Aterian päätteeksi vietnamilaisessa ruokailussa nautitaan raikkaista hedelmistä

Vietnamilainen ruoka soveltuu mainiosti alkuvuoden keventäjille.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Vietnamissa ruokailu päättyy yleensä raikkaisiin hedelmiin, tarjolla on esimerkiksi mangoa, ananasta, passionhedelmiä, viinirypäleitä tai vesimelonia, kertoo Rosa Nguyen-Nykänen. Hän ja miehensä Sami Nykänen ovat pyörittäneet elokuusta 2018 Jyväskylän keskustassa Yliopistokatu 26:ssa vietnamilaista ravintolaa nimeltään Fit.

– Nimi Fit viittaa vietnamilaisen ruoan terveellisyyteen, Rosa kertoo.

– Vietnamilaisessa ruoanlaitossa käytetään runsaasti kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä, ja ennen kaikkea tuoreena. Keittoja on paljon. Samoin meren eläviä ja tofua sekä mung-papuja.

Jauhoisia ja kermaisia kastikkeita vietnamilaisessa ruoanlaitossa ei suosita, eikä myöskään perunaa. Perunan sijalla suositaan bataattia. Nuudelit on usein valmistettu tapiokatärkkelyksestä. Tapiokatärkkelys on luonnollisesti gluteenitonta maniokki- eli cassavakasvin juuresta valmistettua tärkkelystä. Tapiokatärkkelys on kaikista tärkkelyksistä vähiten prosessoitu. Ympäri maailmaa tapiokaa käytetään esimerkiksi leivonnaisissa, keitoissa ja vegaanisen juuston valmistukseen. Tapiokatärkkelys tai tapiokajauho tuo rapeaa rakennetta sekä sekä sitkoa gluteenittomiin leivonnaisiin. Tapiokatärkkelys soveltuu monenlaiseen leivontaan, sillä voi korvata kananmunan ja suurustaa kiisseleitä tai keittoja.

Lihaakin – nautaa, possua ja kanaa – Ravintola Fit:in listalla on, mutta se on suikaloitu ohuiksi suikaleiksi ja hyvin kevyesti wokattu yhdessä kasvisten kanssa, ja tarjotaan riisin kera. Suomalaistyylistä paistamista vietnamilaisessa keittiössä vältetään.

– Suurin osa ravintolamme ruoista on maidottomia, laktoosittomia ja valtaosaltaan myös gluteenittomia, kertoo Sami Nykänen.

Maidon ja kerman sijalle nesteinä ruoanlaitossa käytetään kookosmaitoa ja kookoskermaa sekä kookosvettä.

– Vietnamilainen ruoka erottuu Thaimaan tulisuudesta ja Kiinan hapanimelyydestä siinä, että ruoan ominaismaku pyritään aina pitämään keskiössä, sitä ei peitetä liian tulisiin mausteisiin, Rosa ja Sami painottavat.

Toki myös vietnamilaisessa ruoanlaitossa käytetään aasialaistyylisiä mausteita, perusmausteina inkivääri, valkosipuli, chili ja kurkuma. Sipuleita suositaan valkosipulin ohella runsaasti muitakin, kuten kevätsipulia ja salottisipulia. Ravintola Fit:ssä ruoan tulisuusasteen saa valita. Ateriavaihtoehtoja on myös lapsille.

Ravintola Fit:in kokki on vietnamilainen.

– Tämä takaa, että tarjoamamme ruoka on varmasti alkuperäisen vietnamilaisen keittiön mukaista, sanovat Rosa ja Sami.

Asiakaspaikkoja ravintolassa on 40. Henkilökuntaa on kolme: Rosa, Sami ja kokki sekä kiireapulaisia sesongin mukaan, yleensä ainakin lounasaikaan.

Rosa on tullut Suomeen viitisen vuotta sitten. Hän opiskeli sairaanhoitajaksi. Samin tavattuaan alkoi mielessä kyteä ajatus omasta vietnamilaisesta ravintolasta, josta myös Sami innostui; molemmilla on intohimona hyvä ja terveellinen ruoka. Sami on aikaisemmin työskennellyt metallialalla.

– Tämän paikan, Yliopistokatu 26:n löysimme sattumalta, ja olemme olleet siihen oikein tyytyväisiä.

Lounas Ravintola Fit:ssä on arkisin 10.30–15, sen jälkeen ja viikonloppuisin annokset tilataan menusta.

– Kaikki annokset sekä lounaan saa mukaan take awayna, sanoo Sami.

Talvipäivän lämmikkeeksi Ravintola Fit:iin voi poiketa juomaan ”Xanh” cocktailin. Tässä perinteisessä vietnamilaisessa, raikkaanmakuisessa terveysjuomassa on vihreää teetä, hunajaa, limettä ja minttua.

Ravintolan sisustukseen sekä ruoanvalmistus-, ruokailu- ja tarjoiluastioiksi Rosa ja Sami ovat löytäneet paljon kätevää, mukavaa ja nättiä Kärkkäiseltä, J. Kärkkäinen Oy:n yritysmyynnin kautta.

– Kärkkäisen yritysmyyjä Jari Aholan kanssa yhdessä pohdimme, mitä tarvitsemme. Jari usein tuo meille tuotteet suoraan ravintolaan, ja paljon käymme myös itse Jyväskylän Palokassa Kärkkäisen tavaratalossa, siellä tekee aina upeita löytöjä.

”– Sipuleita suositaan valkosipulin ohella runsaasti muitakin, kuten kevätsipulia ja salottisipulia.”