Lapin lasikattoisten iglujen ja revontulimatkailun suosio jatkaa kasvuaan. Tarjolla on eioota, vaikka majoitustilaa rakennetaan koko ajan lisää. Samalla matkailijoiden arvostuksissa nousevat ympäristön säästäminen, vähäpäästöisyys ja minimalismi. Näihin toiveisiin on syntynyt uusi liikuteltava majoituskonsepti, AuroraHut, jossa matkailija pääsee yöpymään lähempänä luontoelämyksiä kuin koskaan ennen, juuri haluamiensa aktiviteettien ja maisemien äärellä. Ja hyvällä omalla tunnolla jälkiä jättämättä ja vailla busseilla siirtymisiä eri kohteisiin pitkin Lappia.

Tällä hetkellä Suomen Lapissa yöpyy vuosittain reilu 2,6 miljoonaa matkailijaa ja ennuste vuodelle 2026 on jo 10 miljoonaa matkailijaa. Yöpymisissä kansainvälisten matkailijoiden osuuden ennustetaan nousevan nykyisestä 50 prosentista 70 prosenttiin. Vuosittain Lappi houkuttelee matkailijoita jo nyt 140 eri maasta. Lasikattoiset revontuli-iglut ovat kovassa kysynnässä ja loppuunmyytyjä. Matkailijat ovat valmiita maksamaan iglumajoituksesta jopa 600 €/yö.

Myös Juha Kärkkäinen käy säännöllisesti Lapissa, yleensä pilkkimässä kaukana erämaassa. Pilkkimatkoilla Juha pystyttää seurueelleen lämpimän kammin järven jäälle. Sen lämpöön on mukava majoittua ulkona vietetyn pakkaspäivän päätteeksi. Juhan seurueessa on mukana ystäviä ympäri Suomea. Vuorokauden kierto ja yöpyminen Lapin luonnon keskellä kaikkine valoilmiöineen, revontulineen, tähtitaivaineen ja hiljaisuuksineen on aina yhtä sykähdyttävä kokemus. Kaverit ovat ihastuneet Lapin luonnon kauneuteen, puhtauteen ja hiljaisuuteen. Toki myös jään alta saatuihin kirkkaiden vesien kalaherkkuihin.

Lapin lumoihin ihastuneiden ystävien kommenteissa oli usein kaipuu palata takaisin kokemaan samaa omien läheisten ja oman elämänkumppanin kanssa. Tästä lähti kehittymään ajatus täysin varustellusta kammista, jonka voisi viedä valmiina juuri sinne, missä voi kokea olevansa keskellä luontoa, riittävän etäällä täyteen rakennetuista turistikeskuksista ja niiden valoista ja hälinästä.

Ideasta ympäristöystävälliseksi matkailukonseptiksi

Palattuaan eräältä Lapin reissulta Juha jatkoi kammin ideointia. Suunnitteluun hän otti mukaan Ylivieskan Centria-ammattikorkeakoulun, jossa tuli idea lasiseinistä. Revontulikammi ja kehittyvä konsepti sai nimen AuroraHut.

Konseptin pääosassa on nykyaikainen ja moderni kammi, joka on mahdollista viedä erämaan ankariin olosuhteisiin. Koska AuroraHut on liikuteltava asumus, ja sen rakennusoikeuteen laskettava kerrosala jää alle kymmenen neliön, se ei tarvitse tavallista rakennuslupaa eikä hidasta ja kallista kaavoitusbyrokratiaa. Konseptin ideana on se, että AuroraHut -kammeja voidaan viedä kauaskin erämaahan ja luoda halutun kokoinen majoitusalue vaikka järven jäälle. Kesän tullen AuroraHut voidaan siirtää toiseen paikkaan jälkiä jättämättä.

AuroraHut eroaa muista lasi-igluista juuri siinä, että se voidaan ”rakentaa” herkkään Lapin luontoon maata ruopimatta, puita kaatamatta ja tiestöjä ja putkilinjoja maastoon raivaamatta. Tavalliset rakentamisen aiheuttamat monet päästöt ovat poissa. Materiaalit on valittu kestämään sään ankaraa rasitusta paremmin kuin aikaisemmat kammit, jotka ovat lahonneet jo pois. Sähkö tuotetaan aurinkokennoilla ja lämmityksessä käytetään kotimaista uusiutuvaa biodieseliä. Ekologisessa majoittumisessa ei tarvitse tinkiä mukavuudesta. AuroraHutissa on parisängyn lisäksi WC, eteinen ja minikeittiö.

AuroraHutissa ollaan kuin taivasalla, mutta turvassa kylmyydeltä, sateelta ja tuulelta. Lattiasta kattoon ulottuvien ikkunoiden ansiosta vuoteessa olijalla on täysin esteetön näkymä maan pinnasta taivaalle. Intimiteettisuoja hoituu verhoilla. Erikoisuutena on myös pilkkiaukot lattiassa, josta voi huonon sään yllättäessä jatkaa kirkkaiden vesien kalaherkkujen pilkkimistä suoraan paistinpannulle.

Koko lomaelämys kammin äärellä

AuroraHut -kammi ei ole vain majoitustila, vaan luontoelämyksen mahdollistaja. Konseptiin kuuluu erilaisia aktiviteetteja lähimaastossa ja esim. opastettua ruoanlaittoa eränuotiolla konseptiin sisältyvillä välineillä ja raaka-aineista.

– AuroraHut -konseptiin tuo jokainen mukana oleva AuroraHut -yrittäjä oman vivahteensa. Jo paikka ja sen tarjoamat maisemat ovat aina omanlaisensa. Lisäksi yrittäjällä voi olla tarjolla esimerkiksi pilkkikalastusta, lumikenkävaellusta lähitunturiin tai husky- ja poroajelua. AuroraHut -konseptin idea onkin juuri siinä, että kaikki on koettavissa paikan päällä ja lähietäisyydellä. Matkailijoita hellitään sillä, että heidän ei tarvitse lähteä busseilla muualle katsomaan maisemia tai etsimään koettavaa, Juha valaisee.

Revontulisesongin lisäksi ympäri vuoden

Lämmin AuroraHut on talvella aitiopaikka revontulien ihasteluun kaamoksessa. Keväällä AuroraHut on oiva majapaikka pilkkimatkailijoille järven jäällä. Kun taas kesällä matkailija voi ihmetellä Lapin yötöntä yötä ilman hyttysen pistoksia. Syksyllä ruskan upea väriloisto saa uuden ulottuvuuden, kun sen pääsee kokemaan vuorokauden ympäri, alati muuttuvan valon keskellä.

Kelluvana AuroraHut voi olla kesällä myös veden päällä ja siihen voidaan liittää tilava oleskelulaituri. Vesistöt antavatkin huiman lisäalan majoitustilojen sijoittamiseen. Tuhansien järvien maana Suomella on vesistöissään peräti 34 miljoonan mökkitontin verran mielikuvituksellista AuroraHut -majoitusalaa. AuroraHut toimii siis superhienosti ilman revontuliakin. Se tarjoaa nautittavaksi koko Lapin upean kirjon.

Sinustako AuroraHut-

yhteistyökumppani?

AuroraHut -kammien lanseeraus on suunniteltu talvikaudelle 2019-2020. Tänä talvena valmistuvilla ensimmäisillä prototyypeillä haetaan kokemuksia pohjoisen Alpin ankarissa olosuhteissa.

– Etsimme nyt franchising-yrittäjiä, jotka haluavat hyödyntää Lapin matkailubuumia ja alueensa erämaaluontoa ympäristöystävällisellä mutta tuottoisalla tavalla. Homma sopii erinomaisesti vaikkapa porotilalliselle, jolla ei ole aiempaa matkailukokemusta, mutta hieno luontopaikka hyödyntämättömänä. Husky-yrittäjälle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus myös majoittaa asiakkaansa. Ja majoitusyrittäjälle AuroHut tuo helposti lisättävää majoituskapasiteettia.

Keräämme kiinnostuneita, joiden kanssa rakennamme kattavan AuroHut-majoitusverkoston eri puolille Lappia, myös Ruotsiin ja Norjaan, Juha valaisee konseptin etenemistä.

Lisätietoa ja yhteydenottolomake löytyvät osoitteesta: aurorahut.com

AuroHut laajentaa
iglumatkailun
ympärivuotiseksi

Mikä on AuroraHut?

AuroraHut kutsuu matkailijat yökylään Lapin lumoavan luonnon syliin, aitoon erämaahan, riittävän etäälle rakennettujen turistikeskusten hälinästä ja valosaasteesta. AuroraHutissa matkailija voi kokea Lapin luonnon ja sen koko vuorokauden ajan vaihtuvat valoilmiöt aidoimmillaan, kaikkina vuodenaikoina. Eikä tarvitse siirtyä muualle kokemaan muuta.

• 12-kulmainen lasiseinäinen kammi, 12 m2, kerrosala 9,5 m2

• tupa, parivuode, minikeittiö, eteinen, wc, pilkkiaukot

• aurinkokennot, uusiutuvaa dieseliä käyttävä lämmitys

• ei rakennuslupaa (liikuteltava, alle 10 m2)

• ei tavallisia rakentamiseen kuluvia vaiheita ja päästöjä

AuroraHut -konseptia tarjotaan matkailuyrittäjille tai sellaisiksi haluaville franchising-malliin pohjautuen. AuroraHut -konseptilla on helppoa ja nopeaa luoda tarpeeseen sopiva majoituskokonaisuus. AuroraHut -kammeja voidaan sijoittaa yksikseen tai ryhmiksi lähelle toisiaan. Toinen kammi voidaan esimerkiksi siirtää vanhempien kammin viereen lastenhuoneeksi lapsiperheen käyttöön.

• AuroraHut -kammi voi olla yksittäin omassa rauhassaan

• Kammeja voi olla muutaman ryhmissä omille seurueille

• Vakiosetti on 20 kammia ja huoltokodat kokkailuun

• AuroraHut -kylässä voi olla vaikka sata kammia palveluineen.