Joulusiivoukset hymy huulilla
Siivotessa saa samalla hyötyliikuntaa
Siivotessa työasennot saattavat rasittaa selkää, hartioita, niskaa ja jalkoja. Onkin hyvä kiinnittää huomiota työasentoihin ja sopiviin työvälineisiin – ja joulusiivoukset hoituvat kuin tanssi!
Teksti: Reetta AholaKuvat: Työtehoseura
Sujuvan siivouksen edellytys ovat asianmukaiset ja puhtaat siivousvälineet.
– Esimerkiksi ikkunoiden ja parvekelasien pesussa on ongelmallisia tilanteita, joissa pesijä joutuu kurkottelemaan erilaisissa työasennoissa. Kurkottelua voidaan vähentää pitkävartisilla ja säädettävillä työvälineillä, neuvoo TTS-Työtehoseuran tutkija Arja Rytkönen.
Pitkäjaksoinen imurointi on raskasta, kun siivotessa joutuu usein kumartelemaan ja kurkottelemaan matalien huonekalujen alle.
– Imurointi ei ole aina välttämätöntä. Imuroinnin sijasta kannattaa kokeilla laajempien, sileiden lattioiden moppaamista pölyä sitovalla kuituliinalla.
Lika ja bakteerit tarttuvat helposti pinnoille, joihin kosketaan monet kerrat käsin. Tällaisia ovat esimerkiksi kädensijat ja jääkaapin oven kahva. Ruokapöydän alapintaakaan ei aina huomata pyyhkiä riittävän usein.
– Pikasiivousta varten suihkupulloon voi laittaa vettä ja vähän pesuainetta, esimerkiksi astianpesuainetta tai neutraalia yleispuhdistusainetta. Pintaa suihkautetaan ja se pyyhitään, Rytkönen sanoo.
Eteisen siivousta helpottavat kenkätelineet.
– Kun kengät ovat järjestyksessä, siivouskin helpottuu.
Irtopölyjen pyyhkiminen onnistuu kätevästi kuivahkolla mikrokuituliinalla.
– Kuivalla mikrokuituliinalla voidaan pyyhkiä irtopöly kirjahyllystä ja monenlaisilta muilta tasoilta – kohteista, joissa ei ole rasvaa tai muuta likaa. Jos pinnat ovat rasvaisia tai likaisia, tarvitaan nihkeäpyyhintää.
– Mikrokuituliina ottaa myös lyhytnukkaisesta huonekalukankaasta pölyjä pois, Rytkönen toteaa.
Pölyjen pyyhkiminen ei aina onnistu pyyhkeellä pinnan muodon tai sijainnin vuoksi. Tätä varten on erikoisvälineitä, kuten esimerkiksi strutsinsulista tai lampaanvillasta valmistettu pölyhuiska, joka sopii myös aroille pinnoille.
– Strutsinsulista valmistetulla huiskalla puhdistuvat muun muassa sälekaihtimet, viherkasvit, pienet koriste-esineet, tietokoneen näyttö ja näppäimistö.
– Laajemmat pinnat hoituvat lampaanvillasta tehdyllä, teleskooppivarrella varustetulla mopilla. Sillä pääsee korkeillekin pinnoille, kuten ikkunoiden sälekaihtimia, ilmastoventtiilejä tai lamppuja puhdistamaan, sanoo Rytkönen.
Parkettien, kuten myös muiden puulattioiden ylläpitosiivoukseen sopii niiden pyyhkiminen kuivalla tai nihkeällä mopilla tai imurointi. Parketeille on olemassa myös erilaisia puhdistusaineita, mutta yleensä riittää yleispuhdistusaine.
Muovilattiat kestävät kosteutta, ja niitä voi hyvin pestä kosteilla pyyhkeillä. Pesuaineena voi käyttää neutraalia tai heikosti emäksistä pesuainetta.
– Muovilattiallekaan en käyttäisi hankaavia puhdistusvälineitä, jotta niiden pinta ei vaurioidu, Rytkönen sanoo.
Lattioiden puhdistukseen soveltuu imuri sekä kuituliina.
– Laajojen lattiapintojen pyyhkimiseen voi käyttää lattiakuivaimeen tai moppiin kiinnitettyä kuitukangaspyyhettä, joka on käsitelty pölynsidonta-aineella.
Astianpesuaine poistaa rasvaa, joten se käy monipuoliseksi keittiön pesuaineeksi. Toisinaan keittiössäkin tarvitaan kalkinpoistoainetta, esimerkiksi hanan ympärille kerääntyneen saostuman poistoon tai pinttyneen pesualtaan puhdistukseen.
Lieden puhdistaminen riippuu lieden tyypistä.
Keraamisen lieden pinnan päivittäiseen puhdistukseen voi käyttää astianpesuaineliuosta.
– Kovempaan likaan voi käyttää tarkoitukseen suunniteltua terävää raaputinta, jos esimerkiksi liedelle on kiehunut ruokaa yli. Puhdistukseen voi hankkia myös lieden puhdistamiseen kehitettyjä aineita, joilla lähtevät esimerkiksi kattilan pohjasta jääneet jäljet, sanoo Rytkönen.
Valurautaliedet kestävät kovempaa käsittelyä.
– Valurautapintaan voi käyttää kovan lian puhdistukseen teräsvillaakin, mutta emalipintaa sillä ei tulisi hangata. Pinnan naarmuunnuttua lika tarttuu siihen entistä helpommin. Emalipinta lähtee useimmiten tavallisella kostealla pyyhkeellä ja astianpesuaineella.
Tehokkailla välineillä ikkunalasin saa puhdistettua nopeasti.
– Sisäikkunoiden kohdalla puhdistan itse ensin sälekaihtimet, Arja Rytkönen kertoo.
– Sälekaihtimet voivat puhdistua pölystä kuivallakin liinalla tai lampaanvillasta tehdyllä pölyhuiskalla, mutta toisinaan tarvitaan nihkeäpyyhintää.
Seuraavaksi Rytkönen puhdistaa ikkunan pokat. Mahdolliset maalitahrat lähtevät esimerkiksi samalla teräraapalla kuin keraamisen liedenkin pinta.
– Pokien puhdistukseen kelpaa lampaanvillasta tehty moppi sekä pesuliuokseen kostutettu liina. Sen jälkeen pestään lasi normaaliin tapaan.
Suihkutiloissa pesua kaipaavat erityisesti kaakelit.
– Kaakeleiden puhdistus voidaan tehdä vaikkapa paneliharjalla ja usein pärjätään heikosti emäksisillä puhdistusaineilla, Arja Rytkönen toteaa.
Toisinaan joudutaan käyttämään emäksisiä pesuaineita ihorasvan poistoon pesutiloista.
Jos vesi on kovaa, tulee helpommin kalkkisaostumia. Niiden poistoon tarvitaan happamia aineita. Pesutilojen puhdistukseen on olemassa omia välineitä, paneliharjakin on käyttökelpoinen.
– Kalkkisaostumia voi poistaa siten, että kostuttaa suihkutilan ja ruiskuttaa sen jälkeen pinnalle kalkinpoistoainetta. Tavalliset laattojen saumausaineet eivät ole haponkestäviä, jolloin aluksi tehty ”vesikyllästys” suojaa niitä. Pesuaineen käyttöohjeet on syytä lukea. Niistä selviää, kuinka kauan aineen annetaan vaikuttaa. Seuraavaksi kaakelit pestään harjalla ja lopuksi huuhdotaan huolellisesti.
Saunan lauteiden puhdistukseen on olemassa omat pesuaineensa, mutta heikosti emäksinen yleispuhdistusaine käy myös. Sopiva, kahvallinen lauteenpesin pääsee myös lauteiden rakoihin.
– Lauteita kannattaa silloin tällöin pestä myös alapuolelta. Tässä auttaa, jos lauteet saa nostettua pystyasentoon.
Pesun jälkeen lauteet tulee huuhdella kylmällä vedellä, jotta puun kuidut sulkeutuvat.
Lattiapintojen pyyhkimiseen voi käyttää imurin sijasta lattiakuivaimeen kiinnitettyä pyyhettä. Sillä pääsee kätevästi myös huonekalujen alle.