Pori on suomalaisen tapahtumaosaamisen ja viihtymisen pääkaupunki. Tänä vuonna kaupungissa järjestetään Porin Jazzin ja SuomiAreenan sekä muiden suurten tilaisuuksien lisäksi myös yksi maailman väkimäärältään suurimmista ravitapahtumista – Kuninkuusravit.

Teksti: Marianne Lähde

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Porin raviradalla esiintyvät ravikuninkaallisten lisäksi myös Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska ja Anne Mattila. Vuodesta 1924 järjestetyt Kuninkuusravit ovat ravi-ihmisten tuntema käsite kaikkialla maailmassa.

Ravitapahtuman tekee ainutlaatuiseksi kaksi asiaa, sen pääosan esittäjä suomenhevonen sekä se, että tapahtuma kiertää vuosittain kaupungista toiseen. ”Suomenhevonen on kuin Harley Davidson”, nämä Katri-Helenan sanat piirtyivät suomalaisen hevosväen sydämeen viime vuoden Kuopion kuninkuusravien alla. Suomenhevonen on taustaltaan myyttinen eläin, sen historiasta eivät tutkijatkaan osaa varmuudella sanoa. Suomalaiseen historiaan sopivasti hevosrotu lienee sekoitus itää ja länttä – niin viikinkien kuin itäisten arojen valloittajien hevosten jälkeläisiä. Ainutlaatuisen suomenhevosesta tekee sen soveltuvuus mitä erilaisimpiin tehtäviin joko työhevoseksi, ratsuksi tai ravihevoseksi. Kaikkialla ravimaailmassa tapa, jolla ravikuninkaallisten titteli ratkaistaan herättää suurta kunnioitusta. Kahden päivän aikana juostaan kolme erimittaista osakilpailua, joiden yhteistulos ratkaisee niin tammojen kuin oriidenkin parhaan.

Ruunattuja orihevosia kisaan ei hyväksytä, sillä kilpailu on alkujaan perustettu nimenomaan ravihevosten jalostusta silmälläpitäen. Ravikuninkaat ovat kautta vuosikymmenten olleet suosittuja siitosoriita ja siksi muun muassa Vieterin ja Vekselin nimet säilyvät yhä hevosten sukutauluissa osoituksena menneiden vuosikymmenten menestyksestä.

Kuninkuusravien järjestäminen on iso urakka, joka aina koko järjestävän maakunnan hevosihmisen yhteistyötä. Porissa tapahtuman eteen on puurrettu useamman vuoden ajan ja mukana on satoja vapaaehtoistyöntekijöitä. Monien muiden suurtapahtumien kohdalla hotellien hinnoittelu on herättänyt ärtymystä. Pori on vastannut tähän järjestämällä koulumajoituksia, muuttamalla Kirjurinluodon valtaisaksi väliaikaiseksi leirintäalueeksi sekä huolehtimalla siitä, että linja-autokuljetukset toimivat. Esimerkiksi Tampereen keskustaan pääsee bussilla mutkattomasti molempina ravipäivinä ja kaikki kaupunkiin tulevat pikavuoro-bussit pysähtyvät raviradan kohdalla. Parkkipaikoista ei pitäisi tulla pulaa, parkkipaikkana toimii näet Kuninkuusravien ajaksi suljettava Porin lentokentän kiitorata.

Viime vuonna Kuopion kuninkuusraveja seurasi kahden päivän ajan lähes 60 000 katsojaa. Porin kuninkuusravien järjestelyissä on mukana ihmisiä, jotka ovat olleet tekemässä muun muassa Porin Jazzien jazz-kadun suunnittelua ja toteutusta. Niinpä järjestäjät ovat antaneet lupauksen, jokainen tapahtumakävijä on koko ajan 40 metrin päässä kaikista keskeisistä palveluista. Näihin kuuluvat ruoka, juoma, wc:t sekä totopelipisteet.