Satuin sivukorvalla kuulemaan äskeisellä Lapin reissullani, miten paikalliset kahvikupposen äärellä ihmettelivät ihmisten kadonneita käytöstapoja. Julkisille levähdyspaikoille ja laavuille saavuttaessa, kohtaa nykyään itsekästä käyttäytymistä, joka häiritsi oikeutetusti Lapin miesten mielenrauhaa. Laavuille tulijoita ei enää kuulemma tervehditä. Ihmisiä kohdellaan siellä kuin ilmaa. Yhtään ystävällistä sanaa ei heru.

Itsekkäät laavun valtaajat saattavat supista keskenään ja ulkopuolinen saa vain yrmeitä katseita. Saatetaan pistää tupakaksi, vaikka moni lähtee vaellusreiteille nimenomaan puhdasta ilmaa saamaan. Tupakansavua ei haluta keuhkojen kiusaksi. Nuotionsavu riittäisi mainiosti. Röökaajilla olisi tilaa mennä vähän sivummalle tupruttelemaan.

Satuin myös kuulemaan junamatkalla, miten ihmiset ovat tulleet kovin itsekkäiksi. Tutuille saatikka ventovieraille ei enää avata ovia, eikä muillakaan tavoin olla kohteliaita. Oli kuulemma yksikin äiti lapsilaumoineen liikkeellä. Molemmat kädet olivat kantamuksia täynnä ja sisään junaan hän oli pyrkimässä. Oli kysynyt ystävällisesti, voisiko oven vieressä seisova painaa oven aukaisunappia. Oli kysynyt molemmilla kotimaisilla, elekielellä ja yhdellä kansainvälisellä. Ei herunut apua. Piti laskea kantamukset loskaan ja painaa nappia itse.

Näin videon, jossa valtiovarainministeri Alexander Stubbin puhe eräässä yliopistossa keskeytettiin äänekkäin vastalausein ja lisäksi myöhemmin hänen päälleen heitettiin jotain juomaa. Ei tämä ole sivistysvaltiolle sopivaa käytöstä. Tyytymättömyys ministeriin on esitettävä sivistyneemmin. Vai pitäisikö vaatia ministereiltä sen verran kunnioitusta parlamentarismia kohtaan, ettei valehdeltaisi eduskunnassa ihan päin naamaa?

Eräs palvelualalla toimiva yrittäjä kertoi ihmettelevänsä sitä, että joku pystyy asioimaan sanomatta juuri mitään. Ei ainakaan sano asioidessaan mitään kohteliasta. Asiakas mumisee jotain epäselvää, nyökkäilee, jos sattumoisin arvattiin hänen asiansa oikein ja lähtee sitten vähin äänin pois. Tällaiseen taitaa pystyä vain suomalainen?

Työpaikoilla emme juurikaan tervehdi toisiamme. Hyvää huomenta ja moi voi sanoa itsekukin meistä vaikkapa aloittaen heti huomenna. Hyvä tarttuu hyvään.

KUKA?

KauppaSuomen kolumnisti, filosofian tohtori Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen tietokirjailija, suosittu terveysbloggaaja, ravintoasiantuntija ja monelle tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija.

Löydät lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/ ja http://ravintokirja.fi/