Laskukaavalla LEGO Technic-sarjan palikoilla rakentuu yksilöllisiä ja toiminnallisia pienoismalleja

Pudasjärvellä asuvat veljekset, Jesse ja Tuomas Pyykkönen hyödyntävät LEGO Technic-sarjan palikoita omien pienoismallien rakentamisessa. LEGOista syntyy aidon mallin mukaisia autoja ja työkoneita. Pienoismalleissa on aidon esikuvan mukaisia toimintoja, kuten vaihteisto, voimansiirto ja moottoreita. Autenttinen koko pienentyy pienoismalliksi poikien LEGO-kirjasta löytämällään kaavalla.

Teksti: Reetta Reinman

LEGO-huoneessa voi aistia, lähestulkoon kuulla, kun insinöörimäiset aivot raksuttavat. Ollaan Pudasjärvellä, Syötteen kylässä Pyykkösen perheen omakotitalon LEGO-harrastukselle pyhitetyssä huoneessa. LEGO-huoneen ikkunasta näkyvät Iso-Syötteen laskettelukeskuksen rinteet.

LEGO-huoneen rakentamispöytä on 2,5 x 1 metrin kokoinen. Siinä on reunat ja tahmeahko pinta, jotta LEGO-palikat eivät rakennustyön lomassa putoa, eivätkä lipsu käsistä. Huoneen seinustat ovat täynnä hyllyjä, joissa olevissa laatikoissa on tarkasti ja siististi lajiteltuina LEGO-palikoita ja muita LEGO-osia.

15-vuotias Jesse Pyykkönen ja hänen 10-vuotias pikkuveljensä Tuomas ovat harrastaneet LEGO-rakentamista siitä saakka, kun LEGOt ovat pysyneet poikien käsissä.

– Noin yksivuotiaasta! äiti, Kati Pyykkönen naurahtaa.

Ensin pikkukäsissä pysyivät isot LEGOt. Iän ja taitojen karttuessa LEGOt ovat pienentyneet ja LEGOista rakentuvat pienoismallit monimutkaistuneet.

Pojat käyttävät pienoismallien rakentamisessa LEGO Technic-sarjan palikoita, mutta he toimivat siten, että he rakentavat ensin ostamansa paketissa olevan Technic-sarjan tuotteen, sitten purkavat sen, lajittelevat kaikki LEGO-palikat ja muut osat omiin laatikoihin, ja käyttävät osia omien pienoismalliensa rakentamisessa.

Sähkömoottoreilla toimivia pienoismalleja he rakentavat esimerkiksi autoista, työkoneista, kuten kaivinkoneista ja metsäkoneista sekä muista kulkuneuvoista.

– Viimeisimpänä rakensin Hennessy Velociraptor 6x6 avolavan. Auto on noin 70 senttiä pitkä. Siinä on muun muassa 4-vaihteinen vaihteisto ja 6-pyöräveto. Sisusta jäljittelee aitoa, ohjaus ja ohjauspyörä toimivat kauko-ohjaimesta. Keskitasauspyörästön lukko auttaa maastoajossa, auton jokaisessa pyörässä on alennusvaihteet. Sähkömoottoreita avolavassa on viisi, Jesse kertoo.

LEGO-palikoita Hennessy Velociraptor 6x6 avolavassa on noin viisituhatta.

Velipoika Tuomas on rakentanut viimeisimpänä pienoismallinaan Jeep Wrangler Trailcat -maastoauton. Se on noin 30 senttiä pitkä, siinä on neliveto, 2-vaihteinen vaihteisto, toimiva jousitus sekä ohjaus ja moottorit. LEGO-palikoita Jeep Wrangler Trailcat -maastoautossa on noin tuhat.

Pienoismalleja rakentaessaan pojat toimivat siten, että kun he ovat vallinneet haluamansa mallin, jonka rakentavat – esimerkiksi auton tai työkoneen – he tulostavat netistä kyseisen kulkuneuvon kuvia ja suhteuttavat laskukaavan avulla tulevan pienoismallin eri osien koon LEGO-palikoiden kokoiseksi.

– Kaikki pienoismalleissa olevat osat ovat LEGO-palikoista koottu tai valmiita LEGO-osia, kuten esimerkiksi autojen moottorit ja paineilmajousitukset, Jesse kertoo.

Pääsääntöisesti he hankkivat LEGOT Kärkkäiseltä, erikoisempia, pienoismallien koossa tarvittavia osia he tilaavat netin kautta ulkomailta.

Tänä syksynä Jesse aloitti suururakan. Hän rakentaa LEGOista pienoismallin McLaren Senna urheiluautosta.

– Auton kuvien perusteella olen jo aika pitkälle laskenut ja tehnyt pienoismallin kaavoja, auton etuakselia olen jo alkanut rakentaa sekä suunnitella, miten teen pienoismalliin tulevan paineilmajousituksen, Jesse kertoo.

McLaren Senna urheiluauton pienoismalli tulee olemaan valmiina noin 55 senttiä pitkä ja 13 senttiä korkea. Osia siihen tulee menemään arviolta noin 3500–4500 kappaletta. Auton on tarkoitus valmistua ensi kesän LEGO-näyttelyihin.

– Koulunkäyntikin vaatii aikansa! Jesse toteaa.

Tuomaksen suunnitelmissa on seuraavana rakentaa täysin toiminnallinen rinnekone – Iso-Syötteen laskettelukeskuksen naapurissa pojat kun asuvat.

Jesse ja Tuomas käyvät aktiivisesti näytteilleasettajina LEGO-näyttelyissä maakunnallisissa näyttelyissä esimerkiksi Oulun seudulla. Tänä vuonna he olivat ensimmäistä kertaa myös mukana Helsingissä messukeskuksessa syyskuussa järjestetyssä LEGO-rakennustapahtumassa.

Tapahtumissa mukana olo on poikinut Jesselle ja Tuomakselle muun muassa lehtijutun TEK:n eli Tekniikan Akateemisten ammattilehteen sekä muuta yhteistyötä Insinööriliiton kanssa.

– Kun Jesseltä kysyttiin Helsingin näyttelyssä, mikä on ammattihaaveesi ja hän vastasi, että LEGO-insinööri, niin paikalla olleet jo valmiit insinöörit totesivat, että sinähän olet jo LEGO-insinööri! äiti kertoo.

Näyttelyissä usein myös aikuiset LEGO-pienoismallien rakentamista harrastavat miehet ja naiset tulevat kysymään Jesseltä ja Tuomakselta neuvoja ja vinkkejä.

”– McLaren Senna urheiluauto tulee olemaan valmiina noin 55 senttiä pitkä ja 13 senttiä korkea. Osia siihen tulee menemään arviolta noin 3500–4500.”