Raxun mukana kivusta tasapainoon
– Monilla suomalaisilla syvät pakaralihakset uinuvat ruususen unta
Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuttu Raakel Lignell on laittanut kehonsa uuteen uskoon. Samalla hän on vapautunut useimmista sitä piinanneista kivuista.
Teksti: Tarja Lappalainen
Ehdottomasti yksi syksyn kiinnostavimmista uutuuskirjoista hyvinvointimme kannalta on Raxun mukana – kivusta tasapainoon (Docendo, 2017). 160-sivuisessa teoksessa on selkein tekstein ja kuvin tuotu esiin, kuinka parantaa omaa terveyttä ja hyvinvointia. Ja vielä mikä parasta, kirjan ”päätähti” Raakel ”Raxu” Lignell ei ole mikään pajunvitsa, joka taipuu mitä sorjempiin asentoihin. Raxu on keski-ikäinen, hieman pyöreähkö ja vasta-alkaja, kuten minäkin.
Juuri tämän vuoksi kirjasta on tullut jo nyt minulle rakas kumppani, joka neuvoo ja opastaa, kuinka päästä eroon kehoni jäykkyydestä ja kiputiloista ja ennen kaikkea kuinka minun tulee hoitaa kehoani, että se voi ja jaksaa hyvin.
Kirja tarjoaa runsaasti ahaa-elämyksiä, jotka ovat keskeisiä fyysisen ja henkisen hyvinvointimme kannalta ja joita ei tule heti ajatelleeksi.
– Lihaksistomme ja elintemme välissä ja ympärillä on lihaskalvoja eli faskioita. Jos emme juo riittävästi nestettä, niiden kimmoisuus katoaa aivan kuin paita liimattaisiin ihoon, Raxu kertoo.
– Samalla kun juo vettä, tulee keholle antaa liikettä, ojennella jäseniä, aivan kuin kissa tekisi, sillä muuten elimistömme jämähtää ja kankeutuu. Vettä tulee juoda pitkin päivää, lasillinen noin tunnin väliajoin, hän jatkaa.
Kansanviisauskin toteaa, että ”vesi paras voitehista”, joten ei kun ohjeita noudattamaan. Vettä kumoan päivän mittaan viidestä kuuteen lasia ja aina lasillisen jälkeen hetken päästä venyttelen hieman, noin 20 sekuntia riittää. Eikä mene kauaakaan, kun jo tapahtuu; en ole alkuunkaan enää niin kankea kuin aiemmin ja olen myös pirteämpi. Miksi tätä ei ole kerrottu minulle jo vuosia aiemmin?
– Kun lihaksia ympäröivät faskiamme kuivuvat, ne myös tulehtuvat ja repeävät herkemmin. Suurin osa rasitusvammoista onkin faskioiden vaurioita, toteaa kirjan asiantuntija, fysioterapeutti Anne Puranen.
Olen sivusta seurannut jo kauan ystäväni Tiinan elämää. Hän pomppaa kuin tikka viideltä ylös miltei joka aamu ja rientää määrätietoisin askelein kuntosalille, jossa alkaa armoton huhkiminen. Olen kokenut jopa huonoa omaatuntoa siitä, kun en itse ole moiseen rääkkiin suostunut. Tämän huolen saan heittää roskakoppaan Raxun todetessa, että tällainen himotreeni ei ole keholle useinkaan hyväksi.
– Olen tehnyt itse samanlaisia virheitä. Mitä enemmän minulla oli vastoinkäymisiä ja mitä stressaantuneempi olin, sitä enemmän lisäsin höyryä. Kuitenkin stressin takia kortisolitasoni olivat jo valmiiksi korkealla, tappotreenin ja rajun jumpan jälkeen vieläkin korkeammalla. Kehoni vain piiskasi ja piiskasi lisää kortisolia, poltin kynttilää molemmista päistä, Lignell huokaa.
Raxu kehottaakin rauhallisempaan liikuntaan ja oikeanlaiseen kehon kuuntelemiseen. Liikunta ja voimistelu eivät saa tuntua pahalta, vaan olla sopusoinnussa kehon kanssa.
– Tulee tehdä lempeitä juttuja, varsinkin kovasti stressaantuneena ja toisinaan tiukemminkin, kun elämä on tasapainossa. Kirjan kaikki harjoitteet ovat juuri näitä kehoa auttavia, joita voi tehdä omassa tahdissa. Minulle harjoitteista on tullut jo toinen luonto, enkä voi olla enää tekemättä niitä, kun niistä tulee niin hyvä olo, Lignell iloitsee.
Hän jatkaa, että osaa harjoitteista voi tehdä vaikkapa televisiota katsellessa ja työpaikalla pienenä taukoverryttelynä. Näin esimerkiksi niska- ja hartiaseutu pysyvät vetreämpänä.
Kirjasta täysin uutena löytönä aukesi myös syvien pakaralihasten merkitys kehomme hyvinvoinnissa ja hyvän asennon löytämisessä. Monilla suomalaisilla syvät pakaralihakset uinuvat ”ruususen unta”.
– Jos sinulla ei ole pakarassa pitoa, ja varsinkin syvissä pakaralihaksissa, silloin sinä puristat sen muusta kohtaa kehoa. Se puolestaan tarkoittaa aina ongelmia, kipuja ja kehon vääriä asentoja. Pitkässä juoksussa tulee kulumavaivoja, Raxu listaa.
Itse olen varma, että ainakin minun syvät pakaralihakseni nukkuvat tätä unta. Kirjasta löytyi myös kuva, kuinka saada ruusunen heräämään.
– Usea suomalainen kärsii kovia kipuja vatsakivuista alkaen. Kun kehoon tulee oikeanlainen tasapaino syvien pakaralihasten vahvistumisen ja erilaisten harjoitteiden myötä, kivut alkavat helpottaa, näin minullekin kävi. Pääsin toisista kivuista kokonaan eroon ja toiset ovat laimentuneet niin, että ne eivät hallitse elämääni kuten ennen. Harjoitteiden kautta myös vatsakivut voivat hellittää, Raxu lupaa.
Vatsasta puheen ollen Raxu toteaa, että monia suomalaisia ”vaivaa” pömppövatsa, joka voi olla ”erkauman” aiheuttamaa. Lignellin mukaan tämä voi syntyä odotusaikana, mutta myös ylipainon seurauksena. Siitä voivat kärsiä niin miehet kuin naisetkin. Erkaumassa on kyse siitä, että vatsanlihasten kalvot ovat erkautuneet toisistaan. Vaiva voi altistaa myös palleatyrälle.
– Yksi erkauman tunnusmerkeistä on se, että vatsa pömpöttää. Jos treenaat väärin, revit kalvoja enemmän ja enemmän irralleen eikä päinvastoin. Tällöin vatsasta voi päästä jopa pullahtamaan ”matskua” ulos. Jos toivot ja haluat hoikkaa uumaa ja tiivistä vatsaa, kirjassa on kerrottu lisää erkaumasta ja siellä on vatsaharjoite, joka on täsmälääke juuri tähän vaivaan, Raxu toteaa.
Kirjassa Raxun mukana – kivusta tasapainoon Raakel Lignell kertoo myös oman kasvu- ja kuntoutustarinansa. Siihen tukea ovat kirjassa olleet antamassa fysioterapeutit Anne Puranen ja Viivi Kettukangas .
”– Samalla kun juo vettä, tulee keholle antaa liikettä, ojennella jäseniä, aivan kuin kissa tekisi, sillä muuten elimistömme jämähtää ja kankeutuu.”
KUKA?
Suurperheen äiti, isoäiti, viulisti, musiikin maisteri, tapahtumatuottaja, tv-toimittaja, juontaja, tietokirjailija, kolumnisti ja bloggaaja.
50-vuotias, naimisissa näyttelijä Nicke Lignellin kanssa.
Luennoi hyvinvoinnista ja rakastaa monipuolista liikuntaa, varsinkin tanssia.