Makramee-solmeilu sai alkunsa 1200-luvulla arabien kehittämänä

Laura Pisto esittelee makrameen tekemistä Jyväskylän Kärkkäisellä kodintekniikkaosastolla lauantaina 23.2.2019 kello 11–16 välisenä aikana.

Teksti: Reetta Reinman

Kädentaitoyritys Pistolan sielun ja sydämen, Laura Piston , löytää työhuoneeltaan Vaajakosken keskustasta. Oma työtila Lauralla on ollut joulukuusta 2018, kädentaitoaiheisten kurssien järjestämisen hän aloitti reilu vuosi sitten.

Laura opettaa kursseillaan muun muassa makrameeta eli solmeilua, luonnonmukaisen shampoon ja saippuan valmistamista, hartsikorujen tekemistä, betonitöitä ja opitaanpa kursseilla myös unelmasieppareiden tekemistä.

Kursseja Lauralla on lapsille ja aikuisille erikseen sekä myös kursseja, jotka on tarkoitettu yhdessä lapsille ja aikuisille, vaikkapa mummi ja lastenlapsi tulevat yhdessä nauttimaan kädentaitokurssista.

Jyväskylässä syntynyt ja asuva, 39-vuotias Laura on ollut lapsesta saakka innokas käsitöiden tekijä. Hän kasvoi käden taitoja osaavassa ja arvostavassa ilmapiirissä.

– Äiti ompeli meidän lasten vaatteet. Isä on aina ollut taitava käsistään, puhutaan sitten metallista tai puusta.

– Vanhemmiltani opin, että työt tehdään aina kunnolla ja niin hyvin kuin osataan, Laura kiittää.

Koulutukseltaan Laura on tekstiilialan artesaani. Hän on suorittanut myös käsityöntekijän ammattitutkinnon. Restonomin tutkinto hänellä on palvelujentuottamisesta ja johtamisesta. Parhaillaan hän suorittaa käsityömestarin ammattitutkintoa.

Laura kertoo , että pari vuotta sitten buumin tavoin trendikäsityölajiksi noussut makramee on edelleen suosion aallon harjalla. Makramee (engl. macramé) on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä tai pintoja.

Makramee-solmeilua tehdään erilaisilla nauhamaisilla materiaaleilla, kuten puuvillalangalla, helmilangalla, narulla ja nahka- tai muovisuikaleilla. Tekniikassa käytetään monenlaisia solmuja, joita vaihtelemalla työn ulkonäöstä saadaan koristeellinen. Makramee-työhön voidaan yhdistää helmiä, riipuksia tai muita koristeita. Solmeilemalla voidaan valmistaa monenlaisia käsityöesineitä, kuten laukkuja, koruja, seinävaatteita tai kukka-amppelin.

Mikään uusi asia makramee ei ole. Makramee-solmeilu sai luultavasti alkunsa 1200-luvulla arabien kehittämänä. Arabikäsityöläiset solmivat tekstiilien päiden ylimääräiset langat reunakoristeiksi. Termi makramee tulee arabian kielen sanasta migramah, joka voi tarkoittaa reunakoristelua tai kirjottua huntua. Tekniikka siirtyi maurien mukana Espanjaan ja sieltä muualle Eurooppaan.

Makramee saapui Englantiin 1600-luvun loppupuolella kuningas Vilhelm III:n hallitessa, ja 1800-luvun viktoriaaninen aikakausi oli tekniikan kulta-aikaa. Makramee-solmeilu on ollut suosittua merimiesten keskuudessa, jotka käyttivät tekniikkaa esimerkiksi koristeissa ja riippumatoissa. Myös Etelä- ja Keski-Amerikassa on käytetty erilaisia solmeilutekniikoita. 1960-luvulla makramee saavutti suosiota muun muassa hippiliikkeen keskuudessa.

– Aikaisemmat sukupolvet muistanevat, miten makrameeta tehtiin juuttinaruilla sormet verillä. Nykyään käytetään ihanan pehmoista puuvillanyörilankaa. Esimerkiksi Lankavan makrameehen soveltuva puuvillanyörilanka valmistetaan tekstiiliteollisuuden ylijäämästä, eli siinä samalla täyttyy myös ekologinen ulottuvuus, Laura iloitsee.

Pistolan yrittäjä Laura Pisto kertoo ja näyttää, millaista on makrameen tekeminen Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalossa lauantaina 23.2.2019 kello 11–16 välisenä aikana. Lauran tapaat Kärkkäisen kodintekstiiliosastolla. Ohjeita on luvassa ainakin kukka-amppelin tekemisessä makramee-tekniikalla.

Kärkkäisellä on myynnissä makrameehen soveltuvia lankoja: Lankavan Pauliina-lankaa ja Suomen Lanka Oy:n Moppari-lankaa. Kärkkäisen kirjaosastolta löydät makrameeta käsittelevät kirjat Mullins: Intohimona makramee ja Zedenius: Makrameen maailma.

Laura Piston tavoittaa: posti@pistola.fi ja 040-9103135

”– Vanhemmiltani opin, että työt tehdään aina kunnolla ja niin hyvin kuin osataan.”