Tankotanssi näyttää kauniilta ja kevyeltä, mutta se vaatii harrastajaltaan voimaa ja notkeutta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Rättyä

Ylivieskalainen Minna Sailokoski, 35, luki kuutisen vuotta sitten lehtiartikkelin suomalaisesta tankotanssin moninkertaisesta maailmanmestarista, Oona Kivelästä.

– Jutun luettuani päätin, että heti kun tankotanssi tulee Ylivieskaan, menen tunnille.

Tankotanssi tuli viitisen vuotta sitten Ylivieskaan. Minna meni tunnille ja ihastui lajiin.

Nykyään hän paitsi harrastaa tankotanssia, myös ohjaa tankotanssitunteja ja rengastrapetsia Ylivieskassa M&M Poledance -salissa yhdessä Krista Maaralan sekä heitä avustavan Laura Lehtolan kanssa. Rengastrapetsi tuli kuvioihin mukaan pari vuotta sitten.

– Tankotanssi sopii myös lapsille, rengastrapetsikursseja meillä on ainoastaan aikuisille, Minna kertoo.

Nuorimmat Minnan ja Kristan ohjaamat tankotanssituntilaiset ovat 7-vuotiaita, vanhimmat yli nelikymppisiä. Heidän kursseilla on vakituisia kurssilaisia 60–70. Liisäksi harrastajia käy tunneilla satunnaisesti miten kunkin elämäntilanteeseen tuntiaikataulu aina kulloinkin sopii.

– ”Tankoilijat” voivat käydä salillamme myös treenaamassa omatoimisesti ilman ohjausta, Minna kertoo.

Miehiä Ylivieskan tunneilla käy tällä hetkellä ainoastaan yksi.

– Suomessakin on kuitenkin jo mukavasti tankotanssia harrastavia miehiä, Krista toteaa.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 50 tankotanssisalia ja noin 5000 lajin harrastajaa.

Kahdeksan viikon pituinen Minnan ja Kristan tankotanssi-kurssi maksaa sata euroa ja viisi viikkoa kestävä rengastrapetsi 55 euroa. Viikoittain he ohjaavat yhdeksää kurssia. Kurssien rytmi noudattaa koulujen lukukausiaikoja. Viime kesänä he pitivät rengastrapetsitunteja lisäksi ulkosalla.

– Mitään välineitä tankotanssitunnilla ei tarvita. Meillä on salillamme kiinteät tangot ja hoopit valmiina. Asuksi riittää mukavat urheiluvaatteet, varusteiksi vesipullo ja pieni pyyhe, Minna sanoo.

Minna ja Krista painottavat, että lajeja aloittaessa ei tarvitse olla voimistelutaustaa. Tekemisen myötä taito, tekniikka ja kunto kasvavat.

Tankotanssi ja rengastrapetsi kehittävät Minnan ja Kristan mukaan ennen kaikkea voimaa ja kehonhallintaa.

– Ne kehittyvät ikään kuin huomaamatta, Minna sanoo.

– Lihaksista erityisesti kehittyvät käsivarsien lihakset sekä selkälihakset ja syvät vatsalihakset. Esimerkiksi minulla selkä on vaivannut lapsensa saakka, tankotanssiharrastuksen myötä selkävaivat ovat kadonneet. Selkälihakset ovat kehittyneet, samoin selälle tukea antavat syvät vatsalihakset; parantunut lihaskunto on vienyt kivut, Minna toteaa. Myös päänsärystä hän on päässyt eroon.

Fyysisen voiman kehittymisen ohella Minna ja Krista painottavat tankotanssin ja rengastrapetsin myötä kasvavaa sisäistä voimaa.

– Jokainen liike on aina oman itsensä voittamista. Se kasvattaa sisäisesti.

Minnalla ja Kristalla on ohjaustunteja viikoittain kolmesta neljään. Lisäksi he harjoittelevat tankotanssia ja rengastrapetsia omatoimisesti viitisen tuntia viikossa.

Kehonhuollossa he suosivat venyttelyä ja rentouttavia kävelylenkkiä. Krista on myös innostunut kotona tehtävästä joogasta. He eivät ole vielä kilpailleet lajeissaan.

Ylivieskasta kotoisin oleva, 30-vuotias Krista Maarala asui jonkin aikaa Tampereella ja tutustui siellä tankotanssiin. Kesällä 2013 hän asui takaisin Ylivieskassa, ja äitiysloman aikana päätti kokeilla kotipaikkakunnalleen rantautunutta lajia. Tankotanssi miellytti Kristaa.

– Aikaisemmin olin harrastanut kuntosalitreeniä, mutta tankotanssi ja rengastrapetsi kehittävät kehoa kokonaisvaltaisemmin.

Nuorena Krista urheili aktiivisesti. Hän on harrastanut esimerkiksi jääkiekkoa, koripalloa ja juoksua.

– Mitään tanssillista en ole harrastanut nuorena, mutta hyvinpä tankotanssi tuntuu sujuvan, vaikka en kuvitellut osaavani sitä.

Krista on ammatiltaan sairaanhoitaja. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies sekä 10- ja 5-vuotiaat pojat. Minna Sailokoski työskentelee Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa logistiikkaryhmässä. Minnalla on aviomiehensä kanssa 12-vuotias tytär ja 8-vuotias poika. Minna on tyttärensä kanssa mukana ylivieskalaisen Lea Nilsénin kirjoittamassa kirjassa Tankotanssipidot!

Tankotanssi muodostuu pidoista, pyörähdyksistä ja niiden yhdistelemisestä koreografiaksi tangolla. Nilsénin ohjekirjassa opetetaan pitojen tekemistä.

– Lihaksista tankotanssissa kehittyvät erityisesti käsivarsien lihakset sekä selkälihakset ja syvät vatsalihakset.
”– Jokainen liike on aina oman itsensä voittamista. Se kasvattaa sisäisesti.”

Mitä?

Tankotanssi on tehokas kuntoilumuoto, joka kehittää voimaa, notkeutta, tasapainoa ja kehonhallintaa. Tekniikka juontaa juurensa kiinalaiseen sirkukseen. Tankotanssia nykyisessä muodossaan on harrastettu Suomessa vuodesta 2007.