli hyvä antaa oma aikansa asettua.

Nyt kun katson taaksepäin, voin vain todeta, että kaikki sujui lopulta todella hyvin. Projektin alussa ei halunnut liikaa miettiä mahdollisia sudenkuoppia. Siksi palkkasimme pätevän paikallisen vastaavan seuraamaan projektin etenemistä. Talon rakentaneet ammattilaiset olivat tarkkoja työn laadusta. Jos jokin pääsi oman seulan läpi, niin valvoja muisti kyllä mainita asiasta. Usein kuulee tarinoita reippaasti ylittyneistä budjeteista, mutta muuttovalmiissa talossa sitä ongelmaa ei ollut, koska projektilla oli ennalta sovittu hinta.

Oman talon rakentaminen mahdollisimman pitkälle itse toteutettuna on komea sulka hatussa, mutta ei tule koskaan ilmaiseksi. Talon rakennuttaminen muuttovalmiiksi oli riittävän työläs meille omien työvaiheiden tehdessä päivistä pitkiä. Nyt kun arki on asettunut, on myös aikaa ja energiaa suunnitella pihan laittoa.

”– Nyt kun arki on asettunut, on myös aikaa ja energiaa suunnitella pihan laittoa.”