Välillä on mukava lähteä matkalle, jossa reitti on merkittävämpi kuin varsinainen päämäärä. Yksi erinomainen vaihtoehto tällaiseen matkailuun on Turun Saariston Rengastie. Se kiertää saarelta toiselle ja tarjoaa matkan varrella upeita maisemia.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Matkan varrelle osuu useita pieniä saaristopaikkakuntia nähtävyyksineen, ja tietysti myös paikallisherkkuja.

Valittavissa on kaksi reittiä; Saariston Rengastie tai lyhyempi versio eli Pikku Rengastie. Saaristossa lautat ja yhteysalukset liittävät saaret toisiinsa ja lauttakyydit ovatkin iso osa Saariston Rengastien matkailureittiä. Rengastie sisältää kaikkiaan kahdeksan ja Pikku Rengastie kolme lautta- ja yhteysaluskyytiä.

Pikku Rengastie kiertää reitin Turku-Kaarina-Parainen-Nauvo-Rymättylä-Naantali-Turku. Reitin pituus on noin 100 km. Autolla se on mahdollista kiertää neljässä tunnissa, joten Pikku Rengastie sopii hyvin päivämatkakohteeksi. Aikaa kannattaa varata hieman enemmän, jotta ehtii tutustua myös matkan varrelta löytyviin luonto- ja museokohteisiin. Näyttäviä puu- ja kivikirkkoja löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Myös Nauvon vierasvenesatama on hyvä pysähdyspaikka. Rymättylä taas tunnetaan silleistään, ja tämän suolaisen kalan pyyntiin ja valmistukseen voi tutustua Silliperinnekeskus Dikselissä.

Pidempi Rengastie kiertää saariston paikkakunnat laajemmin reitillä Turku-Kaarina-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Naantali-Turku. Matkaa kertyy noin 200 km. Autolla tämä reitti on mahdollista kiertää yhdeksässä tunnissa. Enemmän sisältöä saa jakamalla matkan kahdelle päivälle. Erilaisia majoituspalveluita löytyy runsaasti varsinkin isoimmilta paikkakunnilta Nauvo, Korppoo ja Houtskari.

Saaristossa matka-aikaan vaikuttaa merkittävästi alusten aikataulut, joihin kannattaa tutustua ennen matkalle lähtöä. Viikonloppuisin voivat myös jonot lauttarannassa kertyä pitkiksi, joten jos mahdollista, kannattaa oma matkailuajankohta valita arkipäivälle. Ilman ruuhkia ehtii rauhassa tutustua matkan varrella oleviin kohteisiin eikä tarvitse turhaan viettää aikaa jonottamalla lauttakyytiä.

Rengastiellä matkatessa kannattaa erityisesti huomioida m/s Antonian aikataulu, sillä alus tekee vain neljä edestakaista matkaa päivässä Houtskarin ja Iniön välillä. Vastaavasti Pikku Rengastiellä m/s Östern matkaa Nauvon ja Rymättylän (Hanka) välillä vain kolmesti päivässä. Nämä ovat myös Saariston Rengastien pisimmät lauttakyydiut, sillä matka molemmilla aluksilla kestää noin tunnin suuntaansa. Nämä matkat ovat maksullisia, kun taas muut lauttakyydit Saariston Rengastiellä ovat lyhyempiä (10-30 min) ja maksuttomia.

Merimatka m/s Östernillä toimii samalla myös mukavana saaristoristeilynä. Aluksella ja kahvila-ravintola ja sen aurinkokannella voi nauttia upeista saaristomaisemista, jotka näyttävät luonnollisesti parhailta mereltä käsin. Alus pysähtyy matkan varrella myös historiallisella Seilin saarella. Yhdensuuntainen matka maksaa aikuiselta 6 euroa, lapselta 3 euroa ja henkilöautolta 12 euroa.

Saariston Rengastie on mahdollista kiertää vain kesäkuukausina, sillä Antonia ja Östern -alukset liikennöivät elokuun loppuun asti. Hyödyllistä tietoa matkan suunnitteluun voi löytää mm. Saaristo-Opas 2014 kartta- ja palveluvihosta, jonka voi tilata mm. rengastie.fi-sivuston kautta. Hyödyllistä tietoa internetin kautta löytyy mm. www.rengastie.fi, www.saaristo.org ja lautta.net -osoitteista.