Laajis panostaa ympärivuotiseen toimintaan

Lähimatkailu kukoistaa, iloitsee Laajiksen toimitusjohtaja Lasse Niivuori. Hän muistuttaa, että Laajavuoren laskettelukeskus Jyväskylässä on lähes keskellä kaupunkia, ja näin kaupungin riennot ovat alle 10 minuutin päässä aktiivilomalaisille. Vuosittain Laajavuoren alue kokoaa noin 600 000 asiakasta. Syksyllä 2019 Laajis avaa ensilumenladun lisäksi ensilumenrinteen.

Teksti: Reetta Reinman

Ympärivuotisuus, se on ehdottomasti toimintamme pääpainoalue, toteaa Laajis Oy:n / Hiihtokeskus & Seikkailupuisto Laajavuori toimitusjohtaja Lasse Niivuori.

Laajis on jyväskyläläisen, legendaarisen Laajavuoren toiminnasta vastaava yritys. Laajavuoren hyppyrimäki – Matti Nykäsen kotimäki – on edelleen Jyväskylän kaupungin omistama ja ylläpitämä.

Diplomi-insinööri Lasse Niivuori on ollut Laajis Oy:n toimitusjohtajana syksystä 2013. Hän on myös yksi Laajis Oy:n osakkaista. Aikaisemmin 39-vuotias Niinivuori on työskennellyt muun muassa Nokialla matkapuhelinteollisuudessa sekä Sveitsissä lääketeollisuudessa.

– Se, että nyt olen Laajiksessa on osittain sattuman kauppaa, niin kuin usein työelämässä on, ja sopii erinomaisesti koko meidän perheelle, kertoo Jyväskylästä kotoisin oleva Lasse, jonka perheeseen kuuluvat vaimo sekä 7-vuotias tyttö ja 6-vuotias poika.

Ulkoilma-aktiviteeteissa viihtyvä Lasse harrastaa metsästystä.

– Metsästän pienriistaa, pääsääntöisesti jäniksiä, mutta viime vuosina metsästys on ollut vähän taka-alalla, hän toteaa. Metsällä hän käy riistarikkailla mailla Korpilahdella.

Laajiksen talvikausi on tänäkin vuonna alkanut jo lokakuun lopussa perinteisellä ensilumenladun avauksella.

– Avajaispäivänä yli 500 ihmistä kävi hiihtämässä ensilumenladulla. Erityisen ilahduttavaa on, että lapsiperheet ovat ottaneet ensilumenladun omakseen. Monen perheen pienimmät saavat Laajiksen ensilumenladulla ensikosketuksensa hiihtoharrastukseen.

– Ensilumenladun toiminnasta vastaa meillä Laajiksessa Jyväslumi, joka on meille hyvä yhteistyökumppani, sanoo Niivuori.

Laajis panostaa suuresti hiihtokoulutoimintaan, sekä laskettelu- että hiihtokouluun. Laajiksen hiihtokoulu valittiin Suomen parhaaksi vuonna 2017. Se käynnistyy tänä talvena taas normaalisti vuodenvaihteessa.

– Hiihtokoulumme on suunnattu myös aikuisille, toteaa Niivuori.

– Viikonloppuisin meillä on tarjolla ilmaisia hiihtovinkkejä niin aikuisille kuin lapsille, teemme runsaasti yhteistyötä myös alueen hiihtoseurojen kanssa.

Laajavuoren hiihtokoululla on pitkät, perinteet, yli 50-vuotiset.

Kuluvaan talvikauteen 2018-2019 Laajiksessa on tehty isoja investointeja.

– Välinevuokraamossa olemme tehneet isoja muutoksia – nimen omaan asiakkaitamme ajatellen. Asiakaspolkua on mietitty uudelleen; tämän avulla yksi jonotusvaihe on saatu karsittua. Vuokraamossa uutuutena on tarjolla 150 euron vuokrakausikortti, mikä oikeuttaa vuokraamaan talvivälineitä koko talven ajan ilman muita maksuja. Vuokraamoon avataan tänä talvena Peltosen Test Center, missä asiakkaat pääsevät testaamaan karvapohjasuksia eli skinejä. Lisäksi olemme hankkineet vuokraamoon sähköläskipyöriä, joilla pystyy liikkumaan myös talven keleissä vaivatta. Rinnepuolella Laajiksen snowpark sai neljä uutta valopylvästä; tämä lisää turvallisuutta ja laskettavuutta koko eturinteeseen, Niivuori kertoo.

Kesän 2018 aikana Laajiksen rinneprofiileja on tasoiteltu useassa rinteessä lähes 50.000 kuutiolla maamassoja.

– Rinneprofiilit ovat nyt entistä parempia laskea. Rinneprofiilien tasoituksen myötä lumetus on nopeutunut ja tehostunut merkittävästi; tämä tarkoittaa sitä, että tämän talven aikana saamme rinteitä enistä nopeammin auki, Niivuori sanoo.

Laajis on panostanut lisää lumetuskalustoon, tuplannut sen. Laajikseen on esimerkiksi hankittu uusi lumitykki.

Rinteiden ja latujen lumetus vaatii Niivuoren mukaan 5 asteen pakkasen, lisäksi ilma pitää olla riittävän kuivaa.

Syksyllä 2019 Laajis avaa ensilumenladun lisäksi ensilumenrinteen. Tätä varten tänä talvena säilötään 20 000 kuutiota lunta laskettelurinteen viereen metsän siimekseen.

– Lumi säilötään sahanpuruun, aivan kuten ennen vanhaan jäät säilöttiin sahanpuruun, Niivuori kertoo.

20 000 lumikuution säilömiseen tarvitaan noin 2000 kuutiota sahanpurua.

– Sahanpuru tulee meille lähiseudun sahalta. Sahanpuru on paitsi energiatehokas, myös ekologinen lumensäilöntämuoto. Se on sahateollisuuden jätettä uusiokäytössä, ja sama sahanpuru on uudelleen käytettävissä lumensäilömiseen talvi toisensa jälkeen, huomauttaa Niivuori.

Säilölumen tykitys lumivarastoon on tarkoitus tehdä talven kovimmilla pakkasilla, todennäköisesti helmikuussa 2019.

Yksi Laajiksen erikoisuus on maailman pisin, 630 metriä pitkä, alamäkiluistelurata. Kolmena talvena Laajiksessa on järjestetty kansainvälinen alamäkiluistelun RedBull Crashed Ice -kisa. Laajavuoressa on kisattu muissakin muodoissa, joten vuosi 2019 on kuudes kisatalvi. RedBull Crashed Ice mitellään Laajiksessa 2.2.2019. Se myös televisioidaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Myöhemmin talvella 2019 Laajiksen alamäkiluisteluradalla kilpaillaan Suomen cup.

– Laajiksen RedBull Crashed Ice -kilpailu on ainoa Crashed Ice-osakilpailu, joka käydään luonnon jäällä, kertoo Niivuori.

Laajiksen alamäkiluistelurataa jäädytetään tammikuun pakkasten aikaan pari viikkoa.

– Pohjat pitää tehdä huolellisesti, jotta saadaan paksu ja kova jää. Tämän jälkeen rataa puhdistetaan lumesta ja tehdään tarpeen mukaan huoltojäädytyksiä.

Laajiksen alamäkiluistelurata on ollut yleisökäytössä normaalisti Red Bull Crashed Ice tapahtuman jälkeen helmikuun alusta maaliskuulle.

– Meillä on myös maailman ensimmäinen alamäkiluistelukoulu, opettajina muun muassa alan huiput Arttu Pihlainen ja Markus Juola .

”– Sahanpuru tulee meille lähiseudun sahalta. Sahanpuru on paitsi energiatehokas, myös ekologinen lumensäilöntämuoto. ”
”– Yksi Laajiksen erikoisuus on maailman pisin, 630 metriä pitkä, alamäkiluistelurata.”