Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Risto Isohanni

Vahva, tasainen latva on suosiossa tyttöjen hiusmuodissa.

– Monet tytöt leikkauttavat nyt pitkät hiuksensa polkkatukaksi. Polkkatukan pituus vaihtelee leuanlinjasta solisluihin. Vahvan latvan ohella jotkut tytöt suosivat kevennettyä latvaa, kertoo Annika Halme , Hiustalon Lahden Paavolan liikkeen esimies.

Kerroksittain leikattu hius ei Annikan mukaan ole nyt aallon harjalla. Letitykset sen sijaan ovat kova juttu. Tytöillä lyhyt hiusmallikin pitää pintansa; valttikorttina lienee lyhyen hiuksen helppous.

Kouluikäiset tytöt suosivat hiuksiin jätettäviä hoitoaineita, esimerkiksi hoitavia öljyjä shampoon ja huuhdeltavan hoitoaineen lisänä. Muotoilutuotteena suolasuihke on suosittu, kuten myös erilaiset kiiltoa antavat geelit.

Miltäs näyttävä t poikien pääasiat?

– Poikien suosikkihiusmalleista ”ananas”-tukat alkavat hävitä, nyt siirrytään selvästi parturoidumpaan malliin, Annika vastaa.

Ananas-mallissa hiukset on sivuista ja takaa lyhyet, ja päälliosa on selkeästi pidempi, sen saa vaikka kiinni ponnarille. Nyt tällaisesta hyvin tarkkarajaisesta mallista siirrytään häivytetympiin malleihin.

– Yhtenä suosikkina pojilla nostaa päätään ”ysäritukka”, jossa on keskijakaus ja pitkä päällisosa, sellainen oli esimerkiksi tähtinäyttelijä Leonardo DiCapriolla nuoruusvuosinaan. Ysäritukkaan on helppo siirtyä aikaisemmasta ananas-mallista, toteaa Annika.

Pojat muotoilevat hiuksiaan mattapintaisella vahalla. Geelit ovat myöskin nousseet suosioon, joilla saa aikaiseksi muutakin kuin wet look -tyylejä.

Pienillä pojilla ”ananas” edelleenkin on kovaa huutoa.

– Välillä siitä on kuullut mitä hauskimpia nimityksiä, esimerkiksi banaanitukka, kiteyttää kentän kuulumisia Iina Juutinen Hiustalon pääpaikalta Tampereelta.

Hänen mukaansa alle kouluikäisillä pojilla suosittuja ovat myös mallit, joissa sivut ja niska on ajettu koneella ja joissa on joko tosi lyhyt, saksilla leikattu päälliosa, tai pidempi sivulle kammattava “herrasmiestukka”.

– Lapset ovat mielestäni nykyään trendi-tietoisempia kuin koskaan, ja osaavat itse pyytää tietynlaisia leikkauksia. Enää vanhemmat eivät niinkään sanele, miten lasten hiukset leikataan, vaan määrätietoiset pienemmät asiakkaat sanelevat, kuinka he haluavat hiuksensa loihdittavan, sanoo Iina.

Annika Halme neuvoo suhteuttamaan hiusten pesutiheyden hiuspohjan toimintaa.

– Yleensä hiusten pesu kaksi kertaa viikossa riittää, mutta jos hikoilee paljon tai päänahka rasvoittuu helposti, kuten usein murrosiässä tapahtuu, kun ihon talineritys vilkastuu, niin silloin hiuksia voi pestä useammin.

Hapettimen avulla tehtäviä hiusten värjäyksiä ei suositella alle 16-vuotiaalle, eli kevyt- ja kestovärjäyksiä, mutta erilaisilla tekniikoilla, jolloin aine ei joudu iho kosketukseen, se on mahdollista.

– Alle 16-vuotiaille voi tehdä esimerkiksi vaalennusaineella vaaleita raitoja tai värjäyksen suoravärillä, sanoo Annika.

Parasta sisäistä hoitoa hänen mielestään hiuksille on monipuolinen ja vitamiinirikas ruoka.