Eri kansojen parissa tehdyissä pitkäikäisyystutkimuksissa huomio on kiinnittynyt kookosöljyä runsaasti käyttävien luonnonkansojen vähäiseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen. Uusimmat tutkimukset puhuvat kookosöljyn puolesta aivojen suojana Alzheimerin tautia ja dementiaa vastaan.

Teksti: Reetta Reinman

Kylmäpuristettua, laadukasta neitsytkookosöljyä markkinoivan Puhdistamon tuotekehityspäällikkö Markus Lundström ylistää kookosöljyä kodin luottotuotteeksi.

– Kookosöljy sopii kodin joka huoneeseen, hän sanoo.

Keittiössä kookosöljyä käytetään voin tavoin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Keittiön pöydän äärellä usein myös nautitaan päivän itsehoitotuotteet, itsehoitoon Lundström suosittelee sydäntä ja aivoja suojaavaa sekä painon kurissa pitävää kookosöljyä. Kylpyhuoneessa kookosöljyä voi käyttää meikinpoistoon sekä ihon ja hiusten hoitoon, deodorantiksi ja suun purskutteluun. Matkalaukkuun kookosöljypurkki on hyvä pakata aurinkovoiteeksi.

Eteisaulan lääkekaapissa on myös hyvä olla purkillinen kookosöljyä. Antibakteerisella kookosöljyllä voi sipaista vaikkapa juoksulenkillä tulleita pikku ruhjeita; pöpöt nujertuvat ja iho lähtee nopeasti parantumaan. Kookosöljy soveltuu myös lemmikien tassuille.

Makuuhuoneen puolella kookosöljyn avulla voi helliä kumppania hieronnalla. Kookosöljy soveltuu myös liukuvoiteeksi.

– Hierontaan voi käyttää esimerkiksi pirteällä limellä tai Ceylonin kanelilla maustettua kookosöljyä. Liukuvoiteeksi intiimialueen limakalvoille suosittelen puhdasta kylmäpuristettua kookosöljyä, eteeriset öljyt tai mausteet saattavat ärsyttää limakalvoja, Lundström sanoo.

Kookosöljy ei ole suinkaan uusi keksintö.

– Tyynen valtameren saarten luonnonkansoilla jopa 60 prosenttia ravinnosta on muodostunut kookosöljystä ja muista kookospähkinätuotteista, Lundström kertoo.

Eri kansojen parissa tehdyissä pitkäikäisyystutkimuksissa huomio on kiinnittynyt kookosöljyä runsaasti käyttävien luonnonkansojen vähäiseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen.

– Vaikka kookosöljy on yli 90-prosenttisesti tyydyttynyttä rasvaa, sen keskipitkien rasvahappojen laatu on sellaista, ettei se ole sydämelle ja verisuonille haitallista, Lundström toteaa.

– Sittemmin, kun länsimäinen, prosessoitu, nopeita hiilihydraatteja runsaasti sisältävä ravinto on saavuttanut myös Tyynen valtameren kaukaiset saaret, sydän- ja verisuonisairaudet ovat lisääntyneet kyseisten saarten luonnonkansojen keskuudessa.

Neitsytkookosöljyssä ovat seuraavat keskipitkät rasvahapot: C6, C8, C10 ja C12. Keskipitkien rasvahappojen molekyylirakenne sisältää 6-12 hiiliatomia liittyneenä peräkkäin ketjuksi. Lyhytketjuisissa rasvahapoissa on alle kuusi hiiliatomia ja pitkäketjuisissa rasvahapossa yli 12 hiiliatomia.

Lundström kertoo, että 1980-ja 90-lukujen taitteessa on alettu tehdä väestötutkimuksia, joiden tuloksena on havaittu, että kookosöljyn keskipitkät rasvahapot voivat suojata aivoja rappeutumasairauksilta, kuten Alzheimerin taudilta ja dementialta.

– Alzheimerin taudilta suojaavan vaikutuksen osalta erityisesti korostuvat kookosöljyn C8 ja C10 rasvahapot. Ne edistävät ns. ketoaineiden tuotantoa elimistössä. Ilman tätä nopeasti, suoraan maksan porttilaskimosta imeytyvää ”kookosöljybuustia” ketoaineiden tuotanto elimistössä käynnistyisi kunnolla vasta, kun elimistö on ollut 12 tuntia täydellisesti ilman hiilihydraattipitoista ravintoa – tähän harva pystyy; karppaus ottaa koville.

– Kookosöljyn nopeasti imeytyvistä ketoaineista aivot saavat välittömästi energiaa, tämä tuntuu pirteänä olona. Ketoaineet siis ikään kuin ruokkivat aivoja. Tämän on ajateltu olevan syynä, miksi kookosöljy suojaa Alzheimerin taudilta ja dementialta. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Kookosöljy on rasvaa, joka laihduttaa.

– Rasvanpolttovaikutus syntyy erityisesti kookosöljyn C8 ja C10 rasvahappojen yhteisvaikutuksesta. Näillä, todella nopeasti imeytyvillä rasvahapoilla on kehoa lämmittävä vaikutus, samoin ne käynnistävät nopeasti ketoaineiden tuotannon, tämä taas piristää. Kookosöljyn on myös todettu stimuloivan hellävaraisesti kilpirauhasen toimintaa, mikä myös osaltaan vaikuttaa rasvan palamiseen sekä myöskin kohottaa mielialaa, Lundström kertoo.

– Esimerkiksi Puhdistamon MCT-öljyssä on ainoastaan kookosöljyn C8 ja C10 keskipitkiä rasvahappoja. Voisi sanoa MCT-öljyn olevan ”tiivistettyä” kookosöljyä. MCT-öljy on olomuodoltaan juoksevaa. Se myös pysyy juoksevana, toisin kuin kaikki C6, C8, C10 ja C12 rasvahapot sisältävä neitsytkookosöljy, joka kiinteytyy alle 25 asteen lämpötilassa. Kiinteyttävä vaikutus syntyy C12 ja sitä pidemmistä rasvahapoista. Lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot ovat juoksevia jokaisessa olomuodossaan.

Lundström suosittelee MCT-öljyä aamun piristävään ja nälän pitkään kurissa pitävään rasvakahviin sekä kehoa lämmittäväksi ja oloa piristäväksi treenibuusteriksi ennen lenkkiä, salitreeniä tai hikijumppaa.

Siitä, onko kookosöljy terveellistä vai ei, käydään kovaa kädenvääntöä. Tyydyttynyttä rasvaa kun pidetään terveydelle haitallisena.

– Lukuisat tutkimukset puhuvat sen puolesta, että kaikki tyydyttynyt rasva ei ole terveydelle pahasta, eiväthän kaikki tyydyttymättömät kasvirasvatkaan ole hyväksi. Kookosöljyn tyydyttyneiden rasvahappojen sydäntä ja aivoja suojaavasta vaikutuksesta on selkää terveysnäyttöä. Toki pitää muistaa, että kookosöljy on puhdasta rasvaa, joten on muistettava kohtuus sen käytössä, Markus Lundström sanoo. Hän itse käyttää kookosöljyä päivittäin yhdestä kahteen ruokalusikallista.

Lundström muistuttaa, että tutkimusnäyttöä on myös kookosöljyn C12-rasvahapon eli lauriinihapon antibakteerisista ja immuunipuolustusta tukevista ominaisuuksista. Erityisesti kookosöljyn lauriinihappoa on tutkittu suun bakteerien nitistäjänä.

– Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että lauriinihappo estää suussa esiintyvien pieneliöiden, esimerkiksi hampaiden reikiintymistä aiheuttavan Streptococcus mutans -bakteerin kasvua ja lisääntymistä; eli suun purskuttelulla kookosöljyllä on selkeä tieteellisesti todistettu pohja, toteaa Lundström.

Lauriinihappoa on myös äidinmaidossa.

– Pitkään rintaruokituilla vauvoilla on todettu olevan parempi vastustuskyky ja vähemmän allergioita. Tämän ajatellaan johtuvan muun muassa äidinmaidon lauriinihapon antibakteerisista ja immuunipuolustusta tukevista ominaisuuksista, sanoo Lundström.

”– Suun purskuttelulla kookosöljyllä on selkeä tieteellisesti todistettu pohja.”
” – Kun länsimäinen, prosessoitu, nopeita hiilihydraatteja runsaasti sisältävä ravinto on saavuttanut myös Tyynen valtameren kaukaiset saaret, sydän- ja verisuonisairaudet ovat lisääntyneet kyseisten saarten luonnonkansojen keskuudessa.”