Autojen turvajärjestelmien määrä lisääntyy hurjaa vauhtia. Kun aikaisemmin autojen turvallisuus perustui passiiviseen turvallisuuteen, kuten turvavyöt ja turvakori, ottaa auto nykyään yhä selvemmin aktiivisempaa roolia turvallisuuden parantamisessa. Eri valmistajilla on omia nimityksiä eri toiminnoilla. Tällä sanastolla pääsee hyvin alkuun selvittäessään, mitä mikäkin turvatoiminto tekee.

Ajovakauden hallintajärjestelmä

Auttaa hallitsemaan autoa liukkaissa olosuhteissa yli- ja aliohjautuvuustilanteissa, eli sivuluisussa tai keulan puskiessa.

Järjestelmä voi vähentää moottorin tehoa ja hallita jarrutusta täsmällisesti, jotta auto saadaan taas kuljettajan hallintaan.

Avaimeton lukitus- ja käynnistys

Auton ovien lukitus avautuu vain ovenkahvaa koskettamalla ja auto käynnistyy napista, kunhan kuljettajalla on avain mukanaan. Jossain toteutuksissa avain pitää syöttää ensin kojelaudalta löytyvään lukijaan, mutta yleensä riittää että avain on taskussa. Ovet saa myös lukkoon joko ovenkahvaa koskettamalla, tai ovenkahvassa olevaa painiketta painamalla.

Alamäkihidastin

Jyrkässä alamäessä kuljettaja voi keskittyä ohjaamiseen, auton huolehtiessa turvallisen hitaasta vauhdista.

Aktiiviset kaarrevalot

Ajovalot ohjautuvat tien kaarteita seuraten tarjoten parhaan mahdollisen valaistuksen mutkateillä.

Aktiiviset kaukovalot

Säätää auton valoja tien valaistuksen sekä muiden tielläliikkujien mukaan. Kuljettajan ei tarvitse valita pitkät/lyhyet, vaan auto huolehtii parhaasta mahdollisesta valaistuksesta.

Etäisyyshälytin

Muistuttaa turvavälin merkityksestä.

Jarrutusapu

Jos kuljettaja aloittaa jarrutuksen hätätilanteessa, mutta ei paina jarrua tarpeeksi kovaa, jarrutusapu tehostaa jarrutusta.

Kaista-avustin

Järjestelmä tekee korjaavan ohjausliikkeen pitääkseen auton kaistalla, jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen.

Kaistavahti

Varoittaa kuljettajaa äänimerkillä, jos auto uhkaa ylittää kaistaviivan ilman selvää ohjausliikettä tai suuntavilkun käyttöä.

Kuolleen kulman tarkkailu

Varoittaa takakulmassa olevasta ajoneuvosta. Voi varoittaa kuljettajaa myös takaa nopeasti lähestyvistä ajoneuvoista.

Kääntymisvalot/kulmavalot

Järjestelmä hyödyntää esim. sumuvaloja parantamaan näkyvyyttä sisäkaarteeseen. Järjestelmä aktivoituu, kun ohjauspyörää käännetään tai suuntavilkku kytketään hitaassa nopeudessa.

Liikennemerkkien tunnistus

Järjestelmä tunnistaa liikennemerkit kameran avulla ja näyttää liikennemerkit mittaristossa.

Monitörmäysjarrutus

Järjestelmä pysäyttää auton törmäyksen jälkeen, jotta vältytään lisävahingoilta.

Mäkilähtöavustin

Helpottaa mäkilähtöä jyrkässä paikassa pitämällä auton hetken paikallaan. Kätevä apu varsinkin manuaalivaihteisessa autossa.

Paikallaanpitoavustin

Automaattivaihteisessa autossa avustin pitää auton paikallaan pysähtymisen jälkeen, vaikka kuljettaja nostaa jarrupolkimen. Auto lähtee liikkeeelle vasta, kun kuljettaja painaa kaasua.

Peruutuskamera

Parantaa näkyvyyttä auton taakse. Peruutuskameran kuva ilmestyy kojelaudan tai mittariston näyttöön samalla, kun peruutusvaihde kytketään.

Peruutuskamera / 360-kamera

Näyttää kuvan autosta ”lintuperspektiivistä”. Helpottaa auton pysäköintiä ja hallintaa ahtaissa paikoissa peruutuskameran, keulakameran ja sivupeilien kameroiden avulla.

Perävaunun peruutusavustin

Helpottaa perävaunun kanssa peruuttamista. Järjestelmä hallinnoi auto ohjausta, jotta perävaunu saadaan peruutettua haluttuun paikkaan.

Perävaunun vakautusjärjestelmä

Pyrkii vähentämään perä- tai asuntovaunun mutkittelua auton takana. Tarvittaessa järjestelmä jarruttaa auton pyöriä ja vähentää moottorin tehoa.

Pysäköintiavustin

Helpottaa taskupysäköintiä ja joskus myös rinnakkaispysäköinitä. Auto hallitsee ohjausta automaattisesti ja opastaa kuljettajaa vaihteen valinnassa. Järjestelmä voi myös ajaa auton pois ruudusta.

Rengaspaineen valvontajärjestelmä

Tarkkailee rengaspainetta ja sen muutoksia.

Risteävän liikenteen varoitin

Varoittaa sivuilta lähestyvistä ajoneuvoista, kun kuljettaja peruuttaa ulos pysäköintiruudusta.

Sadetunnistin

Kytkee pyyhkimet kun alkaa sataa, ja säätää niiden toimintaa sateen voimakkuuden mukaan.

Törmäysvaroitin

Varoittaa kuljettajaa uhkaavasta tilanteesta äänimerkillä ja/tai varoitusvalolla. Usein osana törmäyksenestoavustinta, jolloin järjestelmä aloittaa jarruttamisen, jos kuljettaja ei reagoi.

Törmäyksenestoavustin

Jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen. Hitaissa vauhdeissa voi estää törmäyksen kokonaan. Kovemmissa nopeuksissa pyrkii hidastamaan törmäysnopeutta, jotta vahingot jäävät pienemmiksi. Järjestelmästä riippuen törmäyksenestoavustin voi tunnistaa autojen lisäksi pyöräilijät, kävelijät ja eläimet.

Törmäysvaroitin takana

Tarkkailee tilanetta auton takana. Jos peräänajo uhkaa, järjestelmä varoittaa matkustajia, esikiristää turvavyöt ja aktivoi jarrut, jotta lisävahingoilta vältytään.

Vireystilan tarkkailu

Tarkkailee kuljettajan toimia ja ajomatkaa. Muistuttaa taukojen merkityksestä pitkällä ajomatkalla.