Uuden sadon kaalista kypsyy pehmeitä herkkuja
Kesällä on syytä herkutella uuden kaalin lisäksi myös tuoreilla, uuden sadon porkkanoilla,
punajuurilla ja tomaateilla. Samalla
syödään syöpävaaraa pakoon ja
suojataan aivoja.
Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti
4–6 annosta
500 uuden sadon kaalia
2 porkkanaa
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä tai paksua, maustamatonta jogurttia
1–2 rkl sitruunanmehua tai viinietikkaa
1 rkl sinappia
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria ( tai makusi mukaan enemmän)
Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta kaali karkeaksi raasteeksi. Yhdistä kaalisuikaleet ja porkkanaraaste.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää kastike salaattiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.
Kaalilaatikko uuden sadon kaalista
1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
4 dl vettä
1/2 tl suolaa
400 g naudan paistijauhelihaa
1 uusi sipuli varsineen
1 kg valkokaalia
2 rkl hunajaa
2 lihaliemikuutiota
3 dl ruokakermaa
Kiehauta vesi ja lisää suola sekä ohrasuurimot. Keitä 10 minuuttia. Suikaloi kaali ja lisää se kattilaan kiehumaan ohrasuurimoiden joukkoon.
Ruskista jauheliha ja silputut sipulit. Murenna joukkoon liemikuutiot. Yhdistä ainekset voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kerma.
Hauduta 175-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Peitä vuoka loppuvaiheessa foliolla, ettei kaalilaatikko kuivu. Lisää tarvittaessa kermaa tai vettä.
Kaalipiirakka
2 kg uuden sadon kaalia
2–3 rkl öljyä
2–3 sipulia
1–2 porkkanaa
2 tl suolaa
vajaa 1 dl siirappia
1 tl mustapippuria
1 rkl meiramia
2 rkl etikkaa
Piirakkataikina:
5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
12–13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia
Voiteluun:
1 muna
Täytteen valmistus: Suikaloi kaali ja hienonna sipuli terävällä veitsellä. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy tilavan kattilan pohjalla. Hauduta siinä kaalia, sipulia ja porkkanaraastetta vajaa tunti. Mausta kaali suolalla, siirapilla, pippurilla ja meiramilla. Lisää vielä tilkka etikkaa. Anna täytteen jäähtyä.
Piirakkataikinan valmistus: Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen.Vaivaa suurin osa jauhoista hyvin taikinaan, samoin pehmeä rasva. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi toinen pala leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy pellille. Nostele kaalitäyte levylle ja levitä niin, että reunoille jää pari senttiä tyhjää. Kaaviloi toinen puoli taikinasta toisen leivinpaperin päällä täytteen kokoiseksi levyksi (hiukan pienempi kuin alalevy). Nosta levy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Ota paperi pois. Nosta alalevyn tyhjät reunat ylös. Painele sauma haarukanpiikeillä tiiviiksi.
Voitele levy munalla ja pistele haarukalla. Paista piirakka kauniin ruskeaksi 225°C uunin alatasolla 20 – 30 minuuttia.
Virolaistyylinen kaalipiirakka
Taikina:
200 g voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaviiliä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
Täyte:
750 g kaalia
2 sipulia
75 g voita
2 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
mustapippuria
1 keitetty muna
1 muna (raaka)
Vehnäjauho,voi ja suola sekä sokeri nypitään murumaisesksi. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Muotoile palloksi ja laita jääkaappiin.
Suikaloi kaali ja kuori sipulit. Sulata voi suuressa kattilassa ja nosta suikaleet paistumaan. Kääntele seosta hetki, laske lämpöä ja peitä kattila kannella. Anna kaalin hautua silloin tällöin sekoitelleen kunnes se on pehmeää, noin tunti.
Nosta lämpöä ja lisää hunaja, sitruunamehu, vehnäjauhot, suola sekä pippurit. Haihduta irtoavaa nestettä ja anna seoksen jäähtyä. Lisää hienonnettu keitetty muna sekä raakamuna. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kauli taikina. Lisää täyte taikinalevyn toiselle reunalle, käännä toinen reuna päälle, painele haarukalla tiiviisti reunat kiinni. Voitele piirakka munalla ja pistele reikiä piirakkaan..
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Ota piirakka pois uunista. Kääri kuuma kaalipiirakka folioon ja peittele leivinliinoilla. Anna piirakan hautua vielä jälkilämmössä.
Kaalikääryleet
2 kg uuden sadon keräkaalia
vettä
2 lihaliemikuutioa
Jauhelihatäyte
1 iso sipuli
reilu nokare voita
1 dl puuroriisiä
500 g naudan paistijauhelihaa
1 kananmuna
7 dl kaalia hienonnettuna
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 tl jauhettua mustapippuria
ripaus valkopippuria
Kasvistäyte
2 dl puuroriisiä
2 sipulia
reilu nokare voita
3 dl metsäsieniä, esim. suppilovahveroita tai tatteja esikäsiteltyinä
2 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
1 kaali hienonnettuna
Liemi
1 l lihalientä tai kasvislientä
0,5 dl siirappia
reilu nokare voita
Koverra kaalista kova kanta pois. Keitä kaali kokonaisena lihaliemikuutioilla maustetussa vedessä. Irrottele veitsellä uloimpia lehtiä kypsymisen aikana.
Ohenna niistä paksut lehtiruodit veitsellä. Valuta ja hienonna pienet sisälehdet täytettä varten. Levitä isot, kokonaiset lehdet työlaudalle. Säästä keitinvesi.
Valitse ja valmista täyte.
Jauhelihatäyte
Hienonna sipuli. Kuullota rasvassa. Ruskista jauheliha.
Keitä riisit kaalin keitinvedessä kypsiksi. Huuhdo ja valuta riisit. Yhdistä sipuli, riisit, jauheliha, hienonnetut kaalin pienet sisälehdet ja mausteet. Anna jäähtyä hetkisen ja lisää sitten kananmuna. Sekoita huolella.
Kasvistäyte
Keitä riisit kaalin keitinvedessä kypsiksi. Huuhdo ja valuta ne. Hienonna sipulit. Kuullota rasvassa. Lisää pannulle hienonnetut sienet. Kuullota kevyesti. Mausta ja lisää hienonnettu kaali. Jäähdytä.
Nostele valitsemaasi täytettä kaalinlehdille pari, kolme ruokalusikallista.. Kääri paketeiksi. Nostele kääryleet sopivan kokoiseen voideltuun uunivuokaan tai uunipannulle.
Ota litra kaalikeitinlientä ja liuota siihen 2 liemikuutiota. Kaada pannulle. Lisää kääryleiden päälle siirappia ja voita.
Paista kääryleitä 250 asteessa noin 10 minuuttia. Kypsennä 150 asteessa noin puolitoista tuntia. Valele kääryleitä paistinliemellä paiston aikana.