Parturi-kampaaja Seija Rauman mukaan kasvonpiirteisiin soveltuva hiustyyli on kuin taulun kehys, raamit, jotka tuovat esille kasvojen parhaat puolet. Olennaista on saada kasvot hehkumaan ja ihminen viihtymään itsessään.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Kaustisella toimiva kampaaja Seija Rauma ei juokse hiustrendin perässä. Toki hän tietää hiusmuodin viimeisimmät muoto- ja värituulet, koska hän seuraa alaa netistä, lehdistä sekä osallistumalla jatkuvasti kampaamo- ja parturialan koulutuksiin.

Kokkolassa syntynyt, siellä parturiksi opiskellut ja Valkeakoskella oppisopimuksella kampaajaopinnot käynyt Seija on työskennellyt sekä Kokkolassa että Helsingissä. Seijan Salonki parturi-kampaamoyritys hänellä on ollut Kaustisella viisitoista vuotta.

Kaustiselle 52-vuotias Seija muutti aikoinaan rakkauden perässä. Avioliitostaan Seijalla on neljä lasta, lastenlapsia on seitsemän. Tätä nykyä hän on sinkku.

Naisten kampaamopalveluiden lisäksi Seijalla on laaja skaala miesten parturipalveluita, kuten parran muotoilua ja värjäystä sekä rintakarvojen värjäystä. Hän tekee myös hiusten pidennyksiä sekä juhlameikkejä.

Seijan Salongista saa lisäksi hieroja-kosmetologi Terhi Salmelan tekemiä erilaisia hierontoja, kuten klassista hierontaa, kuumakivihierontaa ja intialaista päähierontaa sekä geelikynsiä ja ripsipidennyksiä, ruiskurusketusta ja ihokarvanpoistosokerointia. Terhin palveluvalikoimiin kuuluu myös vatsaa litistävä Krioplast-hoito. Siinä vaikuttavina aineina ovat muun muassa vihreä tee, merilevä sekä hevoskastanjan ja rosmariinin eteeriset öljyt.

– Terhi on koulutukseltaan myös floristi, joten vaikkapa morsian saa meiltä täydellisen lookin kampauksesta morsiuskimppuun saakka, Seija toteaa.

Kun asiakas istuu Seijan Salongin kampaamotuoliin, Seija aloittaa työnsä tarkastelemalla asiakkaan kasvopiirteet.

– Jaan kasvot kolmeen osaan: hiusrajasta kulmakarvoihin, kulmista nenän alaosaan ja nenän alaosasta leuan kärkeen. Näin saan selville kasvojen mittasuhteet sekä sen, missä kohtaa asiakkaan kasvoja ovat hänen parhaat, korostettavat puolensa ja mitä voisi vähäsen häivyttää. Pyrin ”näkemään” asiakkaani ilman hiuksia ja sitten pohdin, millainen hiustyyli ja väri sopisivat hänen kasvoilleen, toki myös hiuslaatu määrittää hiusten leikkauksen mallia.

Olennaista on saada Seijan mukaan kasvot esille ja hehkumaan; ikään kuin kuoria esille ihmisen omin itsensä, jossa yleensä myös viihtyy ja tuntee olonsa kotoisaksi.

– Hiukset antavat raamit kasvoille, tuovat ne esille.

Hiusten hoitamiseksi Seija suosittelee kotihoitoon laadukkaita shampoota ja hoitoainetta. Väriaineiden ja muotoilutuotteiden jäämiä olisi hyvä silloin tällöin pestä hiuksista pois syväpuhdistavalla shampoolla. Kuiva päänahka kertoo Seijan mukaan lähes aika liian tiheästä hiusten pesemisestä. Pesuvälien harventamisen ohella hän suosittelee laadukkaalla tuotteella tehtävää päänahkaa hellivää öljyhoitoa.

– Monipuolinen ja ravintorikas ruoka hoitaa hiuksia sisältäpäin, erityisesti kalavoittoinen ravinto saa hiukset kiiltämään, vinkkaa Seija.

Seijan yrittäjäntielle on myös mahtunut murheita. Kaustisella Seijan liike on palanutkin.

– Jatkoin heti toimintaa uusissa tiloissa.

Neljä vuotta sitten häneltä leikattiin selkä ja käsi. Lääkäri oli sitä mieltä, että kampaajantyöt saavat jäädä. Seija päätti, ettei luovu rakkaasta työstään, vaan sitkeästi kuntoutti itsensä leikkauksien jälkeen takaisin työkuntoon.

– Yksityisyrittäjyys on minulle niin luontainen työntekemisen muoto, etten osaisi muuten olla. Olen rakastunut vapauteen! Seija naurahtaa.

”– Jaan kasvot kolmeen osaan: hiusrajasta kulmakarvoihin, kulmista nenän alaosaan ja nenän alaosasta leuan kärkeen. Näin saan selville kasvojen mittasuhteet.”