Arctic Milk Oy jalostaa lähiseudun maitoa juustoiksi ja vanhan ajan viiliksi

Arctic Milkin meijeritilat Kiuruvedellä kävivät ahtaaksi. Yritys muutti huhtikuussa 2017 Forssaan Atrian entiseen logistiikkakeskukseen. Vuohenmaito jalostetaan edelleen Kiuruveden meijerissä.

Leipäjuuston piti olla 2010 perustetun Arctic Milkin sivutuote. Nyt noin 80 % tuotannosta on leipäjuustolla. Yritys on neljänneksi suurin leipäjuuston valmistaja Suomessa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Arctic Milk Oy

Kiuruvedellä vuonna 2010 perustettu, nykyään Forssassa toimiva Arctic Milk Oy on syntynyt uskosta suomalaiseen maitoon sekä suomalaiseen maidonjalostuksen ammattitaitoon. Omistaja ja toimitusjohtaja, juustomestari Juha Lundström, 51, on kolmannen polven maidonjalostaja.

– Kalajoelta syntyisin oleva isoäitini haaveili käsityönopettajjan työstä, mutta sotien jälkeen hän meni Kuopioon meijerioppiin, siitä koulusta sai palkkaa. Isoäiti työskenteli monessa meijerissä, muun muassa Kalajoella, Sievissä, Toholammilla ja Nivalassa.

Lundströmin isä teki koneenhoitajan töitä Nivalan Karvoskylän Osuusmeijerissä, myös Juha touhusi pikkupoikana mielellään meijerin konehuoneessa.

Varsinaisesti Juha Lundström aloitti meijeriuransa 1983, kun hän oli kesätöissä Nivalan Osuusmeijerissä. Ammattiin hän opiskeli Hämeenlinnan meijerioppilaitoksessa, ja valmistui sieltä 30 vuotta sitten.

– Olen työskennellyt kymmenisen vuotta MTT (LUKE) Elintarvikkeiden tutkimusyksikössä Jokioisilla tutkimusmestarina tuotekehityksen koemeijerissä. Lisäksi minulla on ollut onni työskennellä useassa hyvässä juustomeijerissä, hän kertoo.

Lundström on paneutunut laajasti lehmäkarjan ja muiden kotieläinten hyvinvointiin ja opettanut ammattioppilaitoksessa kotieläinoppia. Lundströmillä on myös hevostalousagronomin koulutus.

Perustamisvaiheessa Arctic Milkissä oli kolme osakasta. Nyt yritys on kokonaisuudessaan Juha Lundströmin omistama.

– Olemme kouluttaneet henkilökuntamme. Nyt meitä erikoistuotteiden valmistajia on Arctic Milkissä töissä 18 henkeä. Sesonkiaikoina työllistetään myös tuntityövoimaa, lisäksi konsulenttimme sekä myyntiä hoitavat henkilömme ahertavat asiakaspinnassamme, Lundstöm kertoo.

Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2017 noin 2 030 000 euroa.

Työssään yrittäjänä Juhalla tärkeimpänä ohjenuorana on mummonsa elämän eväs: ”Poika, tee työs niin hyvin, ettei tartte hävetä”.​

Alkuvaiheessa Arctic Milk toimi Ypäjän ympäristössä ja Parolassa. Juustonvalmistus aloitettiin vuokratuilla tuotantolinjoilla eri meijerien tiloissa. Syksyllä 2011 meijeritoiminta keskitettiin Kiuruvedelle.

– Kiuruvedellä toimineen entisen Lumolan meijerin tilat vapautuivat tuolloin käyttöömme. 800 neliön meijeritilat on rakennettu vuonna 2001. Ne remontoitiin vuonna 2012 siten, että ne sopivat leipäjuuston valmistukseen, Lundström kertoo.

Kiuruveden tilat kävivät kuitenkin pieneksi. Laajennussuunnitelmat tuntuivat epäkäytännöllisiltä lopputuloksen suhteen.

– Forssaan oli vuonna 2004 valmistunut lihanjalostustehdas Atrian logistiikkakeskus, joka oli valmistumisensa jälkeen ainoastaan kaksi vuotta Atrian käytössä. Sitten Atria siirsi myös logistiikkakeskuksensa Seinäjoelle. Kiinteistön osti forssalainen Munkkiniemen Kiinteistö Oy. Me onnistuimme vuokraamaan kyseisestä tilasta noin 1000 neliön suuruisen tilan, jonka remontoimme tekemäni suunnitelman mukaisesti meijerituotantoomme sopivaksi. Olennaista on rationaalinen, linjastomainen tuotantotila, jossa ei tule edestakaista tavaraliikennettä, Lundström kertoo.

Arctic Milk jalostaa Valion keräämää maitoa.

– Kaikki Forssassa jalostamamme maito tulee läheltä, kuten Forssasta, Humppilasta, Jokioisilta ja Tammelasta – parhaimmillaan 15 minuutin matkan päässä sijaitsevilta maatiloilta.

Viime vuonna Arctic Milk jalosti juustoiksi ja pashaksi noin 1,7 miljoonaa litraa maitoa. Tänä vuonna määrä nousee Lundströmin arvion mukaan noin 2 miljoonaan maitolitraan.

Lundström ei pidä tehotuotantonavettoja ongelmallisina, päin vastoin.

– Maidontuottajat, jotka ovat uskaltaneet ja pystyneet panostamaan ns. tehotuotantonavettoihin, ovat tehneet merkittävän satsauksen maidon laatuun ja samalla lehmien olosuhteisiin, joka heijastuu suoraan maidon laatuun. Olot ovat hygieniset, lehmät saavat liikkua ja näkevät päivänvaloa, Lundström mainitsee muutamia esimerkkejä lehmien olojen parantumisesta.

Arctic Milkin tuotannosta noin 80 % on leipäjuuston osuus, kovien juustojen ja tuorejuuustojen osuus on molempien noin 10 %. Meijerissä valmistuu Kainuulaista juustoleipää sekä Pohjalaista leipäjuustoa. Valikoimissa on maustettuja, kypsytettyjä ja kellaroituja kovia juustoja. Kypsytettyjen juustojen makuja on useita, muun muassa rosepippuri- ja ruohosipulijuusto. Viime vuonna Arctic Milkin tuotteisiin on tullut myös kuminalla maustettu kermajuusto, siinä käytetään mausteena kotimaista kuminaa. Tuorejuustoja valikoimissa ovat muna- ja piimäjuustot sekä salaattijuustot.

Muita meijerin tuotteita ovat muun muassa luonnonjugurtti, Arctic Milkin itse valmistamasta täysmaitorahkasta, Juha Lundströmin reseptillä tehty laktoositon pasha sekä uutuutena perinteinen, vanhan ajan viili.

– Vanhan ajan viilin teemme noin 4,2-4,4-prosenttiseen täysmaitoon. Se on laktoositon. Kesää kohti saamme vanhan ajan viilin tuotannon kunnolla vauhtiin, Lundström sanoo.

Arctic Milkin pashassa ei ole lainkaan voita.

– Tykkään raikkaasta pashasta, siihen ei kuulu mielestäni voi, sanoo Lundström.

Arctic Milk jalostaa myös vuohenmaitoa. Vuohenmaitomeijeri on edelleen Kiuruvedellä.

– Luonnonheinää ruokinnassa käyttävä 120 vuohen Vuohitila Tähti tuottaa kaiken käyttämämme vuohenmaidon.

Matkaa vuohitilalta Arctic Milkin Kiuruveden meijerille on noin 15 minuuttia. Vuohenmaitoa yritys jalostaa vuodessa hieman alle 100 000 litraa.

Arctic Milkin vuohenmaitotuotteita ovat Vuohen juustoleipä, Tähden tuorejuusto sekä Pinja, kypsytetty manchego-tyypinen juusto.

Vuohenmaidon Lundström sanoo olevan erittäin vaativa jalostettava.

– Vuohenmaito on hyvin herkkää. Sen laadussa näkyvät nopeasti muutokset vuohien ruokinnassa. Säätila vaikuttaa, samoin vuohien mielentilat, ja muun muassa kiima-ajat, Lundström sanoo.

– Aluksi ajattelin, että ammattitaitomme ei riitä vuohenmaidon jalostamiseen, vaan syntyy pelkkää riisipuuroa! Vaikeuksien kautta olemme kuitenkin oppineet.

Arctic Milkin tuotekehittely nojaa omistaja Juha Lundströmin ja yrityksen muun henkilökunnan vankkaan ammattitaitoon.

– Kaikki tuotteemme ovat syntyneet yrityksemme oman tuotekehitystyön tuloksena.

Yksi uutuus on juustopihvi. Ruokaisasta juustopihvistä Lundström odottaa tulevan grillikauden suosikkia.

– Se sopii erinomaisesti myös hampurilaisen väliin sekä pihvin tapaan käytettäväksi vaikkapa perunoiden ja perunamuusin keralle. Proteiinirikkaassa juustopihvissä on munajuustoa sekä lisäksi muun muassa kotimaista hernejauhoa ja vielä lisäproteiinia.

Arctic Milkin vanhan ajan edamille olisi kysyntää enemmän kuin yritys nyt sitä valmistaa.

– Vanhan ajan edam on napakampi kuin ns. uudempi edam, siinä kuiva-aineen osuus on korkeampi.

Arctic Milkin toiminnan alussa Juha Lundström ajatteli leipäjuuston olevan yrityksen sivutuote. Toisin kävi.

– Tällä hetkellä tuotannostamme noin 80 % on leipäjuustoa. Toimitamme leipäjuustoa koko Suomeen. Olemme nousseet Suomen neljänneksi suurimmaksi leipäjuuston valmistajaksi.

Yhden leipäjuustokilon valmistamiseen kuluu 6,2 litraa lehmänmaitoa.

Lundström hallitsee leipäjuuston valmistamisen. Reseptin perustana on Juhan molempien isoäitien leipäjuustoperinne.

– Minulla on varmaan Suomen laajin osaaminen leipäjuustosta. Olen valmistanut sitä kuudessa eri meijerissä. Meidän reseptimme on toivottavasti paras ja maistuvin.

Aikoinaan Lundströmiä pyydettiin opettamaan Kiinaan leipäjuuston valmistamista.

– Päätin, etten opeta kiinalaisille jalon, suomalaisen perinneruoan valmistamista!

Arctic Milk perinteinen juustoleipä on kainuulaistyyppinen juustoleipä. ​Arctic Milk leipäjuusto on narskuva juustoleipä. Molempia juustoleipiä valmistetaan myös vähälaktoosisena ja laktoosittomana. Arctic Milk leipäjuustokuutio on vähälaktoosinen, salatteihin sopiva valmiiksi kuutioitu leipäjuusto.

Pääsiäisen herkkuhetkien juustolautaselle Lundström suosittelee Arctic Milkin munajuustoa, joka on perinteinen, ilvestyyppinen hämäläinen pitojuusto, leipäjuustoja sekä voimakkaiden makujen ystäville esimerkiksi rosepippurilla maustettua kermajuustoa.