Havi on Suomen ensimmäinen teollinen kynttilänvalmistaja, valmistus alkoi Karjalankannaksella 1829

Havin kynttilöiden nimi juontuu Viipuriin Havin kaupunginosaan, jossa tukkukauppias Anton Alfthanilla oli kynttilätehdas. Hän aloitti kynttilöiden tehdastuotannon Karjalankannaksella marraskuussa 1829. Viipuriin Alfthan siirtyi 1849. Talvisodan jaloista Havin kynttilätehdas siirtyi Riihimäelle. Nykyään Riihimäen kynttilätehtaalla valmistuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa kiloa Havin kynttilöitä ja tuikkuja.

Teksti: Reetta Reinman

Havia voidaan pitää Suomen ensimmäisenä kemian teollisuuden tuotantolaitoksena. Kuvernementtisihteeri ja tukkukauppias Anton Alfthan aloitti kynttilöiden tehdastuotannon Karjalankannaksella 6. marraskuuta 1829.

Alfthan perusti myös kauppaliikkeen ja olutpanimon Viipuriin ja siirsi Kirjolaan rakentamansa tehdaslaitokset kaupungin välittömään läheisyyteen, Havin kaupunginosaan, mistä Oy Havi Ab on saanut nimensäkin.

Kun talvisota alkoi, Havin Oy joutui evakuoimaan laitoksensa Viipurista Riihimäelle. Vuonna 1940 kynttilöiden ja saippuan valmistus aloitettiin uudelleen Riihimäellä. Havi on vieläkin Suomen suurin kynttilätehdas.

– Riihimäen kynttilätehtaalla valmistetaan kaikki Havi®- ja Tuikku®- tuotemerkkien alla myytävät kynttilät. Vuosittain näitä kynttilöitä valmistuu noin 1,5 miljoonaa kiloa. Sesonkiaikoina, joista joulun alusaika on vilkkain, Riihimäen kynttilätehtaalla Havin kynttilöitä valmistaa noin 30 henkilöä. Havin kynttilöitä valmistetaan jonkin verran myös Baltiassa, kertoo Suomen Kerta Oy:n markkinointipäällikkö Linda Huikko.

Vuodesta 2004 Havi on ollut osa vuonna 1987 perustettua Suomen Kerta Oy perheyritystä. Valtaosa Havin kynttilöistä ja tuikuista myydään Suomessa, jonkin verran niitä menee vientiin Euroopan markkinoille. Havin kattaustuotteista lautasliinat sekä kaita- ja pöytäliinat valmistetaan Kotkassa.

Suomalaisista kynttilänvalmistajista Havin kynttilöillä on ainoana Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki. Pohjoismaissa käytettävä virallinen ympäristömerkki, Joutsenmerkki, kertoo sillä merkityn tuotteen tai palvelun noudattavan kyseiselle tuote- tai palveluryhmälle suunniteltuja ympäristökriteereitä.

Havin kynttilöille on myönnetty myös Avainlippu-merkki, joka kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa.

– Esimerkiksi Havin antiikkikynttilät valmistetaan yhä perinteisellä valamismenetelmällä, joka vaatii kynttilänvalajalta korkeaa ammattitaitoa. Kynttilät värjätään kastamalla ne yksitellen värilakkaan, jonka jälkeen ne ripustetaan odottamaan värin kuivumista. Kuivat kynttilät pakataan käsin, Huikko avaa valmistusprosessia.

Hän kertoo, että Riihimäen kynttilätehtaan koneista osa on jopa sata vuotta vanhoja. Antiikkikynttilän malli ei ole muuttunut sitten Viipurin kynttilätehtaan vuosien.

Mihin perustuu kynttilöiden hyvä laatu?

– Steariinin on oltava laadukasta, sydänlangan palaa kauniisti, Linda Huikko vastaa.

Havin kynttilöissä käytetään talipohjaista steariinia. 1,5 miljoonan kynttilä- ja tuikkukilon valmistamiseen steariinia tarvitaan vuodessa noin 0,5 miljoonaa kiloa.

Sydänlangan materiaalina on puuvillalanka. Sydänlankaa Riihimäen kynttilätehtaalla menee vuosittain Havin kynttilöihin ja tuikkuihin tuhansissa kiloissa laskettava määrä.

Havi juhlii satavuotiasta Suomea juhlamallistolla, johon on koottu Havin klassikkotuotteita. Juhlamallistossa perinteiset, käsin valetut antiikkikynttilät loistavat metallinhohtoisina: kultaisen, hopean ja helmiäisen sävyissä. Samaa värimaailmaa näkyy myös malliston pöytäkynttilöissä, joita täydentää sininen uutuuskynttilä. Havin Tuikku-lämpökynttilät ovat saaneet juhlan kunniaksi kultaisen kupin. Havi lahjoittaa tänä vuonna Sotiemme Veteraanit-keräykseen sentin jokaisesta ostetusta Muistoksi-lyhdystä.

Taidemaalari Rudolf Koivun klassikkokuvitukset nähdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa koristamassa Havin lautasliinoja. Koivun kuvitukset, Lumikuningatar ja Poika ja tähti, on painettu Kotkassa valmistettuihin lautasliinoihin.

Viime vuonna lanseerattu HAVI´s tuotemallisto sisältää kynttilöiden lisäksi sisustus- ja keittiötekstiilejä, kylpypyyhkeitä, saippuoita ja huonetuoksuja. HAVI’S tuotemalliston värimaailmaan muodostavat puhdas valkoinen, tummansininen taivas, pehmeä roosa, usvan harmaa sekä metallinvärit. Mallistossa on myös kausittain vaihtuvia värisävyjä.

– HAVI’S hemmottelee kodin sisustajaa, Linda Huikko kiteyttää.

Suomalaiset suunnittelijat Elsa Vilen ja Nora Hellberg ovat HAVI’S tuotemerkin takana. HAVI’S tuotesarjan logo on saanut inspiraation Havin vanhoista pakkauksista, joissa teksteissä käytettiin HAVIS ljus tai HAVIS tvål ruotsinkielellä riippuen, oliko kyseessä kynttilä tai saippua. Lisäksi pakkauksissa oli aina maininta Oy 1829 AB, joka on otettu myös osaksi HAVI’S logoa.

Linda Huikko iloitsee Havin kynttilöiden hyvästä menekistä.

– Suomalaisten kynttilöiden kulutus on selvästi kasvanut. Kynttilä on lämminhenkinen ja suhteellisen edullinen hyvän mielen tuoja kotiin.

Hän kertoo, että tuoksukynttilät ovat yhä suosituimpia, ja Havi tuo uusia tuoksuja kynttilämaailmaansa. Samoin kasvaa kynttilöiden värikirjo.

– Suosituin Havin kynttilöistä on perinteinen pöytäkynttilä, Huikko sanoo.

”– Havin antiikkikynttilät valmistetaan yhä perinteisellä valamismenetelmällä.”