Onnettomuus poiki uuden ammatin

Lahtelainen Timo ”Sauna-Timo” Kaukonen paloi pahasti Heinolassa löylynheiton MM-kilpailuissa vuonna 2010. Finaali keskeytettiin kuuden minuutin kohdalla, ja järjestäjät toivat finalistit, venäläisen Vladimir Ladyženskin ja suomalaisen Timo Kaukosen ulos saunasta. Molemmilla oli pahoja palovammoja.

Ladyženskia pyrittiin elvyttämään, mutta hän menehtyi jo tapahtumapaikalla. Kaukonen vietiin sairaalaan, jossa hän oli noin kaksi kuukautta koomassa.

Kaukosen ihosta paloi yli 70 prosenttia. Pahiten paloivat lähellä kiuasta olleet jalat. Myös hänen hengityselimensä olivat korventuneet ja munuaiset pettivät. Sairaalassa hänen ei uskottu selviävän.

Kaukonen pääsi Töölön sairaalasta pois 22. lokakuuta 2010, minkä jälkeen hänet siirrettiin hoitoon Lahteen. Kaukonen kotiutettiin saman vuoden marraskuun lopulla.

Kaukonen on edelleen kova saunoja ja kotoakin löytyy peräti kolme saunaa. Infrapunasauna lämpiää 50-60 asteeseen, sähkösauna 80-90 asteeseen ja puusauna on usein satakin astetta löylyyn mentäessä.

– Vaikka lääkäri sanoi koomasta herättyäni, etten voi enää koskaan saunoa, niin heti teki mieli saunaan, Kaukonen kertoo.

Eikä tässä vielä kaikki. Mies kouluttautui saunaterapeutiksi ja perusti saunomiseen liittyvän yrityksen Lahden keskustaan.

Kaukosen yrityksessä, SaunanSisussa hoidetaan ihmistä kuppauksen sekä sauna- ja haudehoitojen avulla. Timo on selvästi erityisen innostunut kuppauksesta.

– Olin itse kupattavana jo ennen onnettomuutta ja tiedän, miten hyvää se tekee. Nyt se nautinto on loppu, koska suuri osa ihostani on ohuen ohutta. Mutta toisille voin sitä ihanuutta tarjota.

Timo harjoittaa kuppausta kahdella eri menetelmällä. Perinteinen kuppaus on sitä, mitä me olemme vanhoissa Suomi-filmeissä nähneet ja sitten on kuivakuppaus, joka on eräänlaista hierontaa.

Saunaterapeutin valikoimiin kuuluvat myös erilaiset turve- ja tervasaunat sekä ruusu-hunaja-suolasaunat. Haudehoitoja annetaan erilaisten kuorinta-aineiden avulla tai sitten käytetään turvetta.

Sauna-Timo kertoo, että hänen luonaan käyvät hoidoissa eri-ikäiset ihmiset.

– Vanhemmat haluavat pääasiassa kuppausta, jota nuoret toistaiseksi vierastavat. He keskittyvät enemminkin haude- ja hemmotteluhoitoihin.

Mitään neuvoja Sauna-Timo ei halua saunomiseen antaa vaan toteaa lyhyesti näin.

– Kyllä suomalaiset saunoa osaavat.

Tämä juttu on julkaistu Karprint Oy:n kustantamassa Turvallinen koti-lehdessä numerossa 4-2017 ja julkaistaan nyt lyhennettynä ja Karprint Oy:n luvalla KauppaSuomi-lehdessä.

”– Vaikka lääkäri sanoi koomasta herättyäni, etten voi enää koskaan saunoa, niin heti teki mieli saunaan.”