Salamasta tulee hyvä joulupukin apuri, Tähti on arempi

Porot Tähti ja Salama muuttivat marraskuussa 2016 puolivuotiaina Hossan poropuistosta Suomussalmelta Selin kylään Vihdin ja Nurmijärven rajalle läntiselle Uudellemaalle. Porot saapuivat etelään uuden isäntäpariskuntansa, Heidi ja Timo Huupposen pakettiauton kyydissä.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Rakkaus Lappiin. Siinäpä syy, miksi halusimme poroja, Heidi Huupponen kertoo.

Heidillä ja miehellään Timolla on Kotitalli Hersir, joka järjestää muun muassa islanninhevosvaelluksia: sekä päivävaelluksia että pidempiä kahden päivän vaelluksia. Islanninhevosia heillä on kesäaikaan viitisentoista, mukana on myös hoitohevosia. Talvella hevosia on noin puolet vähemmän.


Puolitoistavuotias Sakari ruokkii äitinsä Heidi Huupposen kanssa Salama-poroa. Salaman sarvet ”kuoriutuvat” parhaillaan.
 

Kotitalli Hersiriä Huupposet ovat isännöineet vuodesta 2012. Marraskuussa 2016 islanninhevosten lisäksi Huupposille tuli kaksi poroa: Tähti ja Salama. Porot ovat nyt puolitoistavuotiaita. Poroista Tähti on vaadin ja Salama hirvas. Kolmevuotiaina ne ovat sukukypsiä.

– Sitten odotamme innokkaasti vasoja, Heidi sanoo.

Täysikasvuinen urosporo painaa 70–100 kiloa, sen lapakorkeus on noin 120 senttiä. Naarasporo on jonkin verran pienempi. Poron pituus hännästä turvan kärkeen on 150–210 senttiä. Poron elinikä voi olla jopa 20 vuotta.

Molemmilla sukupuolilla on sarvet, jotka vaihtuvat vuosittain. Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Se saattaa kasvaa pituutta vuorokaudessa kaksi senttiä ja saada painoa vuorokaudessa puoli kiloa.

Poron turkki eristää hyvin lämpöä, minkä ansiosta poro kestää pohjoisen kylmät talvet. Turkissa on peitinkarvat, joissa on eristeenä ilmalokeroita.


Tähti ja Salama löytävät paljon ruokaa omasta aitauksesta.
 

Tähti ja Salama asuvat omassa aitauksessa Huupposten omakotitalon läheisyydessä. Sadetta ja tuulta porot pääsevät suojaan katettuun, yhdeltä seinältä avonaiseen suojaan. Siellä puhtaiden pahnojen päällä on mukava loikoilla.

Hossan poropuistossa poroerotuksesta otetut Tähti ja Salama olivat puolivuotiaita uuteen kotiin muuttaessaan.


Vaadin Tähdellä on myös komeat sarvet.
 

– Aluksi porojen ruokinnan kanssa oli vähän ongelmia. Erityisesti niiden vatsalle sopivan heinän löytäminen teetti työtä sekä sen sisäistäminen käytäntöön, että talvella poro elää säästöliekillä, ja ruokinta on olennaisesti erilaista kesällä ja talvella, Heidi kertoo.

Märehtijöihin kuuluvalla porolla on neljä mahaa. Poron ruoansulatus yksinkertaistuu talvella, ja silloin pötsin merkitys on vähäinen. Talvisin poro muistuttaa yksimahaista eläintä. Luonnonolosuhteissa poro menettää talvella noin viidenneksen painostaan.

Nyt ruokinta sujuu Huupposilta jo hyvin. He ovat saaneet hyviä neuvoja porojen ruokintaan Korkeasaaren eläintenhoitajalta.

Heinäksi Hu upposet ovat kuivanneet poroille aikaisin korjattua, lehtevää heinää, joka sulaa hyvin porojen vatsassa. Heinää on talven varalle reilusti. Heinää poroilla on tarjolla talvella koko ajan. Kesäaikaan Tähti ja Salama löytävät ravinnon aitauksestaan, siellä kasvavasta ruohosta sekä lehtipuiden lehdistä ja silmuista. Kesällä lisäheinää ei ole tarvittu.

Lehtikerput ja erityisesti pihlajanlehtikerput ovat porojen herkkua.

– Talven varalle olemme tehneet yli 200 kerppua eri lehtipuista, kuten pihlajasta, koivusta, haavasta ja lepästä, Heidi kertoo.

Luonnossa elävien porojen talven pääravintoa on jäkälä. Poro pystyy haistamaan jäkälän metrin paksuisen hangen läpi. Hupposet ovat varustautuneet talveen keräämällä ja kuivaamalla poroille jäkälää. Jäkälää Tähti ja Salama syövät talvella viikon aikana yhteensä jätesäkillisen.

– Jäkälän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kivasti olemme saaneet tästä läheltämme keruupaikkoja, kiitos maanomistajien, Heidi ja Timo iloitsevat.

Päivittäin porot saavat myös porojen täysrehua, poropellettiä, joka sisältää vitamiinia, kivennäisaineita ja rasvahappoja.

– Kesällä annamme poropellettiä kolme litraa päivässä molemmille, talvisin puolitoista litraa päivässä poroa kohti, Heidi kertoo.

Aitauksessa poroilla on suolojen lähteeksi riistakivi, kalkkia on koko ajan saatavilla. Samoin raikasta vettä poroille on jatkuvasti juotavaksi.

– Meillä on kaksi saavillista vettä koko ajan aitauksessa. Toisesta saavista Tähti ja Salama juovat, toisessa ne uittavat jalkojaan. Nostavat jalan saaviin ja uittavat siellä!

Talvella vesisaavit pidetään sulina.

Heidi ja Timo ovat rauhallisessa tahdissa aloittaneet porojen kouluttamisen.

– Viime talvena jo kokeilimme pulkan vetämistä. Riimuharjoittelussa olemme edenneet yksi riimu kerrallaan. Rekiharjoittelu on tarkoitus aloittaa tänä syksynä. Olennaista on edetä hitaasti, yksi askel kerrallaan. Luonnoneläimen kouluttaminen on tehtävä eläimen ehdoilla, Heidi korostaa.

Olennaista kouluttamisessa on palkitseminen.

– Käytän palkitsemisessa kesällä yleensä pihlajan lehtiä, talvella jäkälää. Poropelletit toimivat myös palkitsemisessa.

– Nyt jo on tullut selkeästi esille Tähden ja Salaman luonteiden erilaisuudet. Tähti on selkeästi Salamaa arempi. Rohkeammasta ja juoksemista rakastavasta Salamasta on selvästi tulossa hyvä rekiporo eli oiva joulupukin apulainen! Heidi toteaa.


 

Heidi ja Timo Huupponen ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta, 38-vuotias Heidi Espoosta ja 34-vuotias Timo Helsingistä. Perheessä on kolme lasta: 12-vuotias poika, 10-vuotias tyttö ja puolitoistavuotias poika. Heidi ja Timo sekä lapset ovat ahkeria Lapin kävijöitä.

– Vuosittain olemme useita viikkoja Lapissa, ja perhokalastusta harrastava Timo vielä minua ja lapsia enemmän, Heidi kertoo.

Rakkaudesta Lappiin kertovat kotipihassa käyskentelevät porot, Tähti ja Salama.

”– Meillä on kaksi saavillista vettä koko ajan aitauksessa. Toisesta saavista Tähti ja Salama juovat, toisessa ne uittavat jalkojaan.”
”– Tähti ja Salama syövät talvella viikon aikana yhteensä jätesäkillisen kuivattua jäkälää.”