Autojen katsastussääntely muuttui 20. toukokuuta

Autojen katsastussääntelyn muutoksen myötä auto tulee katsastaa ensimmäisen kerran nelivuotiaana. Sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti. Yli 10 vuotta vanhan auton kanssa katsastuksessa pitää käydä vuosittain.

Tähän saakka määräaikaiskatsastukseen on pitänyt mennä ensimmäisen kerran, kun auto on ollut kolme vuotta vanha. Sen jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien auto on katsastettu vuosittain.

Teksti ja kuva: Minna Stenius

Mikä muuttui autojen katsastuksessa 20. toukokuuta? Tähän kysymykseen vastaa alansa rautainen ammattilainen, oululainen Pasi Pellikka, Autoilijan avainasemat -ketjun kehitysjohtaja ja osaomistaja, jonka ura alalla on 34 vuoden mittainen. Pellikka huomauttaa, että katsastuksessa ei suinkaan ole mitään pelättävää.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin antamia arvosteluperustemääräyksen tiukennuksia on ammattilaiselle parikymmentä, autoaan katsastettavaksi viejän on hyvä tietää niistä muutama:

* Kulunut tuulilasi/railo tuulilasissa johtaa korjauskehotukseen, kuten tähänkin asti. Korjauskehotus tarkoittaa, että vika tulee korjata kuukauden sisällä. Asia tarkistuu seuraavassa katsastuksessa.

* Jos ajopinta renkaissa on alle 1,6 mm, auto menee ajokieltoon. Tällöin ikkunaan laitetaan punainen tarra, mutta ajoneuvon saa toki ajaa läheiselle korjaamolle. Tähän asti liian matala kulutuspinta on johtanut hylkäykseen, eli auto on tuotava tarkistettavaksi uusilla renkailla kuukauden sisällä.

* Jos led-valoissa 1/3 on pimeänä, saa asiakas korjauskehotuksen.

* Rekisterikilven valon puuttuminen johtaa hylkäykseen entisen korjauskehotuksen sijaan. On hyvä ymmärtää, että rikkinäinen kilpivalo on kuitenkin valo (ei valon puuttuminen), eli siitä tulee korjauskehotus. Autoa rakenneltaessa ja muokattaessa kilpivaloa ei saa jättää pois.

* Jos saman puolen ajovalo ja etuparkki ovat palaneet, johtaa tämä entisen korjauskehotuksen sijaan hylkäämiseen.

* Jos käsijarrussa on teho alle 50% minimipitokyvystä, ajoneuvo laitetaan ajokieltoon. Ammattilainen odottaa Trafilta tarkennuksia asiaan, koska ohjeet ovat ristiriitaiset poikkiolevan jarruvaijerin johtaessa ainoastaan hylkäykseen.

* Nopeusmittarin puuttuminen tai toimimattomuus johtaa entisen korjauskehotuksen sijaan hylkäykseen.

* Jos avain vedettäessä irtoaa lukkopesästä auton ollessa käynnissä, johtaa tämä hylkäyksen sijaan ajokieltoon. Irtoaminen aiheuttaisi vaaran ratin mennessä lukkoon ajotilanteessa.

* Ohjaavan etummaisen akselin pyörien jarruvoimien eron ollessa yli 50 % suurimmasta jarruvoimasta johtaa ajokieltoon.

* Heijastimien puuttuminen kokonaan johtaa hylkäämiseen.

Autojen katsastussääntöjen muutoksen myötä uudet autot katsastetaan nyt ensimmäisen kerran neljäntenä vuotena käyttöönotosta, sen jälkeen kahden vuoden välein, kunnes auto täyttää kymmenen vuotta. Tämän jälkeen katsastus suoritetaan joka vuosi tasavuoden välein.

– Vaikka alan kilpailutilanne on kova, olemme alusta asti linjanneet, että pidämme toiminnassamme korkean laadun panostaen koko ajan palveluun. Asiakas on meille tärkein, mutta vasta silloin, kun on hyvä henkilökunta, voi pitää asiakkaistaan huolta, kuvailee Pellikka asemiensa toimintamoraalia.

Uusi katsastussääntely tuo kuitenkin muutoksia. Uusien autojen harvenevat katsastusvälit, sähkö- ja kaasuautojen tuleminen markkinoille, uudenlaisen tekniikan hankinta sekä henkilökunnan kouluttaminen kaikkeen uuteen saattavat vaikuttaa hinnoitteluun.

– Se jää nähtäväksi, toteaa Pellikka ja jatkaa päiväänsä iltaan kouluttamalla työntekijöitään uusiin katsastussäännöksiin.

MITÄ?

Muutoksia auton katsastukseen

Jatkossa yksityiskäytössä olevat, alle 3,5-tonniset henkilö-, paketti- ja erikoisautot sekä raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen kahden vuoden välein.

Yli 10-vuotiaat ajoneuvot on katsastettava vuosittain.

Jatkossa auton seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisestä suoritetusta katsastuksesta, ei enää käyttöönottopäivän mukaan.

Oman auton seuraavan katsastuksen ajankohdan voi tarkistaa netissä Trafin sähköisestä asiointipalvelusta.