J. Kärkkäinen Oy:ssä lähes kaikki työntekijät ovat kokopäivätoimisia

J. Kärkkäinen Oy:n henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski ajattelee yrityksen lähes 600 työntekijää arjen työssä ja kaikissa yrityksen ratkaisuissa suurella sydämellä, eettisesti ja empaattisesti. Hän painottaa, että hyvinvointi työpaikalla on henkilöstön luovuuden ja sitoutuneisuuden edellytys. Se heijastuu ihmisen koko elämään.

Teksti: Reetta Reinman

J. Kärkkäinen Oy:n henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski on iloinen ja ylpeä J. Kärkkäinen Oy:n lähes 600 työntekijästä.

– Työntekijämme ovat ammattitaitoisia ja erittäin motivoituneita sekä hyvin sitoutuneita työhönsä ja yritykseen.

Kellokoski korostaa J. Kärkkäinen Oy:n olevan poikkeuksellisen kaupan alan työnantajien joukossa.

– Valtaosa työntekijöistämme on kokopäivätoimisia.

Hän alleviivaa henkilökunnan asenteen merkitystä sekä työntekijän että työpaikan onnistumisen avaimena.

– Korostamme aina, että meille Kärkkäiselle töihin tullessa työntekijän ei tarvitse olla raudanluja ammattilainen, tärkeintä on, että hänellä on asenne kohdallaan. Kun asenne on kunnossa, ammattitaito karttuu koko ajan työtä tehdessä ja siitä oppiessa.

Kellokosken mukaan työtekijöiden kokopäivätoimisuus heijastuu vahvana sitoutumisen asteena työpaikkaansa. Kokopäivätoimisen työn tarjoaminen on myös J. Kärkkäinen Oy:n eettisten arvojen mukainen valinta.

– Haluamme kaikessa, että työntekijöillämme on turvallinen olo. Työntekijöiden hyvinvointi niin työssä kuin vapaa-ajalla on meille sydämen asia. Työ on valtavan tärkeä osa ihmisen elämää. Siksi on tärkeää, että työntekijä saa keskittyä kokopäivätoimisesti yhteen työhön ja saa siitä toimeentulonsa. Tällä on suuri merkitys ihmiselle henkisesti; tärkeä elämän turvallisuustekijä, mikä heijastuu ihmisen koko elämään ja perheiden hyvinvointiin. Hyvinvointi on henkilöstön luovuuden ja sitoutuneisuuden edellytys.

Kellokoski kertoo, että työntekijöiden vaihtuvuus J. Kärkkäinen Oy:ssä on hyvin pieni.

– Myös sairauslomapäivien määrä on meillä vähäistä.

– Nämä osaltaan osoittavat henkilökuntamme korkeaa työmotivaatiota ja työmoraalia, Kellokoski toteaa.

Henkilökunnan ammattitaidon ylläpitäminen ja vahvistaminen on merkittävässä osassa J. Kärkkäinen Oy:ssä – jotta Kärkkäisen viiden tavaratalon ja verkkokaupan asiakkaat saavat mahdollisimman hyvää palvelua ja ajankohtaista informaatiota myytävistä tuotteista.

– Valikoimien pitäminen kokoa ajan ajantasalla ja futuurissa kulkeminen valikoimien suhteen ovat myös tärkeät ammattitaidon osa-alueet.

– Panostammekin henkilökuntamme täydennyskouluttamiseen. Koulutusta toteutamme yhteistyössä tavarantoimittajiemme ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa, Kellokoski kertoo.

J. Kärkkäinen Oy kannustaa henkilökuntaansa myös omatoimiseen oppimiseen. Tietoa ja sen janoa kunnioitetaan.

– Opintovapaita pyritään mahdollistamaan sujuvassa yhteistyössä, Kellokoski sanoo.

Henkilökunnan hyvinvoinnista huolehditaan myös virkistäytymis- ja harrastusmahdollisuuksia järjestämällä. Esimerkiksi Kärkkäisen tavaratalojen yhteydessä Ylivieskassa ja Lahdessa on henkilökunnan käyttöön varustetut kuntoilutilat kuntosalilaitteineen.

Henkilöstöjohtaja Tuomo Kellokoski kiteyttää J. Kärkkäinen Oy:n olevan työnantajana rohkea vastuun antaja.

– Tämä heijastuu henkilökunnan vastuullisuutena. Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä, ja hyvä tuo yleensä tullessaan aina hyvää.

”– Meille Kärkkäiselle töihin tulessa työntekijän ei tarvitse olla raudanluja ammattilainen, tärkeintä on, että hänellä on asenne kohdallaan.”
Suomalainen perheyritys työllistää jo lähes 600

• Juha ja Leena Kärkkäisen 100-prosenttisesti omistama suomalainen perheyritys.

• Perustettu 1988.

• Vuonna 2016 J. Kärkkäinen Oy:n koko konsernin liikevaihto oli 172 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 J. Kärkkäinen Oy arvioi liikevaihdon nousevan noin 200 miljoonaan euroon.

• Henkilökuntaa noin 600.

• Yrityksen pääkonttori on Ylivieskassa. Sillä on lisäksi alueelliset toimistot Oulussa ja Vantaalla.

• Tavaratalot Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa ja Iissä. Verkkokauppa www.karkkainen.com palvelee koko Suomessa 24/7. Koko ajan kasvavassa verkkokaupassa on tuotteita jo reilut 100 000.

• Tavaratalojen pinta-ala on yhteensä noin 85 000 neliötä.

• J. Kärkkäinen Oy harjoittaa myös tukkukauppaa ja maahantuontia Suomi Trading -yhtiön kautta.

• Kärkkäisen yritysmyynnin asiakkaina ovat yksityiset yritykset sekä julkiset toimijat, esimerkiksi kunnat, koulut, laitokset ja julkisyhteisöt.

• J. Kärkkäinen Oy:llä on autohuolto- ja autovaraosapalvelut Lahden, Ylivieskan ja Iin tavaratalojen yhteydessä.

• Lahdessa, Ylivieskassa ja Oulussa toimii muun muassa moottorikelkkoja, mönkijöitä ja pienkoneita myyvä Kärkkäinen Kone.

• J. Kärkkäinen Oy:llä on polttoainetta myyvät kylmäasemat Ylivieskan, Lahden ja Iin tavaratalojen yhteydessä.

• J. Kärkkäinen Oy:n Majakka lounasravintolassa Lahden tavaratalossa saa nauttia maukasta kotiruokalounasta. Lahden tavaratalossa palvelee myös terveellistä pikaruokaa tarjoava Fresh!Burger.

• J. Kärkkäinen Oy:n tavaratalokiinteistöissä on runsaasti eri alojen palveluyrityksiä vuokralaisina, esimerkiksi Marimekko, Pentik, Häggmanin kahvila-konditoria, Hairlekiini parturi-kampaamo, muita erikoisliikkeitä sekä lounas- ja pikaruokaravintoloita, kuten esimerkiksi Kotipizza.

• J. Kärkkäinen Oy kustantaa Suomen suurilevikkisintä jakelulehteä, KauppaSuomi-lehteä. KauppaSuomen valtakunnallisten numeroiden painos on noin 1,6 miljoonaa. Normaalipainos on yli 400 000.

• KauppaSuomi jaetaan Ylivieskan, Lahden, Jyväskylän ja Oulu talousalueilla kahdesti kuukaudessa. Netissä KauppaSuomi ilmestyy verkkolehtenä www.kauppasuomi.fi