Rauta-asioihin perehtynyt lääkäri Tom Widenius haluaa Suomeen:

Lihan hemirauta imeytyy tehokkaasti

Raudanpuutteen oireita

Varsinkin naisten väsymyksen ja usein myös masennuksen pohjimmaisena tekijänä piilee usein rautavarastojen hupeneminen. Se ei välttämättä näy hemoglobiiniarvossa.

Sisätautien ja veritautien erikoislääkärin Tom Wideniuksen oivallusta piilevästä, oireisen raudanpuutteen yleisyydestä ilman anemiaa eivät suinkaan kaikki lääkärit hyväksy, vaikka hänen näkemyksensä perustuu pitkään lääkärikokemukseen ja vuosien perehtymiseen tieteellisten julkaisujen pohjalta.

– Työskentelin yli 20 vuotta HYKSissä aluksi erikoistuen sisätauteihin ja myöhemmin hematologina. Yli 10 vuotta perehdyin raudan aineenvaihduntaan, etenkin raudan liialliseen kertymiseen elimistöön, hän kertoo.

– Aloitettuani yksityisvastaanoton 2012 minulle avautui aivan toisenlainen maailma. Hoitoon tulvi yliväsyneitä naisia. Piti tarkkaan kuunnella potilaita ja kaikkia heidän oireitaan sekä miettiä ja tutkia asioita perusteellisesti. Meni 3–4 vuotta, että kunnolla ymmärsin, mistä on kyse. Vähitellen raudanpuutteen yleisyys ja merkitys selvisi minulle. Potilaiden oireet ovat yksilöllisiä, eikä niitä opi tulkitsemaan muutoin kuin hoitamalla.

– Arviolta joka toisella oli todellisuudessa raudanpuute, vaikka se ei näkynyt hemoglobiiniarvossa. Varastoraudan eli ferritiinin arvot olivat näillä potilailla hyvin matalia.

– Olen myös huomannut, että raudanpuute pahentaa monia kroonisia sairauksia.

Wideniuksen oma ferritiiniarvo on 300 ja hän voi hyvin.

– Miksi naisten pitäisi tyytyä 30:een tai sitä matalampiin arvoihin! Widenius huudahtaa.

– Tämä ei ole vain lääketieteellinen, vaan myös yhteiskunnallinen ongelma. Varastoraudan puute usein selittää sen, miksi kouluissa hyvin menestyvät tytöt eivät naisina kuukautisverenvuotoineen pärjääkään työelämässä. Raudanpuutteen vuoksi naisia ei ehkä nouse esimiehiksi ja urahuipuille. Tämä olisi mielenkiintoinen tutkimuksen aihe.

– Minulla on paljon kiitollisia potilaita, joiden aivosumu ja nukahtamiset miitingeissä ovat kirkastuneet ja työpäivät energistyneet raudanpuutteen hoidolla. Halvalla hoidolla on saatu hyvä hoitotulos, eli hyöty/panos -suhde on ollut hyvä verrattuna moniin muihin lääketieteen hoitotuloksiin.

Menopaussin jälkeen naisten rautavarastot alkavat luonnostaan vahvistua.

– Onhan se nurinkurista, että aktiivinen työura pitää elää raudanpuutteessa, ja vasta 60-vuotiaana on parhaassa iskussa. Naisten ferritiini ylös! Widenius tokaisee.

Suomessa tuskaillaan masennuksen ja erilaisten väsymysoireiden vyörystä työkyvyttömyyden aiheuttajana. Ferritiinin eli varasto- tai kudosraudan vajauksen vaikutus ihmisen terveyteen on ilmeinen, helposti mitattavissa ja halvalla hoidettavissa.

Tällaisessa tilanteessa Widenius ei voi hyväksyä sitä, että oireisesta raudanpuutteesta kärsiviä ei tutkita eikä hoideta.

Hän on syvällisesti paneutunut rauta-aineenvaihduntaan ja raudanpuutteen hoitoon ja kaipaisi tässä asiassa lisäopetusta lääkäreille. Hän ei kuitenkaan kelpaa näitä asioita opettamaan lääketieteen opiskelijoille, koska ei ole dosentti.

– Puoskariksikin minua on haukuttu, kun olen yrittänyt kiinnittää lääkärien huomiota raudanpuuteasioihin. Olen järjestänyt hoitoalan ammattilaisille yksityisiä luentoja raudan aineenvaihdunnasta, mutta oppi raudanpuutteesta ei tahdo mennä perille, hän kertoo.

Tom Wideniuksen mielestä olisi tärkeää, että ferritiiniarvoa seurattaisiin jo äitiysneuvolassa, myös gynekologiassa, mielenterveyden hoidossa ja muillakin lääketieteen erikoisaloilla.

”Hematologi Tom Widenius sanoo, että varastoraudan puutteessa rautaa saa syödä 100–200 mg/vrk 6–12 kk ihan turvallisesti. ”

MIKÄ?

Rautaa/100 grammaa

Ferritiini on raudan varastoproteiini. Proteiinikuoresta (apoferritiini) ja sen sisällä olevista rauta-atomeista koostuva ferritiinimolekyyli antaa mahdollisuuden varastoida rautaa sen biologisessa muodossa ja samalla suojata soluja ionisoidun raudan toksiselta vaikutukselta. Veren ferritiini on peräisin luuytimen, pernan ja maksan soluista ja sillä on suora kvantitatiivinen sidos niissä sijaitseviin elimistön tärkeimpiin rautavarastoihin.

Basilika, kuivattu 89,8

Oregano, kuivattu 44,0

Veri 41,9

Maksa, sian 31,4

Mustapippuri 28,9

Veriohukainen 21,6

Vehnänlese 20,0

Poronmaksapihvi 18,5

Maksapihvi, leivitetty 15,6

Soijarouhe 13,7

Merilevä, kuivattu 12,7

Linssi, kuivattu 11,1

Chiansiemen 9,6

Ruislese 9,5

Pellavansiemen 8,2

Kauralese 8,0

Purukumi 7,4

Siemennäkkileipä 6,6

Nyhtökaura 6,0

Cashewpähkinä 6,0

Munankeltuainen 5,9

Lesemuro, täysjyvä 5,7

Pähkinämysli 5,7

Hapankorppu 5,5

Tumma suklaa 80% 5,5

Lähde: Fineli.fi; eniten rautaa -lista