Hengitystiet puhdistuvat ja hapenottokyky lisääntyy

Suolapölyn on todettu pienentävän hengitysteiden limakalvojen turvotusta. Hoitoaiheita ovat esimerkiksi astma, poskiontelon tulehdukset ja hengitysteiden ongelmat. Erityisen nopeasti suolahoidot ovat tuoneet tuloksia lasten korvatulehduksien hoidossa.

Teksti: Reetta Reinman

Suolahengityksestä on saatu hyötyä erilaisissa hengityselinsairauksissa, saatiinpa hoitoa sitten kotihengityslaitteen kautta tai suolahuoneessa. Helpotusta on saatu kroonisiin hengitysteiden tulehduksiin, astmaan, akuutteihin nenä- ja poskiontelontulehduksiin, kurkku- ja korvatulehduksiin sekä hengitysteiden allergioihin ja atooppiseen ihottumaan.


Kotikäyttöön kehitetty suolahengityslaite on noin pöytälampun kotoinen, kotona sitä voi säilyttää vaikkapa kaapissa ja ottaa aina hoidon ajaksi esille.
 

– Negatiivisesti varautunut, hienojakoinen suolapöly kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoputkiin ja saa aikaan luonnonmukaisen puhdistusreaktion. Hienojakoisen suolapölyn on todettu tuhoavan myös tulehduksia aiheuttavia bakteereja hengitysteissä, suolahuoneita ja -hengityslaitteita tuotekehittävä ja rakentava Polar Health Oy:n yrittäjä-toimitusjohtaja Kari Viherlahti kertoo.


Suolahuoneen seinässä on generaattori. Se hyrisee tasaiseen tahtiin. Samalla huoneeseen puhaltuu hienoa suolapölyä. Lappeenrannan kylpylässä suolahuonehoidon pituudeksi voi valita 20 tai 40 minuuttia. Suolahoitojen ja -laitteiden kehittäjä Kari Viherlahti kuvassa nauttimassa suolahuoneesta.
 

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti teki vuosina 2003–2005 ensimmäisenä maailmassa lääketieteellisen tutkimuksen suolahengityshoidosta. Tutkimus osoitti suolahengityshoidon tehokkaaksi hoitomuodoksi erilaisissa hengitystieoireissa. Tutkimustulosten mukaan suolahengityshoito vähentää limakalvojen turvotusta ja tuhoaa tulehduksia aiheuttavia bakteereja sekä kosteuttaa ja pehmentää hengitysteihin muodostunutta limaa ja näin helpottaa liman poistumista.

– Hoidoissa elimistöön kulkeutuva suolan määrä on niin vähäinen, ettei siitä aiheudu ylimääräistä turvotusta tai verenpaineen nousua, toteaa Viherlahti.

Kari Viherlahden Pietarissa 1990-luvun alkupuolella ensi kertaa kokeilema suolahuone oli rakennettu suolakivitiileistä. Se muistutti enemmän alkuperäisiä suolakiviluolia. Sen lattialla ei ollut suolakerrosta eikä seiniä kiven lisäksi oltu päällystetty suolalla. Seuraavat suolahuoneet Kari löysi samoihin aikoihin entiseltä Terijoelta Karjalan kannaksella. Viron lukuisissa kylpylöissä on myös suolahoitoja. Viron suolahuoneisiin Kari Viherlahti tutustui 1990-luvun puolivälissä. Hän on tehnyt yhteistyötä sekä venäläisten että virolaisten kanssa suolahuonetta kehittäessään.

Kari Viherlahden Polar Health Oy rakensi ensimmäisen suolahuoneen Lappeenrannan kylpylään vuonna 2003 suolahengityshoidon lääketieteellistä tutkimusta varten. Tämän jälkeen Polar Health Oy on valmistanut yli 100 suolahuonetta. Maailmassa suolahuoneita on jo tuhansia, esimerkiksi USA:han viedään Euroopasta elementtirakenteisia suolahuoneita.

Viherlahti on saanut muutama vuosi sitten patentin suolahengitysmenetelmästä, joka toimii pöytälampun kokoisen ja näköisen kotihengityslaitteen kautta. Viherlahden kokemuksen mukaan paras hoitotulos kotihengityslaitteella saavutetaan 10–30 hoitokerran jaksoina. Hoitoa voi ottaa päivittäin, 1–3 kertaa päivässä.

– Tiheä hoitojakso estää tulehdusaiheita voimistumasta uudelleen hoitokertojen välillä. Hoitokerta voi kestää 15–60 minuuttia, riippuen hoidettavan iästä ja sairauden vaikeusasteesta. Pienillä lapsilla aloitetaan kymmenestä minuutista ja aikaa lisätään hoitokertojen myötä, Viherlahti neuvoo.

Illalla hoito voidaan tehdä makuuhuoneessa, jolloin ilmaan jää jonkin verran hyvin hienojakoisia negatiivisesti varautuneita suolahiukkasia, jotka keventävät nukkuessa hengitystä.


Polar Health Oy:n kehittämä hevosten suolahengityslaite hajottaa suolarakeita hienojakoiseksi pölyksi ilmavirran avulla.
 

Lasten hoidossa kotikäyttölaitetta voi käyttää vaikkapa teltassa.

– Sisälle pystytettäviä telttoja saa edullisesti, ja sellaisen voi sijoittaa lasten- tai olohuoneen lattialle.

Laitteen avulla voidaan suolapöly suunnata teltan sisään.

– Lapset ovat kärsimättömiä istumaan suolapölyä puhaltavan suppilon alla, joten teltta voi toimia paremmin. Kun sinne vielä laittaa muutamia leluja, niin lapsi viihtyy siellä varsin hyvin, Viherlahti ehdottaa.

– Suolahengityshoito näyttää olevan erittäin tehokas korvatulehdusten lievittäjänä ja parantajana. Nenäonteloiden kautta suolapöly saavuttaa myös tulehtuneen korvan, Viherlahti kertoo.