Tanssi- ja taidegeenit!
Pia-Maria Pohto ja hänen Olivia-tyttärensä ovat aloittaneet tanssiharrastuksen 6-vuotiaana. Nyt he tanssivat jyväskyläläisen SalsaStudion koulutusryhmissä. Molemmat myös kilpailevat. Tanssin ohella kuvataide yhdistää äitiä ja tytärtä.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Pia-Maria Pohto
Baletti oli Pia-Maria Pohdon mielestä pikkutyttönä ihaninta, mitä hän tiesi.
– Äiti veikin minut 6-vuotiaana balettitunneille. Harrastin balettia tiiviisti 16-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen halusin kokeilla muitakin tanssimuotoja.
49-vuotias Pia-Maria on syntynyt Loimaalla. Hän asuu perheineen, aviomiehensä ja perheen kolmen lapsen kanssa Muuramessa. Perheen ilona haukahtelee kolme koiraa.
Baletin lisäksi Pia-Maria on harrastanut eri tanssikouluissa jazztanssia, modernia tanssia, zumbaa, lyrical jazzia ja bailatinoa.
– Jyväskyläläisellä SalsaStudiolla olen käynyt nelisen vuotta eri tanssitunneilla. Siellä aloitin salsasta ja zumbasta, nykyisin olen käynyt showlatino-tuntien lisäksi contemporanio-, ladies style-, reggaeton- ja dancehall- sekä kesäisin despelote -tunneilla.
– Koreotuntien lisäksi myös tekniikkatunneilla kannattaa käydä, Pia-Maria vinkkaa.
Pia-Marian 16-vuotias Olivia-tytär kulkee äidin askelissa.
– Olivia aloitti tanssiharrastuksen saman ikäisenä kuin minä, eli 6-vuotiaana. Aluksi hän kävi Pikku Myy-jumpassa Muuramen Syke -liikuntaseurassa. 9-vuotiaana Olivia kiinnostui katutanssista. Hän tanssi Sykkeen Street -ryhmässä muutaman vuoden, kunnes halusi kokeilla muitakin tanssimuotoja.
SalsaStudion dancehall-tunnit Olivia löysi keväällä 2017 ja pääsi samana syksynä mukaan vuonna 2014 perustettuun Rumble Squad-koulutusryhmään.
Kun Olivia oli 13-vuotias, tanssikoulun kevätnäytöksessä Pia-Maria oivalsi, miten lahjakas Olivia on lajissaan.
– Sen jälkeen etsin ahkerasti hänelle eri tanssikouluvaihtoehtoja, joista SalsaStudion tarjonta vaikutti monipuolisimmalta.
Olivia on osoittautunut innokkaaksi tanssijaksi. Vuosi sitten hän suunnitteli ja ohjasi koulunsa yhdeksänsien luokkien ysigaalan tanssikoreografiaa ja sai opiskelijoiden ”Vuoden tanssija”-diplomin. Opintoihinsa liittyvän työssäoppimisjakson hän suoritti alkuvuonna Gradian musiikki- ja tanssi -koulutusalan tanssinopettajana sekä junioreille että aikuisille. Aluksi hän ohjasi vain alku- ja loppuverryttelyt, mutta hetken päästä suunnitteli ja ohjasi jo koreografiatkin.
Seuraako Olivia jalanjälkiäsi myös kuvataiteen saralla?
– Kyllä, hän on lahjakas kuvittaja. Jääkaappimme ovi on ollut aina täynnä Olivian piirustuksia! Peruskoulun päättötyön, ison tutkielman, hän teki sarjakuvataiteesta, Pia-Maria vastaa.
Jyväskyläläisen SalsaStudion Las Candelas ShowLatino-koulutusryhmä, johon Pia-Maria kuuluu, harjoittelee pääsääntöisesti kahdesti viikossa, ja kisojen edellä useammin.
– Pari viikkoa ennen kisoja harjoitukset ovat melkein päivittäin.
Lisäksi Pia-Maria harjoittelee omatoimisesti, etenkin ennen kisoja, keikkoja ja näytöksiä. Muun tanssia tukevan liikunnan ja lihashuollon hän sanoo olevan itsellään vähän retuperällä.
– Päivätyön, yrittäjyyden ja perustanssitreenien lisäksi ehdin oikeastaan vain koiranulkoilutuslenkeille. Koetan kuitenkin vähintään venytellä iltaisin.
Luonteensa ominaisuuksista tanssiin hyvin sopiviksi Pia-Maria nostaa sosiaalisuuden, mielen joustavuuden sekä sitkeyden ja letkeyden.
Vartalonhallinta, koordinaatio ja notkeus ovat hänen mukaansa tanssijalle tarpeellisia fyysisiä ominaisuuksia.
– Ryhmässä on hyvä olla sosiaalinen ja kannustava, joustavuuttakin tarvitaan. Kritiikkiä pitäisi osata sietää, ja aina välillä epäonnistumisiakin tulee.
Kisoihin valmistautuessa auttaa hyvä paineensietokyky ja kisojen aikana keskittymiskyky. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin motivaatio.
– Muut ominaisuudet eivät pääse oikeuksiinsa, jollei motivaatiota löydy tarpeeksi, hän painottaa.
Pia-Maria , millainen klick kuuluu mielessä, kun oivaltaa tanssin koreografian?
– Oikeastaan oivallus tulee toistojen kautta. Koreografiat opetellaan osissa, jotta ne menisivät lihasmuistiin, ennen kuin opetellaan taas uutta. Kun opettaja näyttää koreografian uuden pätkän, se näyttää uskomattoman hienolta ja vaikealta. Kun muutaman harjoituskerran päästä sitä sitten vetää itse, on fiilis aika hieno!
Pia-Maria nauttii myös ShowLatinon naisellisista asuista.
– Tanssiessa hapsut ja rimpsut heiluvat kivasti. Niitä saa olla sopivasti, muttei liikaa.
Hän korostaa, että tanssi on aina esteettinen elämys.
– Parhaimmillaan tanssi on huumaavan kaunista katseltavaa. Etenkin kisoissa kaiken tulee olla tiptop yhtenäisistä korkokengistä kampauksiin ja tekoripsistä kynsilakan värisävyyn. Se tuo myös hyvää fiilistä esitykseen.
Tanssiharrastuksen kustannukset riippuvat Pia-Marian mukaan siitä, miten monta kertaa viikossa käy tanssitunneilla.
– Jos käy yhdellä tunnilla viikossa, se maksaa tanssikoulusta, tunnin pituudesta ja sisällöstä riippuen noin 8–15 euroa/kerta. Lukukausimaksut liikkuvat välillä 120–220 euroa/kausi. Opiskelijoille ja työttömille hinnat ovat yleensä edullisemmat. Innokkaimmat voivat hankkia rajattoman tanssipassin, silloin voi tanssia sydämensä kyllyydestä.
SalsaStudiolla koulutusryhmien jäsenet maksavat muiden tuntien lisäksi omista harjoitustunneistaan osallistumismaksun, jolla katetaan opetustunnit, kisaharjoitukset sekä esiintymisasut.
– Uusiin ystäviin tutustuminen ja yhteiset kisajännityshetket ovat kuitenkin täysin ilmaisia – ja ihania! Pia-Maria muistuttaa.
Pia-Marian Las Candelas -tanssiryhmässä on tätä nykyä yhdeksän naista, ikähaitari on 42 vuodesta 55 vuoteen. Tanssiryhmä myös kilpailee.
– Kilpailemme yli 30-vuotiaiden Aikuiset 2-sarjassa. Kun nuorin meistä täyttää 45 vuotta, voimme kilpailla Aikuiset 3 -sarjassa.
Latino Show SM-kilpailujen kokoonpanoon tarvitaan yleensä seitsemän tanssijaa.
Huhtikuussa Las Candelas osallistui Seinäjoella järjestettyihin Disco ja Latino Show SM-kisoihin.
– Las Candelas ylsi Latino Show -pienryhmien Aikuiset 2-sarjassa (yli 30-vuotiaat) sijalle 13. Taaksemme jäi saman verran tanssiryhmiä.
– Ryhmämme on ollut kasassa kolme vuotta ja olemme kivasti parantaneet koko ajan sijoitustamme. Osallistuimme toukokuussa myös katutanssipainotteiseen Show of The Year-kisaan, jossa Aikuiset 2-sarjassa sijoituksemme oli 12. Olimme sarjassamme ainoa, joka oli mukana ShowLatino-koreografialla, Pia-Maria kertoo.
Kahtena ensimmäisenä toimintavuonna Las Candelas osallistui ainoastaan keväisin järjestettäviin LatinoShow SM-kisoihin, mutta tänä keväänä myös Show of The Year -kisoihin.
– Kisa- ja esiintymiskokemusta onkin hyvä kartuttaa, Pia-Maria huomauttaa.
Tanssikausi alkaa taas syksyllä
– Mietimme sitten valmentajamme Suvin kanssa tulevat kisat ja esiintymiset. Ainakin keväisiin SM-kisoihin menemme, mutta luulen, että päädymme kisaamaan muuallekin. Kummasti se nälkä kasvaa syödessä! Pia-Maria naurahtaa.
Pia-Marian Olivia-tytär tanssii SalsaStudion koulutusryhmässä, Dancehall-ryhmä Rumble Squadissa. Myös Olivian tanssiryhmä osallistui Seinäjoella järjestettyihin, huhtikuisiin SM-kisoihin.
– Seinäjoen SM-kisojen Caribbean Show -sarjassa he saivat hopeamitalin, samoin kuin Battle4Peace -tanssikisoissa Helsingissä kuukautta myöhemmin. Valmiina plakkarissa heillä olikin muun muassa viime joulukuun Caribbean SOTY (Show Of The Year) kisojen pronssimitali, Pia-Maria kertoo.
Kuvittaja , lastenkirjailija ja tarinallistaja Pia-Maria Pohto on luonut Keski-Suomeen oman tomminkaisen, Santtutontun, jossa yhdistyy niin tonttumaisia kuin menninkäismäisiä piirteitä. Pia-Marian kirjoittama ja kuvittama, viime vuonna ilmestynyt ensimmäinen kirja Santtutontusta, Santtutontun matka Suomen sydämessä – Lastenkirja Keski-Suomesta kertoo tämän pikku tomminkaisen iloisista vierailuista aivan oikeissa paikoissa Keski-Suomessa. Matkansa päätteeksi Santtu jäi savusaunatontuksi Jämsän saunakylään. Vanhemmat saivat lähettää kirjaan lastensa kuvia, ja nämä kuvat pääsivät mukaan kirjan tarinaan ja kuvitukseen.
– Sen verran tonttusen reissuvarpaita alkoi nyt kesällä kuitenkin kutitella, että se lähti taas uudelle reissulle, Pia-Maria kertoo.
Myös tästä kesäreissusta on tulossa kirja.
– Tähänkin kirjaan vanhemmat saavat lähettää lastensa kuvia, jotta myös lapset pääsevät taas mukaan kirjan kuvitukseen ja tarinaan. Mukaan kirjaan mahtuu vielä kohteita, kannattaa ilmoittautua tai ilmoittaa Santulle kiva paikka.
Kuvien lähetys ja kaikki tiedustelut onnistuvat helposti nettisivuilla osoitteessa www.santtutonttu.fi.
Tuleeko myös Santtutonttu joskus tanssimaan?
– Ohjelmapalvelu Santtutontun, Sädekeijun ja Pelle-Akustin satuseikkailu pyörii nyt ensimmäistä kesää. Tilaamani hahmoasu onnistui hienosti, ja tonttuilua onkin jo näkynyt useassa keskisuomalaisessa paikassa heinäkuusta alkaen. Luvassa on sirkuspellen taikatemppujen lisäksi tanssiaskelia, loruja ja iloista laulelua yhdessä lasten kanssa, Pia-Maria kertoo.
Myös pelkkää Santtutonttua tai sitten Sädekeijua ja Santtua kahdestaan voi tilata esiintymään pieniin ja suuriin lastentapahtumiin.
Tiedätkö, mitä on heplukeplukävely? Jos et, se selviää satuseikkailusta.
”– Parhaimmillaan tanssi on huumaavan kaunista katseltavaa.”
”– Muut ominaisuudet eivät pääse oikeuksiinsa, jollei motivaatiota löydy tarpeeksi.”
KUKA?
Ikä: 49 v
Syntymäpaikka: Loimaa
Asuinpaikka: Muurame
Ammatti: Hallituksen sihteeri, lastenkirjailija ja kuvittaja, graafikko, muotokuvataiteilija, taideyrittäjä
Perhesuhteet: Naimisissa, kolme lasta (ja kolme koiraa)
Harrastukset: Tanssi ja hauvelit
Elämän motto: Luovuus kunniaan!