Ruukkujoulutähti, Euphorbia pulcherrima, on yksi tunnetuimmista joulun symboleista. Joulutähti tuli Eurooppaan 1830-luvulla, Suomeen 1900-luvun alussa. Joulutähden värimuunnoksia on saatavilla paljon erilaisia, esimerkiksi valkoinen, vaaleanpunainen, kanelin sävyinen ja oranssi. Kuluttajien keskuudessa joulutähden perinteinen punainen väri pitää pintansa suosituimpana.

Alkuaan joulutähteä käytettiin leikkokukkana kukkakaupoissa. Siihen oli syynsä, sillä kasvin hontelo kasvutapa houkutti käyttämään vain pitkien varsien päähän värittyvät koristeelliset lehdet.

Vasta 1960-luvulla opittiin viljelemään ruukkukasveiksi soveltuvia matalia joulutähtiä. Tästä alkoi joulutähden matka tuuheaksi ja monilatvaiseksi huonekasviksi, suosituksi joulun symboliksi.

Joulutähti viihtyy normaalissa huoneen lämmössä. Paras säilytyslämpötila on kuitenkin 14–15 astetta, jolloin suojuslehtien väri on hohtavin, silloin ne säilyttävät loistonsa pidempään. Vetoa ja kylmyyttä joulutähti ei siedä. Kasvi on niin herkkä kylmälle, että kasteluvedenkin suositellaan olevan huoneenlämpöistä. 

Joulutähden juuret ovat kuumassa Meksikossa, jossa kasvi kasvaa kasvupaikastaan riippuen jopa monimetriseksi pensaaksi. Syksyn tullen muutoin vihreälehtiset pensaat muuntuvat punaisiksi. Joulutähti on maailman suosituin joulukukka. Pelkästään Euroopassa sen viljelymäärä on noin 110 miljoonaa kukkaa, ja Yhdysvaltain määrä on saman verran. Suomessa joulutähtiä valmistuu kotimaan puutarhoilta noin 1,8 miljoonaa.

Joulutähteen liittyy kaunis tarina köyhästä meksikolaisesta tytöstä ja pienessä kylässä tapahtuneesta joulun ihmeestä. Joulun aikaan kylässä oli tapana viedä lahjoja Jeesus-lapsen seimelle kylän kirkkoon. Pienellä tytöllä ei ollut mitään lahjaa vietäväksi. Matkalla kirkkoon hänelle ilmestyi enkeli, joka kehotti tyttöä poimimaan lahjaksi juolavehniä. Hän kääri juolavehnät pieneen liinaansa ja meni kirkkoon. Kun tuli tytön vuoro antaa lahja, hän polvistui seimen eteen ja alkoi rukoilla hiljaa.

Siinä samassa kaikkien ihmeeksi tytön keräämät juolavehnät muuttuivat tulipunaiseksi joulutähdiksi. Tämän tapahtuman jälkeen Meksikossa Joulutähteä on kutsuttu Pyhän Yön kukkana.

 

Suurin osa joulun alla myytävistä joulutähdistä on kotimaisia.

 

JOULUKUKKAIDEOITA:

1) Leikkohyasintti

Kokeile hyasinttia leikkokukkana yhdessä eucalyptuksen oksien kanssa. Saat aistikkaan ja ihanan tuoksuisen joulukimpun.

2) Leikkojoulutähti

Katkaise kukkavarsi ja aseta se kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi. Kuuma vesi tyrehdyttää varren maitiaisvuodon ja pidentää näin kukan kestävyyttä. Tämän jälkeen varren voi asettaa muovisuppiloon jonka sisällä on vettä tai muuhun vedellä täytettyyn astiaan, maljakkoon tai pulloon. Asettele tähdet roikkumaan tai tee soma asetelma pöydälle.

3) Hyödynnä luonnonmateriaaleja

Vihreä sammal, kävyt ja oksat tuovat joulun kukka-asetelmiin luonnollista tuntua, rouheutta ja vehreytystä. Sammaleella koristeltu joulutähden multapinta pidättää myös hyvin kosteutta, jolloin kastelun tarve vähenee. Kimallusta kaipaavat voivat sumuttaa kävyt ja oksat hopean tai kullan värisellä spraymaalilla tai liimata niiden pintaan glitterihileitä.