Teksti: Reetta Reinman

Lain mukaan kesärenkaat täytyy vaihtaa uusiin viimeistään silloin, kun niiden urasyvyys on 1,6 millimetriä.

– Käytännössä 1,6 milliä on kuitenkin aivan liian vähän. Niin loppuun renkaita ei kannata ajaa. Jos kesärenkaassa alkaa olla pintaa jäljellä alle 4 milliä, kannattaa miettiä renkaiden uusimista, korostaa Kärkkäisen Autohuolto&Autovaraosan myyntipäällikkö Jarkko Korhonen Iin Kärkkäiseltä.

Vesiliirtoriski kasvaa selvästi, kun renkaan urasyvyys on alle 4 millimetriä.

Keväällä , hyvissä ajoin ennen kesälomareissuille lähtemistä Korhonen neuvoo katsomaan, että auton öljyhuolto on kunnossa. Yleensä öljyt vaihdetaan kerran vuodessa.

– Moottorin öljyt on tärkeä tsekata, samoin tarkistuttaa, että ilmastoinnissa on kaikki kunnossa. Ilmastointilaite kannattaa huollattaa vähintään kahden vuoden välein.

Korhonen kehottaa tarkistamaan ennen lomareissulle lähtöä myös auton hihnojen kunnon.

Jarruihin voi kertyä paljonkin likaa talven aikana, siksi jarruhuoltoa kannattaakin harkita keväthuollon yhteydessä.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jarrut otetaan auki, puhdistetaan ja herkistetään.

Tuulilasin sisäpinnan puhdistaminen on niin ikään tärkeä auton keväthuoltotoimenpide.

– Tuulilasin sisäpinnassa voi olla paksu likakerros talven jäljiltä. Kun aurinko nousee korkeammalle ja joutuu ajamaan vastavaloon, likaisuus haittaa näkyvyyttä ja on selvä riski. Tuulilasi onkin syytä puhdistaa huolellisesti, kehottaa Korhonen.

Samalla voi tarkastaa tuulilasinpyyhkijöiden ja itse lasin kunnon.

– Paitsi, että huonot sulat pyyhkivät huonosti, ne naarmuttavat tuulilasia. Jos tuulilasissa on paljon naarmuja tai kivenlyömiä, vaihtoa kannattaa harkita.

Jokainen Kärkkäisen Autohuolto&Autovaraosa Iissä, Lahdessa ja Ylivieskassa on täyden palvelun autohuolto- ja autovaraosaliike sekä kuluttajille että tukkuasiakkaille.

– Autohuollossa huollamme kaikki automerkit, olemme monimerkkihuoltoja eli takuuhuoltoja, korostaa Jarkko Korhonen.

– Automaattilaatikon öljynvaihtoja Kärkkäisen Autohuolloissa tehdään koko ajan kiihtyvällä tahdilla, hän lisää.

Kärkkäisen Autohuolloissa oleva Forté Spin AFT Master öljyvaihtolaite puhdistaa automaattivaihteiston kierrättämällä öljyä suodattimensa läpi ja lisäämällä likaa liuottavaa puhdistusainetta. Lopuksi laite lisää vaihteistoon uudet öljyt ja hoitoaineen, joka ehkäisee tiivisteiden kovettumista.

– Puhdistettu moottori toimii taloudellisemmin, Korhonen sanoo.

Forté-puhdistusaineita ei ole kuluttajamyynnissä, sillä niiden käyttöön perehdytetään vain huoltokorjaamoiden ammattilaisia. Forté-korjauspuhdistusta tai ennaltaehkäisevää puhdistusta voi kysyä Kärkkäisen Autohuolloista vaikkapa määräaikaishuollon yhteydessä.

Kärkkäisen Autohuoltojen tuotevalikoimiin kuuluvat autojen varaosat, lisävarusteet, renkaat, voiteluaineet ja kemikaalit, eli kaikki, mitä nykyaikainen autoilija tarvitsee. Lahden Autohuollossa on rengashotelli, eli renkaiden kausisäilytys.

– Meillä Iissä valikoimissa on myös veneitä, mönkijoitä, mopoja, peräkärryjä ja trailereita sekä moottorikelkkojen varaosia; eli ”kaikkea” kyllä löytyy, mitä asiakas vain haluaa, ja jos ei hyllystä löydy, niin tilataan ja hommataan, lupaa myyntipäällikkö Jarkko Korhonen.

Kärkkäisen Autohuolloissa autoilijoita palvelee ammattitaitoinen ja asiantunteva henkilökunta kaikissa autojen huolto-, korjaus sekä varaosa- ja tarvikeasioissa.

– Käyttämämme ja myydyt varaosat ovat alkuperäisiä tai vastaavan laatuisia osia, kertoo Jarkko Korhonen.

Määräaikaishuollot ja korjaukset onnistuvat samalla kätevästi, kun asiakkaat ovat ostoksilla Kärkkäisen tavarataloissa. Aika on hyvä varata etukäteen.

Kärkkäisen Ylivieskan, Lahden ja Iin Autohuollossa on huolto myös lauantaisin. Lauantaisin on pikahuolto, eli auton saa tuoda huoltoon ilman ajanvarausta. Kärkkäisen Autohuollot palvelevat myös kesälauantaisin normaalisti. Kesälauntaisinkin autot huolletaan ilman ajanvarausta.

Iin Kärkkäisen Koneen pienkoneiden huolto palvelee arkipäivisin, maanantaista perjantaihin.

”– Ilmastointilaite kannattaa huollattaa vähintään kahden vuoden välein.”
”– Vesiliirtoriski kasvaa selvästi, kun renkaan urasyvyys on alle 4 millimetriä.”

MITÄ?

Hyvä kesärengas antaa pitoa vielä syksylläkin

* Märkä syksy ja kova talvi aiheuttavat keväällä kovaa routimista. Autoilijan on viisasta varautua rengasrikkoon jo ennen matkaa.

* Kesärenkaita vaihtaessa renkaissa on oltava niin paljon urasyvyyttä, että ne ovat turvalliset vielä syksylläkin.

* Pulttien jälkikiristys ja rengaspaineiden säännöllinen tarkastaminen ovat autoilijan perustaitoja.