Suomalaiset kirjoittavat joka joulu lähes 40 miljoonaa joulukorttia. Moni tekee joulukortit itse, kuten haapajärveläinen Katja Ruha. Suomessa posti sai joulukortin kuljetettavakseen ensimmäisen kerran vuonna 1871.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Rättyä

Joulukorttiaskartelijoille on tullut täksi jouluksi suut makeaksi saava mahdollisuus joulutervehdyksen lähettämiseen.

– Korttipohja, johon voi liittää suklaalevyn sekä sitten koristella kortin haluamallaan tavalla, kertoo kirja ja paperiosaston myyjä Virpi Mustola Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalosta.

Vaihtoehtoja joulukorttien sekä korttipohjiksi että koristeluun on Virpin mukaan lähes rajattomasti.

– Koristeluun esimerkiksi askartelukuvioita ja tarroja on todella monenlaisista jouluisista teemoista: perinteisistä jouluisista aiheista, moderneihin ja yllättäviinkin.

– Moni askartelija myös ompelee joulukortteihin erilaisia koristeita, vaikkapa somistaa kortteja pitsillä ja erilaisilla napeilla.

Askartelukuviossa ja tarroissa sekä jouluisissa leimasimissa on vaihtoehtoja myös joulutervehdyksen tekstiksi. Monelle on tapana lähettää joulukortin mukana oman suosikkijouluruoka- tai leivonnaisreseptinsä.

– Niitäkin saa valmiina, esimerkiksi karjalanpiirakoiden, joulupiparien, joulutorttujen ja riisipuuron reseptejä, Virpi kertoo.

– Joulurunoja valmiissa askartelukuviossa tai tarroissa ei sen sijaan vielä ole, mutta joululaulun sanoja löytyy.

Tänä jouluna jouluväreinä korostuu Virpin mukaan hillityn tyylikäs harmaa.

– Kultaa on vähemmän, mutta aina kulta pitää pintansa joulun värinä, samoin kuin perinteinen joulunpunainen ja joulukuusen vihreä, ja valkoinen on vuodesta toiseen yksi joulun ikisuosikkiväri.

”– Askarteluveitsellä saa terävän ja siistin leikkuujäljen.”